Stereotypioita rikkovia lastenkirjoja

Kirjahylly

10 kirjaa

14.11.2016
|Kaikki kirjahyllyt
Tässä hyllyssä  lastenkirjoja, joissa tarkastellaan maailman monimuotoisuutta: sukupuoli, rotu, etninen ryhmä, kansalaisuus. Kuka on konna, kuka sankari ja kuka koominen hahmo? Ketkä tulevat nähdyksi ja kuka on aktiivinen toimija? Hylly on koottu kirjasuosituksista, jotka Kirjavinkkariyhdistys ry:n vinkkarit ovat tehneet Media-avain-sivustolle.
 
Media-avain arvioi lapsille ja nuorille suunnattua mediaa kasvatuksen ja myönteisten viestien näkökulmasta. Palvelu poimii kirjoista ja elokuvista hyviä roolimalleja, tunnetaitoja ja ajattelun aihetta eri-ikäisille. Media-avaimen elokuva-arviot löydät osoitteesta media-avain.fi.
 

Alakoski, Susanna - Päivän Harri
Hulkko, Johanna - Geoetsivät-sarja, hyllyssä sarjan ensimmäinen osa Geoetsivät ja rahakätkön arvoitus.
Geoetsivissä poiketaan perinteisestä ydinperhemallista: perheessä on kaksi isää, eikä siinä sen kummempaa. Kun päähenkilöltä kysytään miksi näin on, hän kertoo sen johtuvan hyvästä tuurista. (Pia/Kirjavinkkariyhdistys ry)
Härmälä, Anna - Sinä et kuulu tänne, Beiron
Kanto, Anneli - Futistyttö-sarja, hyllyssä sarjan ensimmäinen osa Tulikärpäset.
Oona on 10-vuotias futari, jonka perheeseen kuuluu rasittava isoveli ja äiti, joka on totaalisen tyylitön ja ikävän köyhä. Suomeen adoptoitu Oona saa oman osuutensa koulukiusaajien sanallisesta annista tummemman ihonvärinsä takia, mutta onneksi Oona ei ole mikään luovuttaja. Teemoina etninen tausta, yksinhuoltajaperhe, harrastuksiin liittyvät sukupuoliroolit. (Pia/Kirjavinkkariyhdistys ry)
Kanto, Anneli - Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat
Kontio, Tomi - Koira nimeltään Kissa
Lindenbaum, Pija - Kenta ja barbiet
Peltoniemi, Jusa - Hinapulkka
Saarinen, Teemu - Mummoni on pankkirosvo
Walliams, David - Poika ja mekko