Tre dagar innan

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Tre dagar innan heter titelnovellen i Mira Teemans debutbok och handlar om dagarna innan kriget och katastrofen kom till Polen. Den klara septembermorgon 1939, då hon som trettonåring första gången hör flyglarmssirenerna tjuta blir vändpunkten mellan "innan" och "efter". De första novellerna i hennes bok berättar från den idylliska tiden före krigsutbrottet om en känslig och brådmogen flickunge för vilken kärleken till fadern blir en skyddsmur mot omgivningen. "I morgon kanske" skildrar de vuxna som löftesbrytare och glädjeförstörare gentemot barnet "Hemligheten" en kuslig kollektiv skolflicksjakt på en exhibitionist. Av de senare berättelserna är det framförallt tonåringens smärtsamma upplevelse av att bli vuxen i "Ingenting är nånting längre" och porträttet av judepojken Alexander, en trulig särling, som etsar sig in i minnet.
Man fäster sig vid Mira Teemans debutbok, vid hennes sätt att berätta djupt personligt, samtidigt som hon undviker att vädja till läsarens medlidande. Hennes flärdfrihet och värme, hennes förmåga att ge ovanlighet åt det alldagliga och lugnt skärskåda det grymma och skrämmande ger löften för framtiden.

Mira Teeman är född 1926 i Lodz. Hon är svensk medborgare och skriver på svenska. Hon är bosatt i Göteborg, där hon har anställning som laboratris och hennes man studerar medicin. Hon har levat i ghettot i Lodz, i Auswitz och Belsen, i svenska flyktingläger, arbetat på fabrik och sjukhus, studerat på Birkagårdens folkhögskola.

(baksidestext)


Innehåll

September 1939
Varma brev kommer om sommaren
Kalina
Hemligheten
Sommardag på pensionat
Där fick du för Nanette
I morgon - kanske
Stickspår
Tre dagar innan
Nyårsafton
Aleksander
Plåtslagaren
Ingentin är nånting längre

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

186

Språk

Lisätietoja

Originalupplaga 1956.

Undertitel

noveller

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

138

Språk