Annons om huset där jag inte längre vill bo

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I Prag, under avstaliniseringens och de nya indurstriplanernas tid utspelas den tjeckiske författaren Bohumil Hrabals roman, och genom sin sällsamma prosa, grotesk, lättrörlig, snabb och flyktig fångar han dagens moderna tjeckiska tillvaro med på en gång sarkasm och medkänsla. Hans roman kan föra tankarna både till Franz Kafka, som för övrigt skymtar i några av bokens allusioner, och till Jaroslav Hašeks roman om Soldaten Svejk.
Liksom Kafkas hjälte är Hrabals berättare en betraktare som hela tiden känner sig utesluten ur de sammanhang han skildrar, men hans förhållande till tillvaron har mera av Svejks suveräna och avslöjande klipskhet än av kafkahjältarnas maktlöshet.
Mångtydig och flimrande av fint fångade bilder rör sig berättelsen mellan skilda scener. Ett stort avsnitt skildrar hjältens liv i ett modernt stålverk omgiven av allt det skrot från en gången epok som här skall smältas ner till nya former. I ett annat avsnitt får vi på nära håll se hur det går till att demolera en monumentalstaty. Mycket Hrabals roman handlar om rivning och omstöpning, om livets myllrande och formlösa mångfald som hotar döda former och stelnad byråkrati.
Genom sin sällsynta fantasirikedom och sin vitalitet är Hrabal en av dagens intressantaste tjeckiska författare.

Bohumil Hrabal är född 1914 och numera bosatt som författare i Prag. Han har studerat juridik och varit ämbetsman, men också försäkringsagent, järnvägs- och stålversarbetare.

(baksidestext)
Innehåll:

Kafkeri
Underliga människor
Ängeln
Omgjutning
Speglarnas förräderi
Den söndersparkade trumman
Vackra Poldi

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Varje morgon kommer värden in i mitt rum på tåspetsarna, jag hör hans steg. Och rummet är så långsträckt att det kunde löna sig att åka cykel från dörren till sängen. Min värd lutar sig över mig, vänder sig om och ger tecken åt någon vid dörren och säger:
"Herr Kafka är här."
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.