Lauri Jäntin palkinnot 2020 jaettu

Ajankohtaista
31.1.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Suomenkielisen tietokirjallisuuden edistäjänä toimiva Lauri Jäntin säätiö on jakanut vuosittaiset palkintonsa. Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon 2020 sai Jouni Tikkanen teoksestaan Lauma. 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa (Otava 2019). Perusteluista: "Biologi-toimittaja Jouni Tikkasen Lauma tempaa lukijansa mukaan seuraamaan 1880-luvun kammottavia vuosia, jolloin susilauma tappoi Varsinais-Suomessa 22 lasta. Lauma on tarkkaan tutkittu ja taidokkaasti kirjoitettu teos. Erityisen ansiokkaan tietokirjan Laumasta tekee tapa, jolla se kasvaa aihettaan suuremmaksi. Kuvaillessaan historiallisia lapsensurmia Tikkanen kuin vaivihkaa lisää lukijan ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja riippuvuussuhteista, jotka koskettavat myös ihmisyhteisöjä."

Säätiö jakoi myös tunnustuspalkinnot Seppo Kimaselle kirjasta Kamarimusiikin kauneus (Teos 2019), Antti Kujalalle kirjasta Kivenmurskaajat. Kolonialismin historia (Atena 2019) sekä Taina Tervoselle ja Anna Autiolle kirjasta Hukkuneet (S&S 2019).

Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon suuruus on 15 000 euroa ja tunnustuspalkintojen 5 000 euroa. Palkintoraatina toimii säätiön hallitus, jonka muodostavat professori Tuomas Heikkilä, toimitusjohtaja Claes von Heiroth, arkkitehti Ilona von Heiroth, päätoimittaja Hanna Nikkanen, kustantaja Aleksi Siltala ja johtaja Teija Tiilikainen.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Lauri Jäntin säätiö: Palkitut 2020
Uusimaa: Tietokirja susivihasta 1880-luvulta sai Lauri Jäntin palkinnon