Överlevarna

Bokhylla

8 böcker

2.2.2024
|Alla bokhyllor

"Överlevarna" är en serie böcker för 9-12-åringar som liknar serien "Jag överlevde" av Lauren Tarshis. Båda serierna handlar om fiktiva barn som överlever verkliga händelser. Lauren Tarshis har skrivit alla böcker i serien Jag överlevde, men i serien Överlevarna handlar det om flera författare. Hittills har alla böcker i serien Överlevarna haft flickor i huvudrollen. I februari 2024 när den här bokhyllan uppdateras har åtta böcker kommit ut i serien. 

Alice och attacken handlar om japanernas flygbombning av USA:s militärbas Pear Harbor 1941, under andra världskriget. Boken är skriven av Mayumi Shimose Poe.

Emmi i staden som brann handlar om den amerikanska staden Chicago som drabbades av en stor brand 1871. Boken är skriven av Salima Alikhan.

Fionas kamp för frihet handlar om en famij slavar i USA som flyr till stater norrut där slaveri är förbjudet. Slavar var i det här fallet svarta människor som tvingades leva under svåra förhållanden och arbeta åt rika, ofta vita människor, på t.ex. bomullsfält eller andra åkrar. De fick bara lite mat och dåligt betalt, om ens något. Jag vet inte årtalet när boken utspelar sig med antagligen på 1800-talet. Boken är skriven av Nikki Shannon Smith.

Ida och tsunamin handlar om den fruktansvärda tsunamin, dvs. flodvågen, som gjorde att hundratusentals människor dog i Thailand och andra länder runtomkring, julhelgen 2004. Cristina Oxtra är författare till boken.

Lea och Kristallnatten handlar om 1938 när många judiska affärer och synagogor vandaliserades. Många judar fördes bort. Emma Carlson Berne har skrivit den boken. På pärmbilden står det att Nikki Shannon Smith är författare, men det är nog Emma som skrivit den. Det finns andra pärmbilder där Emma står som författare.

Molly och 11 september handlar om terrorattacken i New York 2001 då skyskraporna World Trade Center raserades. Molly är i skolan och är rädd för att hennes ena pappa ska befinna sig ombord på planet eftersom han är pilot. Jessica Fleck har skrivit boken om Molly och hennes lillasyster.

Sara och spanska sjukan handlar om en pandemi, dvs. en sjuksom som snabbt sprider sig över stora delar av landet, och till andra länder. Tänk på covid, även om spanska sjukan inte är covid. Många människor dog i spanska sjukan 1918. Julie Gilbert heter författaren till den boken.

Tara på Titanic handlar om skeppet Titanic som sjönk i Atlanten 1912 efter att ha krockat med ett isberg. Nikki Shannon Smith är författare till boken.