Myrrys

Mene minusta ohitse, hän kuiskasi aivan hiljaa ja painoi poskensa kylmää sammalta vasten odottaen julmien hampaiden minä hetkenä hyvänsä iskeytyvän niskaansa. Maailma sumeni hänen silmissään kuin valkea utu olisi peittänyt metsän hänen ympärillään.”
 

Orpo, 14-vuotias Niilo elää ankarissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Päivät täyttyvät kovasta työstä, eikä talon isäntäväki kohtele Niiloa reilusti: häntä ei pidetä edes palkollisen arvoisena. Hänelle tehdään selväksi, että hän on vain taakka.
Kammottavan onnettomuuden seurauksena talossa tarvitaan tietäjän apua ja hätiin kutsutaan mahtava myrrys: pelkoa herättävä, metsän keskellä asuva erakko, jonka uskotaan saaneen voimansa maahan menneiltä. Palkkioksi avustaan myrrys vaatii Niilon rengikseen, eikä pojan auta kuin lähteä tietäjän matkaan.

Elämä korpimetsän armoilla myrryksen oppipoikana on täysin erilaista kuin Niilo odotti. Päivä päivältä hän kasvaa vahvemmaksi ja rohkeammaksi oppien samalla, millaista on todellinen ystävyys. Monien käänteiden myötä Niilolle valkenee myös salaisuus, joka liittyy hänen juuriinsa ja Kivihalmeen isännän vihaan. Kun menneisyys paljastuu ja julmuudet lisääntyvät, on viimein aika nousta vastustamaan väärintekijöitä.

Anniina Mikaman Myrrys on upeasti kirjoitettu, historialliseen Suomeen sijoittuva teos. Kirjaan on punottu kansanuskoa ja kunnioitusta metsää kohtaan – se onkin seikkailutarinan ohella ylistys luonnolle ja sen voimille. Mikaman teksti on kuvailevaa, monipuolista ja kiehtovaa, ja vetää lukijan mukanaan syvälle humisevan ikimetsän siimekseen.

Myrrys sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.