Docventures 2018 -kirjavinkit, viikko 1

Teema
4.9.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventures -jakson 1 kuva

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa nostetaan esille kyseisen viikon Docventures-teeman vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

Makupalat-sivuston linkkikokoelma: Battle of the Sexes

 

Battle of the Sexes / tasa-arvo ja #metoo

 

Kaunokirjallisuus

 

Emmi Nieminen ja Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet (Kosmos 2017)

Vihan ja inhon internet -kansi

Palkintoja ja ehdokkuuksia kerännyt sarjakuva kertoo elävästi, millaista on verkkovihan kohteeksi joutuminen. Tyypillisesti kohteina ovat naiset ja vähemmistöön kuuluvat. Vihan ja inhon internet pureutuu siihen, miltä verkkovihan kohteeksi joutuneesta tuntuu, mitä ilmiön taustalla on ja mikä vihaajia ajaa. Entä mitä voi tehdä, jos viha siirtyy nettimaailman ulkopuolelle?

 

Joanna Russ: Naisten planeetta (Kirjayhtymä 1986, suom. Kristiina Drews)

Naisten planeetta -kansi

Ironiaa ja satiiria tyylikeinoinaan käyttävä tieteisromaani oli ilmestyessään tapaus, sillä se toi uuden feministisen näkökulman scifiin. Russ on kuvannut teoksessa sukupuolten suhteita, valtataisteluja ja erityisesti naisten heräämistä uudenlaiseen tietoisuuteen. Kirjassa seurataan saman naisen neljää eri ilmentymää, jotka elävät omissa todellisuuksissaan, ja eri maailmojen suhtautuminen tasa-arvoon poikkeaa toisistaan paljon.

 

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina (Tammi 1981, suom. Eila Pennanen)

Vuosisadan rakkaustarina -kansi

Sukupolvesta toiseen vaikuttavana säilynyt teos on omaelämäkerrallinen runoelma parisuhteesta ja naisen asemasta. Puhuja kuvaa miehen alkoholismia ja naisen loputonta jaksamista hänen hoitaessaan perhettä ja yrittäessään saada ääntään kuuluviin. Mitä vaatii, että nousee ja lähtee, valitsee taistelun? Onko se rohkeutta, vai jotakin muuta? Mihin rakkaus venyy, mihin sen kuuluisi venyä?

 

Saara Turunen: Sivuhenkilö (Tammi 2018)

Sivuhenkilö-kansi

Aineksenaan myös omia kokemuksia hyödyntävä romaani kertoo nykypäivän naistaiteilijuudesta. Nuori nainen on julkaissut kirjan, mutta se ei saa suurta huomiota vaan lyttäyskritiikin, joka tuntuu väheksyvän naisen kokemuksia. Kertoja seuraa myös perheellisten sisariensa hyvin erilaista elämää. Ja mitä pitäisi ajatella siitä, että elää isänsä omistamassa asunnossa? Lopulta tunnustustakin tulee, mutta onko elämä omissa käsissä?

 

Tietokirjallisuus

 

Maryan Abdulkarim, Eveliina Talvitie: Noin 10 myyttiä feminismistä (SKS, 2018)

Noin 10 myyttiä -kansikuva

Abdulkarimin ja Talvitien vuoropuhelun muotoon kirjoitettu kirja erilaisista feminismiin liittyvistä oletuksista käsittelee muun muassa uskontoa, parisuhdetta, työelämää ja sukupuolinormeja. Onko yksilöllä kaikki valta vaikuttaa kohtaloonsa? Saako feministi valittaa?

 

Laura Bates: Misogynation: the true scale of sexism (Simon & Schuster, 2018)

Suorasanaisen brittijournalistin esseekokoelma perkaa seksistisiä ilmiöitä. Tarkkanäköiset huomiot arjen epätasa-arvosta tekevät näkyviksi syvälle yhteiskuntamme rakenteisiin juurtuneet naisvihamieliset asenteet

 

Elena Favilli ja Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille 1 (S&S, 2017) ja Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 (S&S, 2018)

Iltasatuja kapinallisille tytöille -kansikuvaIltasatuja kapinallisille 2

Ei satuja vaan tiiviitä tosielämän tarinoita aikansa pioneereista ja suunnannäyttäjistä Hatsepsutista Coco Chaneliin, pieteetillä kuvitettuja kuka kukin on -kirjoja. Tennispelaaja Billie Jean Kingin tarina on mukana iltasatusarjan toisessa osassa.

Samankaltaisia kirjoja ovat myös nämä kolme kotimaista:

Taru Anttonen & Milla Karppinen: Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) (Into, 2018)
Ida Salminen ja Riikka Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa (S&S, 2018)
Elina Tuomi: Itsenäisiä naisia: 70 suomalaista esikuvaa (S&S, 2018)

 

Catherine Mayer: Attack of the 50 ft. women (HQ, 2018)

Attack of the 50 ft. women -kansi

Mayer käy kirjassa läpi tasa-arvotilannetta muun muassa politiikan, mainonnan, elokuvateollisuuden ja muun työelämän kautta. Mayer on yksi vuonna 2015 perustetun Women’s Equality -puolueen perustajajäsenistä.  

 

Maaret Launis & työryhmä: Tästä saa puhua! seksuaalista väkivaltaa Suomessa (S&S, 2018)

Tästä saa puhua -kansi

Perusteos seksuaalisen väkivallan eri muodoista häirinnästä raiskauksiin. 13-henkisen työryhmän kokoama teos sisältää sekä asiantuntijoiden haastatteluita että seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tarinoita.

 

Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen: Minna Canth (Otava, 2016)

Herkkä hellä hehkuvainen -kansi

Tutkija purkaa myyttejä Kuopiossa asuneen näytelmäkirjailijan, lehtinaisen, kauppiaan ja yhteiskunnallisen keskustelijan elämästä ja esittelee Canthin erityisesti kirjoittajana. Canth vaikutti salongistaan koko Suomen poliittiseen ilmastoon, mutta oli Maijalan mukaan vaivautunut omaan persoonaansa kohdistuneesta huomiosta.

 

Sheryl Sandberg & Nell Scovell: Lean in: naiset ja menestymisen tahto (Werner Söderström Osakeyhtiö, 2018)

Lean in

Klassikkoaseman saavuttanut manuaali rohkaisee naisia menestymään miesten hallitsemassa liikemaailmassa. Kirjoittaja, Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg, on todellinen uranaisten guru.

 

Tom Schuller: The Paula principle: why women lose out at work: and what needs to be done about it (Scribe Publications, 2018)

Kansainvälisten tilastojen mukaan naiset jäävät työelämässä miesten jalkoihin huolimatta siitä, että ovat koulutetumpia ja pätevämpiä. Tässä teoksessa selvitetään mistä ilmiö johtuu ja mitä sille voitaisiin tehdä. Kirjoittaja on huippuasiantuntija, OECD:n koulutustutkimuksen ja -innovaatioiden keskus CERIn johtaja.

 

Serena Williams, Daniel Paisner: Queen of the court (Simon & Schuster, 2009)

Queen of the court

“En tiedä, olisiko kukaan meistä naisurheilijoista täällä ilman Billie Jean Kingiä”, on Serena Williams sanonut. Williams on pelannut tenniksen huipulla jo 20 vuotta ja aloitti aikana, jolloin tenniksessä oli nähty vain harvoja afroamerikkalaisia pelaajia. Vuonna 2009 julkaistussa kirjassa hän kertoo tennisammattilaisen elämästä ja siteeraa myös omia ottelumuistiinpanojaan ja päiväkirjojaan.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta