Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svart flicka, vit flicka

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Det är femton år sedan Minette Swift dog – dagen då hon fyllde nitton år, den 11 april 1975. Det var ingen naturlig död, och ingen stilla död. Varje dag sedan dess har jag tänkt på Minette och hennes ångest de där sista minuterna, för jag var den som kunnat rädda henne, och jag gjorde det inte. Och det vet ingen."

Genna och Minette är rumskamrater på Schuyler College. Genna är ättling till grundaren av detta prestigefyllda college och dotter till en radikal ”hippieadvokat”. Hon har under hela sin uppväxt matats med liberala plattityder, avskyr privilegier och är förtjust över att få möta den djupt religiösa dottern till en svart pastor.
Men den välmenande vita flickans försök att komma den svarta flickan inpå livet är förgäves. Minette visar sig vara snarstucken och självupptagen. Snart blir hon föremål för försåtliga trakasserier som så småningom övergår i rasistiska hot. Men Gennas tillgivenhet gränsar till besatthet och hon blir Minettes enda ”vän”. Så börjar Genna misstänka att något inte stämmer när det gäller Minettes utsatthet...

Med kuslig förmåga kryper Oates under skinnet på unga flickor och ger oss en smärtsam, förtätad skildring av hur ras och klass kan forma, och även förstöra, enskilda individer. Svart flicka, vit flicka blir ett porträtt av svart och vitt, av lögn och sanning, av rasmotsättningar och kampen om mänskliga rättigheter i Amerika under de krisår som följde på Vietnamkriget.

(Bonnier)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

282

Språk

Översättare