Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hotell Hemlängtan

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

När Tinka hade människans blodomlopp i läxa slog det hen­ne att Hotellet, Czardas Herr Waldorf var som en levande varelse, en väldig kropp genomströmmad av folk som lik ett blodomlopp utan att förtröttas passerade genom det. Blod­kroppar, kroppar av kött och blod som behövde hållas vid liv, gott liv, om de så stannade där en enda natt eller i en må­nad. Men även om Waldorf i Tinkas ögon var en koloss, var det ju ändå bara ett litet hotell – för strax om hörnet låg det toppmoderna funkishotellet Kung Karl IX, med sina dub­belt fler rum, alla en suite, och stoltserade med tre stjärnor i broschyren. Och riktigt minimalt var Waldorf naturligtvis i en jämförelse med det riktiga Waldorf, det med tillägget Astoria, efter den berömda första ägaren Mr Astor.

Det är tidigt 1950-tal. Servitrisen Czarda Komia tar efter inrå­dan av den berömda klärvoajanten Fru K över det lilla hotellet Waldorf i Vasa. Med följer adoptivdottern Tinka, ett krigets hittebarn från Viborg, som växer upp från barn till tonåring i hotellets skugga.

Czarda sliter dygnet runt för att få det luggslitna Waldorf på fötter, medan Tinkas högsta önskan är att någon dag få bo i ett riktigt hem igen, som alla andra skolbarn, eller åtmins­tone få ett eget rum på hotellet. Men hon behöver heller ald­rig känna sig ensam, och sakta tar bilden av en annorlunda familj form; moster Loja med sin skrivmaskin, kompanjonen Erna Ernstas och hennes son Boffin, servitriserna Ella och Ilta, städerskorna Kaino och Kielo, Svea i vinkassan, Tyyne i kall­skänken, portieren Untamo och de regelbundet uppdykande handelsresandena.

Hotell Hemlängtan uppfyller alla kriterier på en riktigt god roman. Berättelsen sträcker sig också bakåt i tiden, mot Czardas förflutna och hennes dramatiska släkthistoria med starka teman som arbetarklassvardag, oäkta barn, sinnessjuk­dom, tuberkulos och stupade soldater, men också glada stun­der på plagen i Hangö och rodnande kärlek i krigets skugga.
Utkommer också på finska på Schildts.
Pressröster:
"Lindbergs roman är utan tvivel en av höstens stora läsupplevelser. Liksom i alla medryckande berättelser lyckas romanfigurerna snabbt ta sig in under läsarens hud. När den sista sidan är avbetad känns avskedet både vemodigt och på gränsen till det smärtsamma."
Egil Green, Borgåbladet

"Hotell Hemlängtan är mycket välskriven. Texten känns tät och intressant nästan hela boken ingenom, trots att många av historierna är tragiska."
Sofia Torvalds, Kyrkpressen

"Inte sedan den med rätta bejublade debutromanen Byte (1989) har vi fått läsa Lindberg i en så här fin balans mellan krass verklighet och ljuv fantasi."
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

(Schildts & Söderströms)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

594

Förlag

Språk