Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den förtrollade ön

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Den förtrollade ön - skådeplatsen för de äventyr och strapatser Håkan Mörne skildrar i sin nya bok - bär på kartan namnet San Salvador, Frälsarens ö, och hör till Galápagaosöarnas arkipelag i Stilla havet, tusen kilometer väster om Sydamerikas kust. Till denna isolerade värld av vulkaniska klippöar, ett tillhåll för sjörövare, lycksökare och vilsna själar, kom en dag en brokig skara resenärer för att börja ett nytt liv, och i skaran återfinner vi en gammal bekant: författarens vän och kumpan från tidigare vandringsår, Alfred vagabonden.
Efter skiftande öden i de sydamerikanska staterna har den obotlige vandraren fallit offer för frestelsen att söka sig en fristad på en ö i världshavet, där han kunde njuta av en bekymmerslös tillvaro samman med sin nyförvärvade väninna, indianflickan Paquita. Men det blir inte den paradisiska idyll Alfred drömt om. Det blir tvärtom en skoningslöst hård kamp för tillvaron i en ogästvänlig natur, som gömmer på tusen lömska faror och försåt. Alfred och hans ödeskamrater får genomgå en prövande räcka av äventyr, fasor och strapatser, innan en seglare åter finner vägen till deras ö.
Berättelsen om den lilla nybyggarkolonin på ön San Salvador, dess öden och upplevelser, formar sig till en modern robinsonad, där Håkan Mörne fått spela ut hela sitt register som skildrare av exotiska nejder och sällsamma existenser. Vid sidan av Alfred och hans Paquita möter vi där den godmodige lättingen Charlie, den italienske uppfinnaren Fabricatore med sin feta hustru och sina sju ungar, den filosofiske enslingen onkel Clopin med sin åsna samt det bortkomna amerikanska skollärarparet, som lever på torrmjölk och äggpulver medan maken fördjupar sig i undersökningar av loppkräftornas liv. Det är en förtätad stämning av fjärrlängtan och vildmarksromantik över denna bok om Las Islas Encantadas, och där är en humor och en glad levnadsvisdom, som gör skildringen av den förtrollade ön till en förtrollande bok.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Med hostande motor manövrerade Genovesa ut från kajen och kavade sig mödosamt, gående ömsom fram och back, genom ett virrvarr av fiskekuttrar och flottar, lastade med berg av bananer. Floden låg het under middagssolen och den ångande luften var mängd med kväljande dunster av fiskavfall och skämd frukt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

362

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

308

Språk