Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sömngångarland

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Det Mia Couto skriver om, det han så kraftfullt berättar, är den afrikanska sanningen om sitt eget land. Han berättar om de tjugu år som gått sedan landet fick sin självständighet, om de politiska ideal som växlat, om den motsägelsefulla förvirring som präglat mycket av denna tid. Och inte minst, som i denna roman, ger han oss en bild av det barbariska inbördeskrig som slagit Moçambique i spillror.
Mia Couto flätar samman det förflutna med det närvarande, han bryter upp kronologier och vandrar med bestämda steg fram och tillbaka mellan verkligheten och olika drömska tillstånd. I Sömngångarland vibrerar andar och levande människor på lika villkor, de döda har lika stor talan som de levande, det poetiska uttrycket samma värde som den enkla naturalistiska dialogen."
Ur Henning Mankells förord (baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

På den här platsen hade kriget dödat landsvägen. Det var bara hyenorna som drog fram där med nosen i damm och aska. Landskapet hade smält samman med aldrig skådade sorger och bedrövelser, i färger som kändes klibbiga i munnen. Det var smutsfärger, så smutsiga att de hade förlorat all sin lätthet och hade glömt hur det kändes att pröva vingarna högt uppe i det blå. Här hade himlen blivit omöjlig att föreställa sig. Och levande varelser hade vant sig vid att hålla sig på jorden som dödens undergivna lärjungar.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

228

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

En bok för alla, 1999

Muu tekijä

Första publikation

ja