Kalevi Jäntin palkinnot 2022 jaettu

Ajankohtaista
7.12.2022

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kalevi Jäntin Säätiö on jakanut vuosittain nuorille kirjailijoille myönnettävät Kalevi Jäntin palkinnot. Vuoden 2022 palkitut perusteluineen ovat:

Iida Sofia Hirvonen: Radalla (Kosmos), romaani

"Iida Sofia Hirvosen teos Radalla on romaani, tai sanotaan ainakin proosateos, joka kertoo yöpainotteisesti elävien nuorten aikuisten elämästä. Eletään koronan jälkeistä aikaa, ja kaikki tämä laajamittainen yöelämä enimmäkseen kaupallisten baarien ulkopuolella tuntuu liittyvän siihen. Teoksessa käydään läpi jonkinlainen polykuvio tai kolmiodraama; töitä sekä tehdään että vältellään, huumeita sekä kaihotaan että käytetään. Vastaan tulevat asiat pikselöityvät ja unfoldaavat, ja lopulta lukija uppoaa minäkertojan todellisuuteen. Hirvosen esikoisteoksen suuri ansio on ilmaisun kypsyys, kokemus kirjoittajana säteilee rivien raoista. Harkitut yhdys sana virheet ja anglismit sulautuvat vaihteleviin kielirekistereihin rytmisen leikkauksen taiteena, ja teksti flirttailee suvereenisti proosarunouden kanssa."

Veera Milja: Supersalanen tyttöpäiväkirja (Tammi), runokokoelma

"Miljan lavea, rönsyilevä puhekielinen teos kannattelee esittävän runouden luontevaa ja kertovaa ilmaisua. Miljan runot maalaavat kokonaisen milleniaalien maailman tyttökulttuurin, sen ystävyyden ja satuttavat valtapelit, sen materiaalisen maailman Spice Girls -kortteineen, pastelliliituineen ja tarravaihtokauppoineen. Runojen puhujalla on ”latvoissa purkkaa”, hän on liioittelija joka lipsauttelee valheita ja lörpöttelee, joskus sydäntäsärkevästi. Runojen aiheet ovat ystävyydestä, yksinäisyydestä, perheestä, sosiaalisista suhteista ja ympäröivästä mutta jättävät romanttiset suhteet maailmastaan pois. Supersalasessa tyttöpäiväkirjassa on nuoruuden paloa, runot liikkuvat lapsuuden ja nuoruuden välissä joskus kivuliaasti, välillä humoristisesti, ja eläväisesti."

Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala), romaani

"Eeva Turusen romaani Sivistynyt ja miellyttävä ihminen edustaa kaunokirjallisen proosan lajeista vaativinta, humoristista romaania. Kertomuksen suuri linja on kertojana toimivan nuorehkon arkkitehdin ja hänen arkkitehti-isoisänsä läheisen suhteen lempeän ironinen kuvaus. Sen rinnalla perehdymme työselostuksiin, kokouspöytäkirjoihin ja s-posteihin, tutustumme kertojan täydellisen elämän suunnitelmiin ja seuraamme hänen kuihtuvaa suhdettaan yhä etäämmälle katoavaan puolisoon. Romaanin monikerroksinen kompositio on hämmästyttävän kevytlukuinen; hillitty ylikorrekti tyyli vie lukijan mukanaan. Niin kuin hienot humoristiset kertomukset, tämäkin tarina päättyy suruvoittoisiin tunnelmin."

Palkinnon suuruus on kullekin kirjailijalle tänä vuonna 18 000 euroa. Säätiön palkintolautakunnan puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäsenet VTT Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja, fil. tri h.c. Touko Siltala ja runoilija, taiteilijaprofessori Saila Susiluoto. Kalevi Jäntin palkinnon on nyt saanut 134 kirjailijaa.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo