Bokens och rosens dag 23.4

Bokhylla

25 böcker

23.4.2021
|Alla bokhyllor

23 april firas Bokens och rosens dag, enligt en tradition som började i Barcelona i Spanien, redan på 1920-talet. Där blev det tradition att mannen gav en ros åt sin kvinna och kvinnan gav en bok åt sin man.

1995 utlyste Unesco dagen till Världsdagen för boken och upphovsrätten. Men alla länder firar inte bokens och rosens dag just den 23 april, utan de har valt datum som passar dem bättre. 

Men så här på bokens och rosens dag tänkte jag passa på att tipsa om Boksampos pärmbildsök, ifall ni inte ännu känner till den. Under rubriken "Sök pärmbild" kan man skriva in sökord, t.ex. 'rosor', 'böcker', 'kvinnor', 'katt' och då får man fram böcker som har rosor, böcker, kvinnor eller katter på pärmbilden. Man kan också söka efter färg, om man t.ex. minns att det var mycket blått på bokens pärm. Pröva gärna att söka både i singularis (kung) och pluralis (kungar). Man kan få lite olika resultat beroende på vilket man använder. Vill man läsa vad en av böckerna handlar om är det bara att klicka på pärmbilden så kommer man till bokens sida. 

Jag gjorde en sökning på 'rosor' och fick fram ett stort antal pärmbilder, närmare bestämt 348 st. Men ibland kan man få över 1000 pärmbilder till resultat; då kanske man behöver söka på andra ord också. T.ex. gav min sökning på 'rosor kvinnor' 77 resultat, vilket är betydligt bättre om man söker en bok där det finns både en kvinna och en ros på pärmbilden. Notera att man får fram pärmbilder både på finska och svenska.

Av de 348 böckerna jag fick fram med söktermen 'rosor' valde jag 25 böcker. Här finns en salig blandning av lättlästa, dikter, thriller, deckare och vanliga romaner, kanske även en och annan feelgood-roman. Ibland kan den som katalogiserar även skriva in ord som ingår i titeln, så att de kommer med när man söker efter pärmbilden; eller ord som på något sätt beskriver vad boken handlar om, t.ex. 'andra världskriget'.

Ta er tid och försök skriva in olika sökord i sökfältet (som har ett förstoringsglas). Det är bara att trycka på enter-knappen eller, om man vill, klicka med musen på förstoringsglaset. Ibland hittar man riktigt bra boktips som man inte visste fanns, bara genom att klicka på pärmbilder som ser intressanta ut.

Trevlig Världsdag för boken eller om ni vill, Bokens och rosens dag!