Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tulikärpäset

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jalkapalloaiheisen kirjasarjan aloittava Tulikärpäset kertoo yksitoistavuotiaasta Oonasta, joka on adoptoitu Suomeen Kiinasta. Oona asuu äitinsä ja isoveljensä kanssa, jotka molemmat ovat Oonan mielestä usein vähän ärsyttäviä. Oona haaveilee rikkaammista vanhemmista ja häpeää nolosti pukeutuvaa äitiään. Onneksi Oonalla on jalkapalloharrastus, jota hän rakastaa.

(Minttu/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Oona on 11-vuotias ja hän harrastaa jalkapalloa. Jalkapallo onkin ainoa kiva asia Oonan elämässä. Oona miettii, miksi hänet adoptoi suomalainen tylsä nainen, eikä vaikka joku amerikkalainen julkkis. Kuinka helpompaa elämä olisi, jos olisi rikas ja tyylikäs äiti eikä lisäksi maailman kamalinta isoveljeä.

Kaiken lisäksi Oona on erinäköinen, koska on syntynyt Kiinassa ja koulussa tytöt ovat siksikin inhottavia. Mutta onneksi on Hipsu, oma koira ja onneksi on jalkapallo. Ja kouluun tulee uusi tyttö, Henna, joka on kiva. Vaikka Hennankin koti on ikävä ja Henna asuu siksi nuorisokodissa. Kaikesta huolimatta Oona on aika onnellinen.

Kirja on koottu Oonan päiväkirjamerkinnöistä.

(Arjamaaria/Okariino)

- - -

11-vuotiaalla Oonalla ei ole aina helppoa: isoveli Anssi ei tajua mitään ja äitiäkin saa välillä hävetä. Ajatella että joku menee teatteriin ja unohtaa pukea housut pitkien kalsareiden päälle! Siinä äiti sitten juo sherryä tyylikkäänä väliajalla tummanpunaisissa lerppukalsareissaan. Ja kehtaa vielä nauraa melkein pissat housussa kun kertoo juttua.

Tulikärpäset aloittaa uuden vauhdikkaan kirjasarjan. Oona on 11-vuotias Kiinasta Suomeen adoptoitu tyttö, jonka elämään mahtuu monenlaisia iloja ja suruja. Tulikärpäset on tyttöjen jalkapallojoukkue, jossa jalkapalloon suhtaudutaan iloisesti ja intohimoisesti. Koulussa ei ole aina yhtä mukavaa kuin pelikentällä: luokkakaverit Saija ja Janica kiusaavat Oonaa jatkuvasti. Kotona ei ole aina sen helpompaa, sen tietävät kaikki joilla on seurusteleva isoveli, joka syö viimeiset herkut kaapista. Oona melkein toivoo, että tyylittömän ja hupsun äidin sijaan olisi tullut adoptoiduksi Angelina Jolien ja Brad Pittin perheeseen. Ainakaan silloin ei tarvisi miettiä voiko saada uusia futisvarusteita vai pitääkö rahat laittaa vanhan rakkaan Hippu-koiran leikkaukseen. Onneksi kuitenkin Oonan elämässä on paljon kivojakin juttuja. Ja Oona on aika sitkeä sissi, joka ei vähästä lannistu. Kirjassa kerrotaan aidosti ja elävästi siitä, millaista on kun ei ole enää lapsi, mutta ei vielä oikein teinikään. Suosittelen kirjaa lämpimästi 10-12-vuotiaille. Ja kaikille niille, jotka tykkäävät jalkapallosta.

”Ylärima alas! Kärpäset on paras!”

(Merkku / Sivupiiri)

- - -

Oona on sähäkkä 11-vuotias koulutyttö. Hänellä on kirjoittaja-äiti ja isoveli Anssi sekä sekarotuinen Hippu-koira. Jalkapallo on Oonan rakkain harrastus.

Kouluvuosi on lopuillaan ja jalkapallokausi alkamassa. Tulikärpäset-joukkue antaa hyvän vastuksen muille joukkueille jalkapalloturnauksessa. Mutta vaikka jalkapallossa Oona osaa puolustaa ja hyökätä, oikeassa elämässä se ei olekaan niin helppoa. Koulussa kiusaavat Janica ja Saija, jotka haukkuvat vuoroin vinosilmäksi vuoroin neekeriksi ja tönivät koulumatkalla pyörän nurin. Äidin ja Hippu-koiran terveys reistailee ja Oona luulee jäävänsä ihan yksin.

Oona on adoptoitu vauvana Suomeen Kiinasta ja tyttö tuntee itsensä usein tuskallisen erilaiseksi. Onneksi koulussa on myös ystäviä kuten Eetu, Petrus ja Henna. Välillä ällö isovelikin osoittaa sankarillisia piirteitä ja veljen omituinen tyttöystävä Viivi muuttuu lähes henkilökohtaiseksi bodyguardiksi. Kiusaajat saavat niellä oman lääkkeensä.

Oonasta kerrotaan myös kirjassa Kasi kentälle.

(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

176

Kustantaja

Sarjamerkintä