Kirjauutuuksia – syksy 2022
Syksyn uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimituksen kokoama listaus sisältää 65 teosta. Mukana on joitakin jo kesäkuukausina ilmestyneitä kirjoja. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä myöhemmin vinkit syksyn lasten- ja nuortenkirjoista.
Suomenkieliset romaanit
Elina Annola: Kaikki lokakuun taivaat (Bazar), lokakuu
"Opettaja Kaisu Hännisen luokassa riittää työtä. On etsittävä yhteistä ohjelmaa, viestittävä loukkaamatta ketään ja osallistettava kaikki, soviteltava riidat ja saatava oppilaat oppimaan uusimpien innovaatioiden mukaisesti. – – Elina Annolan toinen romaani kuvaa psykologisen tarkkanäköisesti yhteisöllisyyden ja kohtaamisen vaikeutta modernin pirstaloituneessa ja moniäänisessä yhteiskunnassamme."
Ritva Hellsten: Anna minulle nimi (Aviador), heinäkuu
"Nuori Malla haaveilee taiteilijan urasta. Opiskeluaikanaan hän kohtaa hengellisen yhteisön, joka tempaa hänet mukaansa. Malla tuntee saavansa elämälle tarkoituksen, kuuluvansa johonkin itseään suurempaan, mutta joutuu samalla ristiriitaan omien unelmiensa kanssa ja jättää taiteen. Hän perustaa perheen yhteisössä tapaamansa miehen kanssa. Mallan sisäinen yksinäisyys kuitenkin kasvaa – –."
Kari Hotakainen: Opetuslapsi (Siltala), elokuu
"Marian tähänastinen elämä kiertyy kolmen päivän aikana vyyhdiksi, jonka purkaminen ja selvittäminen ajaa hänet hylätylle huoltoasemalle, entiselle työpaikalleen. Mukaansa hän sieppaa kolme ihmistä, joilta vaatii synnintunnustusta. Poliisin Karhuryhmä piirittää aseman. Opetuslapsi on raivoisa romaani osattomuudesta, kostosta ja yhteyden etsimisestä. Se kulkee trillerin kierroksilla, Marian sydämen pulssilla."
Tommi Kinnunen: Pimeän kuut (WSOY), syyskuu
"Eletään vuotta 1947, kun kuusissakymmenissä oleva Elna Suorajärvi saa opettajan paikan syrjäiseltä Niemen koululta, läheltä Neuvostoliiton rajaa. Mikään ei ole niin kuin pitäisi: koulurakennus paljastuu saksalaisilta unohtuneeksi parakiksi ja sairaus runtelee elimistöä. – – Vuodenkiertoa seurailevassa romaanissaan Tommi Kinnunen kirjoittaa sisukkaasta opettajattaresta, riemusta ja luopumisesta – –."
Aino Kivi: Joutonainen (Into), syyskuu
"Annu on taivaanlintu, joka majailee puolituttujen nurkissa ja vaihtaa duunista toiseen heti kun palkka ehtii tilille. Kodiksi riittää kangaskassi ja vakituiseksi ihmissuhteeksi oma veli. Sitten Annu tutustuu mieheen, joka osoittautuu hieman ärsyttäväksi ja vieläpä varatuksi. – – Yhtä aikaa purevan hauska ja itkettävä Joutonainen on tekijänsä sanoin kieroutunut romanttinen komedia ja irrallisten sukupolven kuva."
Tapio Koivukari: Sataman laulu (Johnny Kniga), elokuu
"Rehevä kertomus idän ja lännen rajalta silloin, kun Suomi vapautui ja horisontti siirtyi länteen. Ismo Kivimaa on nuori teologi, joka ajautuu töihin Helsingin satamaan 1980-luvulla. Eletään kylmän sodan aikaa. Kolmas maailmansota tuntuu olevan vain yli lentävän hävittäjän mitan päässä, eikä kapakassa saa vaihtaa pöytää ilman tarjoilijan lupaa. Silti satamajätkien elämä saattoi olla hillittömän hauskaa."
Suonna Kononen: Tie päättyy meren rannalle (Karisto), kesäkuu
"Pitkän linjan muusikon esikoisromaani säteilee pohjoiskarjalaista huumoria ja rakkautta rockiin. Kun rock-elämän ikuinen nuoruus vie viittäkymppiä lähestyessä leikkauspöydälle, kosketinsoittaja Jussi Johansson päättää tehdä täyskäännöksen. Taakse jäävät lähes 30 vuotta progebändissä ja melkein yhtä vanha avoliitto, edessä on maantie ja haave ravintolapianistin urasta Pohjois-Norjassa."
Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos), syyskuu
"Vainajaiset on tarina lapsettomuudesta ja sen seurauksista, sukupolvien ketjusta ja selittämättömistä voimista. Lasta odotettaessa jokin osaton on alati läsnä ja sen sormet kurottelevat kohti äitiä, isää, isoäitiä, naapurintyttöä, veljeä. – – Marja Kyllösen odotetussa romaanissa erilaiset äänet ja väkevät voimat kohtaavat."
Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär (Otava), elokuu
"Huikaiseva historiallinen romaani rikoksesta joka erottaa siskokset, rakkaudesta joka asettaa ihmisen palvelemaan toista. 1900-luvun alun Paraisilla kahden siskoksen työpesti kartanon apulaisina päättyy hirvittävään veritekoon. Parikymmentä vuotta myöhemmin Pariisissa: maailmankuulu Gertrude Stein ja Alice B. Toklas pestaavat kahden naisen talouteensa keittäjättäreksi suomalaisen Margitin, toisen Paraisten tragedian sisaruksista."
Riikka Pulkkinen: Lumo (Otava), elokuu
"Säihkyvän kaunis romaani on tyttöyden ja vallankäytön ruumiinavaus. Philippa Laakso, ikä seitsemäntoista, löydetään kuolleena kotitalonsa pihalta. Mikään ei viittaa rikokseen, ja kaikki tytön tunteneet kertovat, ettei hän ollut itsetuhoinen. Toisaalta jokainen tuntuu kertovan hänestä aivan eri tarinaa."
Jenni Räinä: Suo muistaa (Gummerus), elokuu
"Päivänpolttava romaani suosta ja ihmisestä luonnon osana. Pohjoisen pitäjän vanha koulu on ollut pitkään hylättynä. Aapasuo koulun takana on kuulunut maisemaan jo kauan ennen kuin ihminen piirsi kunnalle rajat. Suo ei ole ojituksesta huolimatta taipunut metsäksi, mutta se on muuttunut. Juho ostaa koulun ja perustaa tilalle ekoyhteisön, jonka päämääränä on ennallistaa suo."
Antti Saarimaa: Nihilistit (Atena), elokuu
"Intensiivinen historiallinen romaani tunteiden tuhovoimasta. Helsinki 1869. Nälkävuodet ovat vasta ohi, ja Venäjän väkivaltaisista vallankumouksellisista liikkuu huhuja jopa keisarikunnan periferiassa, Suomessa. Poliittinen tilanne ei hetkauta senaatin mitätöntä virkamiestä Adolfia, joka hoippuu kotiin juomingeista. Eräänä iltana kotiovella kuitenkin odottaa salaperäinen Vera."
Asko Sahlberg: Marraskuun mies (Like), syyskuu
"Mestarillinen kertoja sukeltaa sodan varjoista versovaan uuteen maailmaan. Marraskuu 1918: Koleana yönä pikkukaupunkiin ilmestyy varjomainen hahmo ryysyissään. Kukaan ei tiedä mistä hän on tullut, mutta pian hänellä on suuri vaikutus kaupunkiin. Marraskuu 1939: Pilvisenä aamuna kivihuvilan portaille astuu ahneudestaan tunnettu mies, josta saattaa nähdä, että tänään olisi hyvä päivä kuolla."
Anna Soudakova: Varjele varjoani (Atena), syyskuu
"Koskettava romaani maahanmuuttajanaisesta ja hänen Suomessa varttuneesta tyttärestään. Leningrad, 1980-luku. Georgi tarjoaa Veralle kodin kommunalkasta, jonka pahvinohuet seinät rajaavat rakkaudelle pienen tilan. Kun Mauno Koivisto kutsuu inkeriläistaustaisia Suomeen, muuttavat Vera ja Georgi Varissuolle Turkuun. Tytär Nina aloittaa koulunsa vieraassa maassa."
Ville Verkkapuro: Pete (Kosmos), syyskuu
"Hurja dokumenttiromaani addiktioista, hyvän elämän etsimisestä ja epäselvissä oloissa kuolleen isän salaisuudesta. Kolmikymppinen Ville elää unelmaelämää: työpaikka, rakkaus, ystävät, kaikki on täydellistä. Mutta kuin tatuointina sielussa häntä vaivaa nuorena kuollut isä Pete."
Käännetyt romaanit
Elin Cullhed: Euforia (Atena, suom. Laura Kulmala), syyskuu
"August-palkittu romaani kertoo samaistuttavasti Sylvia Plathin viimeisestä vuodesta. Sylvian vuoteen 1962 kuuluu äitiyttä, hajoava avioliitto ja jatkuva kaipuu kirjoittamisen pariin. – – Väkevästi ja kirkkaasti Euforia tarkastelee naisen halua ja mahdottomuutta omaan huoneeseen."
Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille (WSOY, suom. Sari Selander), elokuu
"Poliittista kauhua Etelä-Amerikasta 'goottilaisen realismin kuningattarelta': Yö kuuluu meille on kertomus diktatuurin ajasta ja pelon sukukronikka. Isä ja poika matkaavat autolla halki Argentiinan. Äiti on kuollut epäselvissä olosuhteissa. Sotilasjuntta on vallassa, aseistettujen miesten vartioimat tarkastuspisteet luovat kireää tunnelmaa."
Karin Erlandsson: Koti (S&S, suom. Katariina Kallio), elokuu
"Karin Erlandsson kertoo Ahvenanmaan historiaa naisten ja lasten näkökulmasta. Koti piirtää kuvan kymmenen ahvenanmaalaisen elämästä eri aikoina, aina kivikaudelta tähän päivään. Yhdessä ne muodostavat moniäänisen tarinan siitä, millaista elämä saarilla on ollut ja on yhä, ja vievät kiehtovalle matkalle ahvenanmaalaiseen elämäntapaan ja kulttuuriin."
Victoria Hislop: Eräänä elokuun iltana (Bazar, suom. Timo Korppi), heinäkuu
"Spinalongan saaren leprasiirtokunta suljetaan pysyvästi 25. elokuuta vuonna 1957. – – Siirtokunnan jäädessä menneisyyteen saaren asukkaat joutuvat kohtaamaan täysin uuden ja vieraan maailman, joka ei suhtaudu entisiin spinalongalaisiin ymmärtävästi tai ystävällisesti. – – Victoria Hislop jatkaa Eräänä elokuun iltana -kirjassa Saari-kirjasta tuttujen hahmojen tarinaa ja tuo Kreikan lähimenneisyyden mullistukset elinvoimaisina lukijan eteen."
Kira Jarmysh: Naisten selli nro. 3 (Aula & Co, suom. Arja Pikkupeura), lokakuu
"Aleksei Navalnyin tiedottajan kokemuksiin perustuva romaani Venäjän nykytodellisuudesta. Anja pidätetään Moskovassa korruptionvastaiseen mielenosoitukseen osallistumisesta ja tuomitaan kymmeneksi päiväksi vankilaan. – – Anjalla sellitovereineen ei ole muuta tekemistä kuin puhua, joten he puhuvat kaikesta: Venäjän nykyisestä poliittisesta järjestelmästä ja hallituksesta, feminismistä, LGBTQ-ihmisten oikeuksista, perhesuhteista, avioliitosta. Vähitellen arkinen rauha paljastuu kulissiksi."
Jānis Jonevs: Doom 94 (Siltala, suom. Annika Suna), lokakuu
"Jelgavan kaupunkiin sijoittuva romaani kertoo 1990-luvun nuorisosta keskellä uutta humalluttavaa aikaa, jolloin Neuvostoliitto on romahtanut ja päästänyt latvialaiset vapauteen. Romaanin päähenkilö on teini-ikäinen Jānis, arka poika, jonka elämä saa uuden suunnan, kun hän löytää ensin Nirvanan ja sitten kotikaupunkinsa rajut metallipiirit."
Clarice Lispector: Elämän henkäys (Teos, suom. Tarja Härkönen), syyskuu
"Postuumisti 1978 ilmestynyt Um sopro de vida on Clarice Lispectorin hyvän ystävän Olga Borellin fragmenteista kokoama opus. Siinä mieskirjailija luo Ângela Pralini -nimisen kirjailijan alter egokseen, mutta tämä ei suostu rooliinsa, vaan on monessa mielessä luojansa vastakohta. Kirja koostuu keskusteluista dialogimuodossa. – – Ângelan ja Kirjailijan kautta Lispector tutkii kirjailijan ja tämän henkilöhahmon suhdetta, luojan ja luomuksen suhdetta."
Édouard Louis: Naisen taistelut ja muodonmuutokset (Tammi, suom. Lotta Toivanen), syyskuu
"Myöhään eräänä iltana äiti soitti Édouard Louis'lle. ”Minä tein sen. Jätin isäsi.” Yhtäkkiä hän - 45 vuotta köyhyyden, armottoman systeemin ja maskuliinisen väkivallan keskellä elänyt nainen - oli vapaa. Naisen taistelut ja muodonmuutokset on kertomus ihmisestä, joka kamppailee oikeudesta elää tasaveroisena yksilönä nyky-Ranskassa."
Ulla-Lena Lundberg: Liekinkantajat (Teos, suom. Leena Vallisaari), syyskuu
"Ulla-Lena Lundbergin romaanin keskiössä on Finnsin kansanopisto, jonka perustaminen on jo itsessään suuri voitto. – – Lundberg ei olisi Lundberg, ellei hän lähestyisi tapahtumia päähenkilöidensä kautta. Hän kuvaa kolmen pariskunnan elämää kolmen sukupolven ajan – Vaasan palosta elokuussa 1852 Krimin sodan kautta 1920-luvun lopulle – lukutaidottomuudesta tyttökoulujen ja yliopistojen kautta pakkomielteiseen koulupelkoon."
Mohamed Mbougar Sarr: Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus, suom. Marja Luoma & Sampsa Peltonen), syyskuu
"Pariisissa asuva senegalilaiskirjailija Diégane kuulee 80 vuotta aiemmin julkaistusta romaanista, joka on kadonnut jäljettömiin julkaisua seuranneen skandaalin myötä. Mystisen kirjailija T. C. Elimanen kohtalo ei jätä Diéganea rauhaan. Elimanen jalanjäljet kulkevat Senegalissa, Ranskassa ja Argentiinassa ja risteävät kolonialismin, maailmansotien ja juutalaisvainojen jättämien syvien railojen kanssa."
Ian McEwan: Opetukset (Otava, suom. Juhani Lindholm), syyskuu
"Maailman vielä toipuessa toisen maailmansodan myllerryksistä yksitoistavuotiaan Roland Bainesin elämä suistuu raiteiltaan. Kohtaaminen englantilaisessa sisäoppilaitoksessa jättää häneen arpien lisäksi pysyvän muiston rakkaudesta. – – Mestarillinen Ian McEwan palaa suurromaanissaan eeppiseen kerrontaan Sovitus-menestysteoksensa hengessä."
Sayaka Murata: Maan asukit (Gummerus, suom. Raisa Porrasmaa), syyskuu
"Jo lapsena Natsuki erottui joukosta. Ainoa ihminen, joka Natsukia ymmärsi, oli hänen serkkunsa Yuu. Eräänä kesänä Yuu tunnusti olevansa alien, mikä sai Natsukin miettimään, voisiko se olla syynä hänenkin kokemuksiinsa. Natsuki on yrittänyt sopeutua, muttei vielä 34-vuotiaanakaan halua samoja asioita kuin muut. Voisiko hän löytää toisenlaisen tavan elää – sellaisen, jota eivät sido minkäänlaiset normit ja käyttäytymissäännöt?"
Marieke Lucas Rijneveld: Illan epämukavuus (S&S, suom. Taru Luojola), syyskuu
"Kymmenvuotias Jas asuu sisarustensa ja tiukan uskonnollisten vanhempiensa kanssa maitotilalla. Eräänä joulukuun aamuna Jasin vanhin veli Matthies lähtee luistelemaan lammelle ja hukkuu. – – Tummanpuhuvista aiheistaan huolimatta Illan epämukavuus on ennen kaikkea virtuoosimaisen intensiivinen lapsuuskuvaus, jonka tenho syntyy Jasin poikkeuksellisen rikkaan havaintokyvyn kuvaamisesta."
Ali Smith: Talvi (Kosmos, suom. Kristiina Drews), marraskuu
"Talvi, iloton vuodenaika. Pureva tuuli, routainen maa. Lyhimmät päivät ja pisimmät yöt. Kesän lehdet kuollutta roskaa. Sekalainen seurue kokoontuu yhteen jouluksi, mutta onko jättimäisessä talossa tilaa jokaiselle? Rakastetun vuodenaikasarjan toinen osa tarkastelee synkkää totuudenjälkeistä aikaa – –."
Maria Turtschaninoff: Suomaa (Tammi, suom. Sirkka Liisa-Sjöblom), syyskuu
"Suomaa on lumoava episodiromaani metsän voimasta ja suomalaisten elävästä luontosuhteesta, joka kannattelee meitä sukupolvesta toiseen. Uurna sylissään nainen saapuu hiljaiseen taloon metsän laidalla. Kun viimeinenkin nokare äidin puolukkahilloista on syöty, on tyttären vuoro olla sukunsa vanhin."
Runot
Sanna Karlström: Pehmeät kudokset (Otava), syyskuu
"Kirkkaan ilmaisun mestarin kuudennessa runokokoelmassa kuolleet ovat haava ja päättelemätön lanka. Äidin kuolema on piste, joka levittää säikeensä menneeseen ja tulevaan. Kuolema ei ole yksi tapahtuma vaan monta, se rakentaa kudoksen, jonka alkua ja loppua ei voi nähdä."
Kerran olin taivaan suolajärvi: liiviläisen nykyrunouden antologia (Aviador, suom. & toim. Olli Heikkonen), heinäkuu
"Suomalaisten lähisukukansoihin kuuluvat liiviläiset asuttivat keskiajalla laajoja alueita Riianlahden ympäristössä. Nykyään liiviläisiä asuu pienenä vähemmistönä Latviassa. Liiviläisten vähälukuisuudesta huolimatta heidän keskuudessaan syntyy edelleen merkittävää runoutta, jonka aarteistosta teoksen toimittanut ja sen runot suomentanut Olli Heikkonen on tehnyt edustavia poimintoja."
Ester Nuori Leppä: Maanantai ja mustat hitit (WSOY), elokuu
"Maanantai ja mustat hitit on riisuttua runoa, joka yltyy paikoittain pop-musiikillisiksi hokemiksi. Ester Nuori Leppä kirjoittaa epäonnistuneista ja yksinäisistä, kadun ja jumalan houkista ja siitä, joka kaipaa meren toisella puolella olevaa."
Alice Oswald: Muistomerkki (Poesia, suom. Tommi Nuopponen), elokuu
"Palkitun runoilijan Alice Oswaldin Muistomerkki on 'suullinen hautausmaa' Homeroksen kuulun Ilias-eepoksen kuolleille. Se siirtää huomion eepoksen suuresta kertomuksesta ja kohdentaa katseensa kuoleviin, heidän viimeisiin hetkiinsä, jotka näyttää vailla sentimentaalisuutta."
Riikka Simpura: Painottomuus (Poesia), elokuu
"Riikka Simpuran esikoiskirja Painottomuus on runoteos, jossa valon ja pimeyden kategoriat murtuvat. Teoksen minimalistinen ilmaisu on avaraa ja merkitystä kannattelevaa. Painottomuus koostuu harvoista ja tarkoin valituista sanoista."
Esseet
Anne Carson: Eros, katkeransuloinen (Poesia, suom. Tommi Nuopponen ja Aki Salmela), elokuu
"Eros, katkeransuloinen on juhlitun Anne Carsonin uran aloittava merkkiteos, jossa hän yhdistää syvän oppineisuutensa tinkimättömään kirjalliseen tyylitajuun. Lakonisen lyyrisesti teos tutkii eroksen käsitteen ilmestymistä antiikin kirjallisuuteen ja filosofiaan."
Hannu Mäkelä: Kirjoittamisen ilo (Kirjapaja), heinäkuu
"Satoja teoksia kirjoittanut Hannu Mäkelä on sanan ammattilainen. Mistä pitkän linjan kirjailijan, toimittajan, lukijan ja kustantajan intohimo kirjoittamiseen on peräisin? Mikä kirjoittavia ihmisiä yhdistää; mitä kirjoittaminen vaatii, mitä se antaa? Voiko kirjoittamista opettaa? Mäkelä pohtii kirjassaan sanojen merkitystä, sanomisen tarvetta - kirjoittavan ihmisen iloja ja ahdinkoja."
Amia Srinivasan: Halun politiikka (Gummerus, suom. Laura Lahdensuu), lokakuu
"Filosofi Amia Srinivasan yhdistelee esseissään luovasti ja terävästi poliittista analyysiä, tutkimustietoa ja havaintoja seksin, sukupuolen ja vallan maailmasta. Aiheet liikkuvat pornoteollisuudesta ja incel-kulttuurista opettajan ja opiskelijan välisen (seksi)suhteen valta-asetelmaan."
Ville-Juhani Sutinen: Vaivan arvoista (Avain), heinäkuu
"Miksi me luemme pitkiä ja vaikeita kirjoja? Onko se pelkkää kulttuurista snobbailua, vai antavatko kirjat jotain, mitä lyhyemmät ja helpommat teokset eivät voi tarjota? – – Vaivan arvoista tarkastelee kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksistä Dorothy Richardsonin 2000-sivuiseen romaanisarjaan Pilgrimage ja Irmari Rantamalan Harhamasta Rebecca Westin mammuttimaiseen matkakirjaan."
Dekkarit ja jännitys
Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää (Otava), syyskuu
"Kansainväliseen menestykseen kohonneen Elina Backmanin kolmas romaani on vastustamaton yhdistelmä perinteistä dekkaria ja psykologista trilleriä. Vuonna 1998 Lapin erämaasta löytyi nuoren naisen ruumis. Tapaus ei koskaan selvinnyt, ja nyt uhrin sisko pyytää Saana Havasta apuun."
Anders de la Motte & Måns Nilsson: Kuolema asuntonäytössä (Johnny Kniga, suom. Tarja Lipponen), heinäkuu
"Kuolemaa ei pääse pakoon edes aurinkoisessa Skånessa. Cozy crime -dekkari Kuolema asuntonäytössä avaa Kesäparatiisin murhat -dekkarisarjan. Eräänä aurinkoisena kesäkuun sunnuntaina asunnonvälittäjä Jessie Anderson löydetään kuolleena Österlenin kesäparatiisista. Tutkintaan vedetään mukaan vähän törppö komisario Peter Vinston, vaikka hän on paikalla vain vierailemassa."
Sebastian Fitzek: Sielunmurskaaja (Bazar, suom. Heli Naski), syyskuu
"Sielunmurskaajaksi nimitetty rikollinen on kiduttanut kolme ihmistä täysin katatoniseen tilaan, ja ainoa vihje tekijän henkilöllisyydestä on jokaisen uhrin käteen jätetty arvoituksellinen muistilappu. – – Samaan aikaan berliiniläisen yksityisklinikan ulkopuolelta lumihangesta löydetään mies, jonka muisti on kadonnut kokonaan. – – Sebastian Fitzek sulkee Sielunmurskaaja-trillerissään lukijan armoa antamatta telkien taakse kaikista vaarallisimman ihmispedon kanssa."
Camilla Grebe: Ajasta ikuisuuteen (Gummerus, suom. Sari Kumpulainen)
"Lykke Andersen on kustannustoimittaja, kirjailijan vaimo, äiti ja hyväsydäminen ihminen, joka ei vahingoittaisi kärpästäkään. Nyt häntä epäillään murhasta. Mitä on tapahtunut Lykken perheen idyllisillä merenrantatiluksilla? – – Moninkertaisesti palkittu ja pohjoismaiden parhaaksi rikoskirjailijaksi nimitetty Camilla Grebe tunnetaan erityisesti psykologisesti tarkkanäköisestä ihmiskuvauksestaan."
Ragnar Jónasson: Lumisokea (Tammi, suom. Vilja-Tuulia Huotarinen), marraskuu
"Murhapaikka: Kalastajakylä Islannin pohjoisvuonoilla, kaukana kaikkialta. Poliisi: Ari Thor, teologian opinnot hylännyt nuori poliisi ensimmäisessä työpaikassaan, kaukana Reykjavíkista ja tyttöystävästään. Rikos: Nuori nainen löytyy pahoinpideltynä lumesta. Kuuluisa kirjailija kuolee, mutta oliko se onnettomuus? Sarja: Lumisokea aloittaa Ari Thor -sarjan, joka teki Ragnar Jónassonista tähden."
Tiina Raevaara: Sielujen syöveri (Like), kesäkuu
"Vangitseva trilleri muistojen pettävyydestä, mielen manipuloinnista ja kostosta. Eerika menetti lapsena perheensä tulipalossa, josta hän on syyttänyt itseään vuosikymmeniä. Eerika alkaa epäillä muistikuviaan tulipalosta, kun hänen vanhempiensa ystävä, psykologi Harriet ilmestyy hänen elämäänsä."
Kicki Sehlstedt: Vain yksi uhri (Like, suom. Tuula Tuuva-Hietala), elokuu
"Tutkiva journalisti Aida saa vinkin Instagram-tilistä, jossa luvataan paljastaa raskauttavia todisteita tunnetun politiikon menneisyydestä. Mies löytyy myöhemmin hirttäytyneenä. Vai onko kyseessä sittenkin murha? Samaan aikaan vastaanottokeskuksen lähistöltä löytyy raiskattu nuori tyttö henkihieverissä. Liittyykö tyttö jotenkin kuolleeseen poliitikkoon? Aida alkaa tutkia tapauksia kriminologi Kajanin kanssa."
Alex Smith: Kohtalokas kierros (Minerva, suom. Sirpa Saari), lokakuu
"Kohtalokas kierros aloittaa Norwichiin sijoittuvan DCI Kett -dekkarisarjan – –. Rikosylikomisario Robert Kettin eteen on osunut vain yksi tapaus, jota hän ei ole pystynyt selvittämään. Hänen oman vaimonsa katoaminen. Murtunut Kett jättää työnsä Suur-Lontoon poliisissa ja muuttaa kolmen pienen tyttärensä kanssa Norwichiin toivoen voivansa eheyttää elämänsä ja rikkoutuneen perheensä. Toivottu rauha rikkoutuu kuitenkin nopeasti. Kaksi nuorta lehdenjakajatyttöä on kadonnut ja jäljet viittaavat sarjakidnappaajaan."
Vera Vala: Italialainen peli (WSOY), elokuu
"Milanoon sijoittuvan Salla Kotka -dekkarisarjan avausosa. Milanon seutu elää pelon vallassa. Salaperäinen vainoaja terrorisoi ihmisiä, ja Harlekiiniksi kutsuttu sarjamurhaaja valikoi uhrejaan. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Oikeuspsykologin uraansa aloitteleva Salla Kotka tempautuu keskelle uhkaavaa tapahtumaketjua aloittaessaan työt puolustusasianajajan alaisena."
Kiersten White: Kaikki pois piilosta (WSOY, suom. Viia Viitanen), lokakuu
"Hengästyttävä, selkäpiitä karmiva trilleri, josta nauttii jokainen vuoristoradan vauhdissa kirkunut tai pelleä pelästynyt ihminen. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset: piiloudu puistoon, älä tule löydetyksi. Mack kilpailee kolmentoista muun nuoren aikuisen kanssa isosta rahapalkinnosta hylätyssä, labyrinttimaisessa huvipuistossa."
Spekulatiivinen fiktio
Olivie Blake: Atlas 6 (Aula & Co, suom. Meri Kapari), lokakuu
"Aleksandrian kirjasto paloi voidakseen syntyä uudestaan. Salaa, suojassa kaikilta, jotka pelkäävät ja himoitsevat tietoa. Se sisältää kaiken kadonneen tiedon antiikin sivilisaatioista ja sitä valvoo Aleksandrian seura, medeialaisiksi kutsuttujen maagisten akateemikkojen piiri. Kymmenen vuoden välein siihen valitaan viisi uutta jäsentä, kuuden kokelaan joukosta. – – Sosiaalisessa mediassa sensaatioksi noussut Atlas 6 on synkkä fantasiakertomus Jumalat juhlivat öisin ja The Umbrella Academyn jalanjäljissä."
Mohsin Hamid: Viimeinen valkoinen mies (Otava, suom. Jaakko Kankaanpää), syyskuu
"Eräänä aamuna valkoinen keski-ikäinen mies huomaa, että hänen ihonsa on yön aikana muuttunut tummaksi. Palkitun kertojan romaani puistelee uskomuksiamme itsestämme ja maailmasta. Muodonmuutoksen kokenut Anders ei ole tunnistaa peilikuvaansa. Järkyttyneenä hän päättää kertoa tapahtuneesta ainoastaan uudelle rakastetulleen Oonalle."
Mikko-Pekka Heikkinen: Norppaöljy (Johnny Kniga), elokuu
"Musta komedia vallasta, uskonnosta ja ahneudesta. – – Eletään vuotta 2029. Vesi on nielaissut Helsingin, vain pari pilvenpiirtäjää törröttää tulvineesta merestä. Tornitalosaariston väki pyytää hylkeitä polttoainetta varten ja eristäytyy omiin oloihinsa. Mutta mantereen väki haluaa vallata heidän saaliinsa."
Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat (S&S), elokuu
"2020-luvulla toiveikkaat antavat jäädyttää kehonsa odottamaan aikaa, jolloin heidän sairautensa voidaan parantaa. Sata vuotta myöhemmin kuolema on yhä voittamaton, mutta kryoniikkayritys on keksinyt pakastetuille muuta käyttöä. – – Aarteidesi aikakirjat on vetävä lukuromaani, joka kasvaa uljaaksi ylistykseksi elämänilolle ja ihmismielen itseisarvoiselle kauneudelle."
Emily St. John Mandel: Asema 11 (Tammi, suom. Aleksi Milonoff), elokuu
"Kaunis ja kaihoisa romaani inhimillisyyden ja taiteen merkityksestä tragedian keskellä. Kirsten on vasta lapsi, kun tappava virus saapuu Pohjois-Amerikkaan eikä mikään ole enää ennallaan. 20 vuotta myöhemmin hän on osa teatteriseuruetta, joka kiertää esittämässä Shakespearea pandemiasta selviytyneille. Mutta maailma on edelleen rauhaton paikka – –."
Sarjakuvat
Juha Mustanoja & Kari Puikkonen: Suljettu maa – Vieraat (WSOY), syyskuu
"Kotimainen sarjakuva Suljettu maa – Vieraat on maagisen realismin sävyttämä vaihtoehtohistoriallinen jännitystarina 1930-luvun fasistisesta Suomesta. Kaaokseen kyllästyneet kansalaiset ovat äänestäneet fasistipuolue Ugrit valtaan. Suomi on sulkenut rajansa kansallismielisyyden hurmassa ja eristäytynyt muusta maailmasta. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että joku fasistihallinnon johtoportaasta on harjoittanut salakuljetusta."
Tietokirjat
Anne Applebaum: Gulag (Siltala, suom. Antero Helasvuo), syyskuu
"Anne Applebaumin Pulitzer-palkittu Gulag on kokonaisvaltainen selvitys Neuvostoliiton vankileireistä. Kirja kuvaa leirijärjestelmän rakentamista, ylläpitoa ja lukemattomia Stalinin aikaisia leiriverkoston laajennusprojekteja. Gulag-järjestelmä sai alkunsa vallankumouksen jälkeen vuonna 1917. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin vankileirejä oli jo kymmeniätuhansia."
Annie Ernaux: Isästä/Äidistä (Gummerus, suom. Lotta Toivanen), elokuu
"Eleettömän armottomassa teoksessaan Isästä Ernaux pyrkii lähestymään tuota työteliästä ja tunnekylmää miestä – sekä häpeää, jota tämä tunsi lapsuusvuosiensa köyhyydestä. Äidistä puolestaan on tilinteko tiiviistä mutta vaikeasta äiti-tytärsuhteesta, jossa molemmat häpeävät toisiaan."
Richard Firth-Godbehere: Tunteiden maailmanhistoria (Bazar, suom. Veli-Pekka Ketola), marraskuu
"Tunteiden maailmanhistoria kartoittaa ihmiskunnan vaiheita tunteiden näkökulmasta filosofian ja suurten uskontojen synnystä alkaen. Tunteet eivät ole universaaleja vaan ne ovat olleet erilaisia eri kulttuureissa ja muuttuneet ajan myötä. Tunteet ovat olleet mukana kaikissa historian käännekohdissa, ja ne ovat muokanneet maailmaa aivan samalla tavalla kuin teknologia ja politiikka."
Pekka Hako: Kristallista savuksi – Kaija Saariahon maailma (Otava), syyskuu
"Vahvasti kerronnallinen kirja kuljettaa syvälle Kaija Saariahon aistilliseen maailmaan. Säveltäjän tuotannon ja elämänkaaren kautta teoksessa kuvataan hänen syvimpiä ajatuksiaan ja samalla piirtyy kuva voimakkaasta ja määrätietoisesta henkilöstä."
Ville Hänninen, Juri Nummelin & Vesa Sisättö: Kummat kirjat – kahjon kirjallisuuden käsikirja (Avain), lokakuu
"Eetteripyörteet, jääkausihuijaus, fenno-egyptiläinen muinaisaika ja hellyysparit – muun muassa näistä aiheista on Suomessa julkaistu teoksia. Kirjastojen varastoissa, kirpputoreilla ja antikvariaattien alahyllyillä lymyää outoja pamfletteja, kuin humalassa kirjoitettuja muistelmia ja tolkullisen kerronnan hylänneitä romaaneja. Kummat kirjat esittelee pysyvästi hyllyn taakse pudonneita opuksia."
Brian Klaas: Paha valta (Atena, suom. Aura Nurmi), syyskuu
"Viihdyttävässä ja oivaltavassa teoksessa tavataan niin ahneita diktaattoreita, vaarallisten kulttien johtajia kuin kapinallisia, kun etsitään vastausta siihen, miksi valta viettelee ja kuinka se muuttaa ihmisiä. Värikkäät tapaukset niin historiasta kuin kirjailijan tutkimuksista ympäri maailman paljastavat myös, miten voisimme saada valtaan aiempaa parempia ihmisiä."
Tarmo Kunnas: Nietzsche ajattelijana (Basam Books)
"Tarmo Kunnaksen teos – – pyrkii luomaan kokonaiskuvan Nietzschen ajattelusta. Kirja käsittelee saksalaisen runoilija-filosofin totuus-käsitystä, ihmiskuvaa, suhtautumista elämän tragiikkaan ja onneen, historiaan, sekä uskontoon. Nietzsche on kaikkein radikaalein moraalin uudistaja, mutta myös hienovarainen moralisti. Ajattelijaa on tulkittu myös poliittisesti, ja Kunnas tarkastelee Nietzschen suhdetta eri ideologioihin, myös fasismiin ja kommunismiin."
Richard Shepherd: Kuoleman seitsemän ikää (WSOY, suom. Veli-Pekka Ketola), lokakuu
"Oikeuspatologi Richard Shepherd on viettänyt elämänsä kuolleiden parissa. Kirjassaan hän kertoo 24:stä itseään ja kollegoitaan askarruttaneesta ruumiinavauksesta, jotka luotaavat ihmiselämää vauva-ajasta vanhuuteen. Oli kuolemansyy sitten murha, sairaus tai onnettomuus, jokaisella ruumiilla on jotain kerrottavaa kuolevaisuudesta, julmuudesta, oikeudenmukaisuudesta sekä elämästä itsestään."
Minna Silver: Tutankhamonin salaisuudet (Gaudeamus), elokuu
"Tutankhamon on nykyään Egyptin tunnetuin faarao, koska hänen hautansa löydettiin lähes koskemattomana vuonna 1922. Löytö avasi oven ennestään tuntemattomaan maailmaan. Hauta ja sieltä löytynyt koskematon muumio ovat muinaisen tiedon aarteisto, josta on ammennettu jo sadan vuoden ajan. Tutankhamonin salaisuudet astuu nuoren faaraon elämään ja aikaan arkeologin näkökulmasta."
Pekka Tarkka: Nuori Aaro (Siltala), elokuu
"Hellaakosken runoutta on tutkittu paljon, mutta Pekka Tarkan teos poikkeaa edeltäjistään. Se tarkastelee runoilijan elämää kokonaisuutena ja ottaa huomioon, että Hellaakoski oli ammatiltaan luonnontieteilijä. Hänen elämäntyönsä ensimmäisen vaiheen eri puolet yhdistyvät Tarkan kirjassa tavalla, jossa tinkimätön tiede ja suuri runous elävät samassa persoonassa."
Listauksen kokosivat kustantajien katalogeista:
Jukka Uotila / Kirjasampo (kotimaiset kirjat)
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo (ulkomaiset kirjat)
Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen.
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.