Kirjallisuuspalkintoja jaettu Helsingin Kirjamessuilla 2018

Ajankohtaista
29.10.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Helsingin Kirjamessuilla 2018 jaettiin useita kirjallisuusalan palkintoja. Uutisessa on koosteet yhdeksästä palkinnosta.

 

Helsingin Kirjamessujen Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto Riikka Utriaiselle

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain osoituksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä. Tänä vuonna tunnustuksen ja Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron palkinnon sai kirjastopedagogi Riikka Utriainen Helmet-lukuhaasteen kehittäjänä. Perusteluista: "Vaikka kirjojen määrä vain kasvaa, kynnys sopivien kirjojen löytämiseen ja lukemiseen tuntuu joskus korkealta. Sitä alentamaan espoolainen kirjastopedagogi Riikka Utriainen keksi vuonna 2014 idean lukuhaasteesta, johon tarttumalla kirjoja voi lähestyä helposti, hauskasti ja yhteisöllisesti. Ajatus syntyi hänen mukaansa 'hetken mielijohteesta', mutta nyt Helmet-lukuhaaste toimii pääkaupunkiseudun kirjastoissa jo neljättä vuotta ja on levinnyt myös valtakunnalliseksi ja sosiaaliseen mediaan. Haasteen Facebook-sivulla on yli 8 000 seuraajaa, ja siellä käydään aktiivista kirjallisuuskeskustelua, vaihdetaan lukukokemuksia ja kirjavinkkejä." Voittajan valitsi raati, jonka puheenjohtajana toimi Suomen Kustannusyhdistyksen puheenjohtaja Timo Julkunen. Raatiin kuuluivat toimittajat Suvi Ahola, Pia Ingström ja Sanna Nikula, kirjailijat Sofi Oksanen ja Jari Tervo, toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja tiedottaja Reetta Ravi.

 

Suomen Kirjasäätiön Alvar Renqvist -palkinto Tapani Ritamäelle

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle. Palkinto jaettiin tänä vuonna 21. kerran ja sen suuruun on 3 000 euroa. Tänä vuonna palkinnon sai kustantaja Tapani Ritamäki. Perusteluista: "Tapani Ritamäki on toiminut yli 18 vuotta kustannustoimittajana, kustannuspäällikkönä ja kustantajana aiemmin Söderströmsillä, Schildts & Söderströmsillä ja nykyään Förlaget M -kustantamossa. – – Ritamäki on kiinnostunut kirjallisuuden koko kentästä: runoista, romaaneista, esseistä ja tietokirjallisuudesta – kaikesta, missä hän näkee potentiaalia. Hän ei työstä vain ideoita ja tekstiä, vaan osallistuu myös kirjan koko valmistusprosessiin aina paperin valintaa ja kannensuunnittelua myöten. Hän työskentelee läheisesti taittajien, graafisten suunnittelijoiden ja painohenkilöstön kanssa. Lisäksi hän tuntee kustantamisen taloudelliset realiteetit, eikä epäröi tehdä päätöksiä niiden nojalla."

 

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n Kuvastaja-palkinto Elina Rouhiaiselle

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle jakama Kuvastaja-palkinto myönnettiin Elina Rouhiaiselle romaanista Muistojenlukija (Tammi 2017). Katso lisätietoa palkinnosta Sivupiirin uutisesta.

 

Äidinkielen opettajain liiton Nuori Aleksis -palkinto Rosa Liksomille

Äidinkielen opettajain liitto jakaa vuosittain Suomen Kulttuurirahaston tuella Nuori Aleksis -palkinnon. Palkintosumma on 1 500 euroa ja voittajan valitsee toisen asteen opiskelijoista koostuva raati. Tänä vuonna palkinnon sai Rosa Liksom romaanistaan Everstinna (Like 2017). Loppuraadin perusteluista: "Teoksessa nostetaan esille hienolla tavalla sodan asema korostamatta sitä liikaa. Teoksessa riittää tarttumapintaa erilaisille lukijoille. Alkua ja loppua lukuun ottamatta teos on kirjoitettu meän kielellä, mikä tuo henkilöhahmot lähemmäs lukijaa. Suruineen ja iloineen kirja oli täydellinen lukukokemus, samaan aikaan raaka ja kaunis.”

 

Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnot Seppo Hentilälle, Satu Kaskelle, Katleena Kortesuolle, Pertti Koskimiehelle ja Jake Nymanille

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Tietokirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta. Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Tänä vuonna palkinnon sai viisi tietokirjailijaa. Otteita perusteluista:
"Seppo Hentilä on Helsingin yliopiston poliittisen historian emeritusprofessori. Hän väitteli vuonna 1979 ruotsalaisen työväenliikkeen historiasta. Vuosina 1982−1987 hän julkaisi laajan, kolmiosaisen teoksen Suomen työläisurheilun historiasta. Eniten Hentilän laajassa tuotannossa on Saksa-aiheisia kirjoja. - - Hentilä on kirjoittanut yhdessä Osmo Jussilan ja Jukka Nevakiven kanssa perusteoksen Suomen poliittinen historia 1809−1995 (1995). Kirja on käännetty kymmenelle kielelle."
"Satu Kaski on moderni tietokirjailija, jolla on ollut oma yritys lähes 20 vuotta. Kirjojen kirjoittamisen lisäksi hän kouluttaa, valmentaa ja konsultoi. Hänen kirjansa ovat asiantuntijan työtä: ne sisältävät yleistajuisesti tärkeää tietoa huumoriakaan unohtamatta. Kaski on työskennellyt urheilun parissa koko työuransa ajan. Urheilupsykologina hän on tutustunut useaan eri lajiin. - - Kaski on julkaissut myös useita yleistajuisia ja tärkeitä tietokirjoja psykologian saralta, monet yhdessä Vesa Nevalaisen kanssa."
"Katleena Kortesuo on viestintäasiantuntija, kouluttaja ja tietokirjailija, jonka laaja tuotanto kattaa yli 30 tietoteosta. Kortesuo tunnetaan blogistaan ja erinomaisena esiintyjänä, ja hän onkin teoksissaan jakanut osaamistaan esiintymistaidoista ja viestinnän eri puolista. Yrityksille ja viestijöille suunnattujen teosten lisäksi Kortesuo on osoittanut laaja-alaisuutta kirjoittamalla muun muassa erilaisia historiateoksia. - - Katleena Kortesuon teokset vastaavat organisaatioiden ajankohtaisiin tarpeisiin, ja kirjojen sujuvasanaisuus ja lämmin huumori tekevät niiden lukemisestä hyödyllisyyden lisäksi viihdyttävän elämyksen."
"Pertti Koskimies on tietokirjailija ja valokuvaaja, jonka ura kirjailijana alkoi 1980-luvulla linnuston seurantaan liittyvillä kirjoilla. Koskimiehen kirjat ovat arvokkaita, kun tutkitaan linnuston kannanmuutoksia, suojelua ja hoitoa. - - Koskimiehellä on omistautuneen biologin ja tietokirjailijan työtavat: keväästä syksyyn hän tarkkailee ja kuvaa lintuja, ja talvet hän kirjoittaa. Hänen kirjoistaan näkyykin intohimo aiheeseen. Työ ei ole vain työtä vaan se on myös harrastus ja elämäntapa, josta hän on nauttinut vuosikymmenten ajan."
"Jake Nyman on musiikkitoimittaja ja tietokirjailija. Hänen radio-ohjelmansa Onnenpäivä keräsi parhaimmillaan 900 000 kuulijaa. Nymanin leppoisat ja kansantajuiset ohjelmat sisältävät hyvän musiikin lisäksi paljon musiikkitietoutta. Tätä tietämystään hän on jakanut 15 populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksessa. - - Jake Nyman on populaarimusiikin kävelevä tietosanakirja ja erinomainen tiedon popularisoija, jonka seuraavaa kirjaa hänen uskollinen lukijakuntansa odottaa aina malttamattomana. Nymanin sanoista heijastuu rakkaus musiikkiin ja arvostus musiikin tekijöitä kohtaan."

 

Suomen Messusäätiön Minna Canth -palkinto Kaarina Hazardille

Minna Canth -palkinto on Suomen Messusäätiön rahoittama palkinto, joka myönnetään vuosittain "yhteiskuntamme ravistelijalle". Palkinto jaettiin nyt toisen kerran, ja sen sai vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard. Palkintoraati perusteli: "Kaarina Hazard on Minna Canthin tavoin pelkäämätön ja suorasukainen yhteiskunnallisiin epäkohtiin älyllä ja vimmalla tarttuva kirjoittaja, ihmisen puolustajana väsymätön ja kolumnistina kiistelty, kansallisten tabujen ravistelija." Raatiin kuului edustajia eri järjestöistä, jotka tekevät työtään Minna Canthin avaamilla urilla: Ensi- ja turvakotien liitosta, HelsinkiMissiosta, Suomen Journalistiliitosta, Minna Canthin seurasta, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:stä (SUNKLO), Suomen Kirjailijaliitosta ja Suomen Yrittäjänaisista. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

 

Kristilliset kustantajat ry:n Vuoden kristillinen kirja -palkinto Eeva Peuralle ja Tarja Tervahuhdalle

Vuoden kristillinen kirja 2018 on Eeva Peuran ja Tarja Tervahaudan toimittama Lapseni on poissa – kirja suruun (Kirjapaja). Kirja on syntynyt vertaistueksi ja vierelläkulkijaksi suruprosessiin. Omakohtaiset kertomukset tarjoavat vertaistukea raskaan menetyksen kokeneille ja heidän läheisilleen. Oman tarinansa jakaa parikymmentä isää, äitiä, isovanhempaa ja sisarusta. Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo valitsi voittajan. Laajasalon perusteluista: "Tämä kirja on pieni ja suuri, kevyt ja raskas, kaunis ja karmea. Tekstit ovat yhtäältä lyhyitä, helppolukuisia ja nopeita ja toisaalta päivän pysäyttäviä, arkea häiritseviä ja rauhaa järkyttäviä. Oman lapsen menettäminen on suurin pelko jokaiselle äidille ja isälle. Kirjan kertomukset antavat erilaisissa surun vaiheissa oleville peilin äärimmäisen menetyksen tarkasteluun mutta myös oven selviämisen toivoon.”
Palkinnon suuruus on 2 000 euroa.

 

Suomen Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto Lastenkirjainstituutille

Kirjailija kiittää -palkinto on perustettu tunnustukseksi henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai projektille, joka on edistänyt merkittävällä tavalla suomalaista kirjallisuutta ja lukemisharrastusta. Palkinto on teos kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsen Kirjailijaliitolle tekemästä grafiikkasarjasta Kirjokala. Vuoden 2018 Kirjailija kiittää -palkinnon sai valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto Lastenkirjainstituutti. Perusteluista: "40-vuotisjuhlavuottaan viettävä instituutti aloitti toimintansa Tampereella jo vuonna 1978 ja on perustamisestaan lähtien tehnyt tärkeää työtä lasten- ja nuortenkirjallisuuden eteen sekä paikallisessa, valtakunnallisessa että kansainvälisessä mittakaavassa. Lastenkirjainstituutin resurssit ovat pienet, mutta toiminta kauaskantoista ja vaikuttavaa. Esimerkiksi vuonna 2017 toteutettu Suuri lukuseikkailu tavoitti satoja kouluja ja kirjastoja ja keräsi kymmeniätuhansia osallistujia ympäri Suomen. Kyseessä oli Lastenkirjainstituutin ja Lukukeskuksen yhteinen hanke ja lukutaidon suurponnistus. Lastenkirjainstituutin toiminta on monipuolista: instituutti järjestää tapahtumia lapsille ja aikuisille, julkaisee Onnimanni-lehteä sekä ylläpitää omaa erikoiskirjastoa ja kuvituskokoelmaa."

 

Mondo-lehden Vuoden matkakirja 2017 on Mari Mannisen Kiinalainen juttu

Matkailulehti Mondo valitsi tämän vuoden parhaaksi matkakirjaksi toimittaja ja tietokirjailija Mari Mannisen teoksen Kiinalainen juttu (Atena). Raadin perusteluista: "Huolellisesti ja kiinnostavasti toimitettua, Kiina-myyttejä purkavaa kirjaa voi suositella, vaikkei Kiinan-matkaa olisi tiedossakaan – onhan kyseessä merkittävä suurvalta.” Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa, jotka menivät Mikko Takalan, Sami Rekolan ja Tommi Anttosen ruokakirjalle Street Food Korea sekä Minna Eväsojan teokselle Shoshin – aloittelijan mieli. Vuoden matkakirja palkittiin nyt 16. kerran.

 

Lisätietoja:
Messukeskus: Rakkaudesta kirjaan -palkinto kirjastopedagogi Riikka Utriaiselle
Suomen Kirjasäätiö: Alvar Renqvist -palkinto
Suomen Tolkien-seura Kontu ry: Kuvastaja-palkinto Elina Rouhiaiselle
Äidinkielen opettajain liitto: Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto Rosa Liksomille
Suomen tietokirjailijat ry: Tietokirjailijapalkinto
Messukeskus: Toista kertaa jaettavan Minna Canth -palkinnon sai Kaarina Hazard
Vuoden kristillinen kirja 2018
Suomen Kirjailijaliitto: Suomen Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto Lastenkirjainstituutille
A-lehdet: Vuoden matkakirja kertoo Kiinasta

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo