Lögnhalsarna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Lögnhalsarna kallade Ivar Lo-Johansson under arbetets gång på skämt för "Lögnens arbetare". Lögnhalsarna i boken är dock sällan några sällskapslögnare, utan oftas går deras lögner på liv och död, på heder och ära. Boken är fullt fristående i det passionsepos, "Lidelsernas epos" kallat, som av många synts åsyfta en motsvarighet till De sju dödssynderna, fastän lidelserna eller drifterna inte här framställs som synder utan beskrivs också som drivkrafter för människorna. De är snarast ett slags "livssynder". En volym om visdomens folk, om godheten som drift, beräknas avsluta denna rad av fristående sedeskildringar.
Ivar Lo-Johanssons "Lögnhalsarna" består av tolv berättelser, alla över ett och samma tema. Upprinnelsen sker i 1600-talet och 1700-talets början, där de historiska "Bårprovet", Rikslögnaren" och "Tronpretendenten" utspelas. "Laga skiftet" handlar om 1800-tal. Alla dessa berättelser har svenska motiv, liksom de följande dagsaktuella "Levande död", "Tälje tokar och sanningspallen i Trosa", "Hos polisen", "Kattriket" och "Docenten som sökte sanningen". I bokens slut finns ett par med utländskt motiv, "Molières sista dag", en skildring av illusionen, självlögnen, "En afton med Herr Münchhausen" om den uppenbara skojlögnaren samt slutligen "Mark Twains resa i Sverige".

(Ur baksidestext, Bonniers 1971)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

276

Språk