Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2020 julkistettu

Ajankohtaista
5.11.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Suomen Kirjasäätiön jakaman Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon kuusi ehdokasta vuodelle 2020 on julkistettu. Palkintoehdokkaat valinneeseen raatiin kuuluivat ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori (pj.), kulttuuritoimittaja Suonna Kononen ja yrittäjä Maija Kuusi.

Ehdokkaat ja valitsijalautakunnan perustelut:

Ann-Luise Bertell: Heiman (Förlaget)

"Heiman är en fängslande och mustig berättelse som tar oss genom fyra generationer i det öppna österbottniska landskapet. Bokens språk är träffande men sparsamt, och människorna plågas mellan sitt eget varande och andras önskemål. Bertell ser på sina människor med ömsinhet, även dånär de inte förtjänar det.

Heiman on vangitseva ja juureva tarina, joka vie meidät neljän sukupolven läpi Pohjanmaan avarassa maisemassa. Kirjan kieli on tarkkaa, mutta eleetöntä, sen ihmiset kipuilevat oman olemisensa ja muiden toiveiden ristipaineessa. Bertell katsoo henkilöitään lempeästi, myös silloin kun he vähiten sen ansaitsevat."

Ritva Hellsten: Raija (Aviador)

"Raija on surullisenkaunis ja jäljen jättävä taiteilijaromaani, jossa Ritva Hellsten tulkitsee edesmenneen kirjailijasisarensa Raija Siekkisen elämää ja sisäistä maailmaa uskottavasti. Teos käsittelee lahjakkuutta, rakkautta, kirjoittamisen onnea ja kauhua sekä arkipäivän armottomuutta tavalla, joka läpäisee lukijan suojauksen."

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY)

"Jotkut marssivat sodista sankareina, jotkut ihmisarvostaan riisuttuina. Lapin sodan raunioille sijoitettu romaani kuvaa jälleenrakennusajan Suomen lohdutonta alkutilannetta, jossa ihanteet ja haaveet ovat romahtaneet. Tommi Kinnusen erilainen vaellusromaani jää elämään lukijan mieleen pitkinä, vaikuttavina jälkikuvina."

Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus)

"Margarita on helmi kirjaksi – tai jokihelmisimpukka, jonka sisältä löytyy yllätys. Teksti asettuu suomalaisten luontokirjailijoiden perinteeseen kaunokirjallisesti korkeatasoisella otteella, lukijansa älynystyröitä hieroen. Samalla romaani on kriiseissä hautuvan uuden ajan ajattelun kuvaus."

Heikki Kännö: Runoilija (Sammakko)

"Runoilija on kunnianhimoisesti kirjoitettu eurooppalainen fantasia, joka vie lukijan seuraamaan Aurelian Bennin pirullista kujanjuoksua läpi 1800-luvun Euroopan. Tarina punoo yhteen magiaa, filosofiaa ja yhteiskunnallisia teemoja tavalla, joka pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka."

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä (Karisto)

"Yhteisön poikkeusyksilöitä tukahduttava paine, suomalainen vaikenemiseen kallistuva puhekulttuuri, vuosien tunnelukot ja mielenterveysongelmat. Vuori-Kemilän aiheet ovat raskaat, mutta hän kuvaa maailman kolhimia ihmisiään oikeudenmukaisella lämmöllä ja rakkaudella, heidät kirjailijan taidolla lihaksi ja vereksi muuttaen."

Kolme Finlandia-palkintoa jaetaan yhteisessä tilaisuudessa 25. marraskuuta. Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee tänä vuonna kapellimestari Hannu Lintu. Myös yleisö voi äänestää suosikkiaan tämän vuoden Finlandia-palkintojen ehdokkaista Kirjasäätiön sivuilla.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoa:
Kirjasäätiö: Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto