Österrike berättar: Varma och kalla bad

Typ

novellsamlingar

Beskrivning

Antologin Varma och kalla bad utspelas i ett land som besväras av det förflutna. Av det Habsburgska riket, kejsardömet mitt i Europa, återstår det betydligt mindre Österrike. Namnen på de författare som kommer till tals vittnar dels om ett slaviskt, dels om ett tyskt, eller tyskjudiskt, ursprung, även om alla skriver på tyska.
Knappast något i en människas liv är så identitetsskapande som hennes modersmål, men om språket belastas av historiska händelser, måste det uppfinnas på nytt, renas från denna negativa laddning. I Varma och kalla bad medverkar flera generationer författare som berättar om sina personliga upplevelser av kriget och nazismen, men här skildras också samtiden. Alltifrån valutareformer till hembygsberättelser, kvinnlig frigörelse och lyriska kärleksförklaringar gör antologin Varma och kalla bad till ett både roande och tankeväckande nedslag i dagens österrikiska samhälle och litteratur.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

noveller och essäer

Utgivningstid

Sidantal

297

Språk

Översättare

Lisätietoja

Titelrubrik: Österrike berättar

Muu tekijä