Radion Lukupiirissä 6.10. Nikolai Gogolin pietarilaiskertomukset

Ajankohtaista
24.9.2012

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Radion Lukupiiri kokoontuu Nikolai Gogolin pietarilaiskertomusten äärelle lauantaina 6.10. klo 19.03 Lukupiirin pietarilaiskertomukset ovat Nevski Prospekt, Mielipuolen päiväkirja, Nenä, Päällystakki, Muotokuva ja Hevosrattaat. Toimittaja Tarleena Sammalkorven ja teatteriohjaaja Juha Hurmeen vieraaksi saapuu suomentaja ja kirjailija Martti Anhava.

"Nevski prospektia parempaa ei olekaan, ei ainakaan Pietarissa; sille se on kaikki kaikessa." Näin alkaa yksi kertomuksista, suoraan ja vie lukijan suoraan Nevan valtakadulle. Gogolin pietarilaiskertomukset avaavat oven myyttiseen kaupunkiin, ei vain valtakadulle vaan kaupungin varjoihin ja himmeisiin tarinoihin. Gogolin kertomusten kautta kuljetaan myös venäläisen kirjallisuuden venäläisimpään ytimeen.

Gogolin ylin ihailija oli Vladimir Nabokov, jonka kirja Gogolista ilmestyi 1963. Nabokov on Gogolin suhteen kiihkeä ja varoittaa pitämästä Gogolin kertomuksia vain "oikukkaana huumorina ja värikkäinä sanansutkauksina."

Pietari värisee varjoja ja Gogol on vanginnut ne tarinoihinsa, aina ihmismielen pimeisiin hämäriin asti.

Lukupiirin vieraana on suomentaja ja kirjailija Martti Anhava, joka saa kertoa meille mitä kaikkea tarkoittaa pošlost. Nabokovin mukaan tuohon sanaan sisältyy jotain sellaista mille muissa kielissä ei ole yhtä ainutta ja hyvin kuvaavaa sanaa. Lista niistä sanoista jotka mahdollisesti sisältyvät, on pitkä, se alkaa teennäisyydestä ja päättyy jonnekin huonon maun ja puolivillaisen tienoille.

"Pietarissa levisi yhtäkkiä huhu, että Kalinkinin sillan luona ja sitäkin edempänä oli öisin ruvennut näyttäytymään virkamiehen hahmossa vainajan haamu, joka etsi joltakin ryöstettyä viittaa, ja tämän varjolla repi kaikkien yltä virka-arvoon ja nimeen katsomatta kaikenlaisia viittoja: ---"

Tulkaa mukaan Lukupiiriin Päällystakin liepeisiin, siellä tapahtuu merkillisiä!

 

Lukupiiri 6.10.

YLE Radio 1 klo 19-22

puh. 09-144 800.