Lukuloma 2022

Kirjahylly

10 kirjaa

3.10.2022
|Kaikki kirjahyllyt

Syysloma on lukuloma!

Tähän hyllyyn on koottu kirjalista aikuisten lomalukemiseksi.

Katso nuorten vinkit Sivupiiristä ja lasten vinkit Lukemosta. Jos kaipaat lisää kirjalistoja, katso kevään tai syksyn 2022 uutuusvinkit. Jos haluat etsiä kirjastosta vanhempaa luettavaa, tutustu päivän täkyihin. Lisätietoa listan teoksista saat esittelyjen alta kansia klikkaamalla.

Romaanit

Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa (Otava)
Hyvänmielen dekkarisarjan avaus. Sodanjälkeisessä Suomessa naisroolia haastava Lili ryhtyy yksityisetsiväksi. Ensimmäinen tapaus vie kulosaarelaisen yrityssuvun syysjuhliin...

Petra Forstén: Kadonneet tytöt (WSOY)
Esikoisromaani tytöistä, vallasta ja tarinankerronnasta. Agnes odottaa Laumaa, jonka on nähnyt viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten. Millaista oli Laumassa vallinnut pimeä energia?

Jane Harper: Kadonnut mies (Tammi, suom. Mari Hallivuori)
Polttavan kuumassa Australian Queenslandissa mies löytyy kuolleena autiomaasta. Miksi hän oli lähtenyt vaeltamaan ilman vettä ja suojaa? Hänen veljensä ei usko itsemurhaan.

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko (Tammi, suom. Helene Bützow)
Klara on älykäs robotti, joka tarkkailee ihmisiä ja opettelee heidän käyttäytymistään. Klara ostetaan näyteikkunasta kotiin, ja hän paneutuu huolella rooliinsa, mutta ihmisyys on mutkikasta.

JP Koskinen: Haukansilmä (Like)
Kuuran perhe lähtee 1860-luvulla Suomesta Amerikkaan etsimään onneaan. Sisällissodasta toipuvassa maassa työt ovat kuitenkin tiukassa, ja monenlaiset vaarat uhkaavat.

Novellit

Maritta Lintunen: Kanadanhanhi – valitut novellit (WSOY)
Valikoima Maritta Lintusen psykologisesti tarkkanäköisestä novellituotannosta, jossa yksittäiset hetket laajenevat suuriksi tarinoiksi.

Runot

Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)
Runokokoelma tarkastelee pinnallisuuden merkityksiä ja sukeltaa välillä myös pinnan alle. Iho, kosketukset ja vesikin ovat läsnä.

Esseet

Tommi Liimatta: Serkkuteoria (Like)
Liimatta analysoi teksteissään maailman muutosta ja lähihistorian populaarikulttuuria. Teos perustuu Ylen suosittuun kuunnelmasarjaan Tommi Liimatan Suuri serkkuteoria.

Tietokirjat

Liftausmuistoja (SKS, toim. Marja-Leena Jalava)
Suomalaisten liftauskokemusten kuvaukset vievät aikaan, jolloin liftaaminen oli nuorille tavanomainen liikkumismuoto. Millaisia tilanteita liftareille tuli vastaan?

Pekka Laine & Tommi E. Virtanen: Suomalaiset sähkökitaristit (Tammi)
Sähkökitaristit avaavat esteettistä maailmaansa ja musiikillisen ajattelunsa ydintä. Muusikkomuotokuvat näyttävät, miksi kitara kiehtoo yhä uusia soittajia.

Kirjalistan kokoaminen: Jukka Uotila / Kirjasampo
Kirjojen kuvaukstekstit hyllyssä: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo