Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Mannen som dog som en lax

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En kriminalberättelse, en kärlekshistoria med förhinder, en vild skröna från dagens Tornedalen – kort sagt en ny roman av Mikael Niemi som inte kommer att göra hans många läsare besvikna!

Mikael Niemis nya roman utspelas i nutid, huvudsakligen i Tornedalen men med avstickare till Stockholm. Den är en smula svår att kategorisera, men omisskännligt niemisk i sin viga och fantastiska språkliga energi. Den börjar som en ren deckare när man hittar den vresige gamle pensionären Martin Udde död i sitt hem i Pajala, uppenbarligen mördad på ett spektakulärt sätt. Den lokala polisen får förstärkning från Stockholm när Therese Fossnes från Rikskrim skickas upp för att leda utredningen. Huvudmisstänkt blir ganska snart Esaias Vanhakoski, som utan omsvep medger att han avskytt Udde. Men berättelsen utvecklar sig efterhand till nånting mycket mer komplext än en ren kriminalberättelse. Det blir en kärlekshistoria med förhinder mellan Therese och Esaias, en berättelse om människans behov av språkliga och kulturella rötter och om vad som händer när dessa rycks upp, och till sist en berättelse om mordförsöket på det tornedalsfi nska språket. Det är roligt, allvarsamt och infallsrikt i en skön, oefterhärmlig blandning – ingen av Niemis många läsare kommer att bli besviken.

(Norstedt)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Det luktade mun. Så beskrev hon det efteråt, det luktade mun, ett stort djur alldeles framför henne hade slagit upp sitt gap. Det var svårt att föreställa sig något mera skrämmande. En dallrande, hinnaktig förnimmelse. Hon stannade tveksamt i dörröppningen, stod där sommarsvettig i det skarpa ljuset på brotrappan med nyckeln som en fällkniv i näven. Hon hade ringt på flera gånger. Därefter knackat. I
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

335

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

350

Förlag

Språk

Översättare