Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tjurens år

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I sin sällsamma, ja, sagolika värld lever den lille Riki, en pojke i femårsåldern, upptagen av att orientera sig i tillvaron, upplevande den med sagans och barnets självfallna tydlighet. Det är en värld från 40-50 år tillbaka, befolkad av varelser med på en gång alldagliga och originella drag, av tanter och onklar, av djur i verkligheten och fantasi.
Denna villamiljö på Karelska näset får sina egna proportioner och sina ofta vidunderliga dramatik av Rikis föreställningar och upplevelser. Många - kanske de flesta - värderingar skiljer sig där väsentligt från de vuxnas, och idyll och skräck står oförmedlat vid varandras sida. Det gäller inte minst den bild av Kriget som året 1918 föds, utvecklas och återkommer i barnets upplevelse.
Oscar Parland gör i »Tjurens år» en ny fantasieggande penetrering av barndomens värld, den mytdunkla region där själen blir till. Det är en diktares verk, genomlyst av förståelse och humor, skarp iakttagelse och insikt.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Så länge jag kan minnas har det varit Krig. När vi läser aftonbönen tillsammans med Mormor får vi aldrig glömma bort Kriget. Det där att Kriget äntligen skall ta slut är till och med viktigare än att papuanerna låter döpa sig eller att Gud varje kväll tar alla onklarna och tanterna i sitt beskydd. Så har det varit under hela mitt liv och Kriget bara fortsätter. Egentligen tror jag inte att det alls kan ta slut, för det har alltid funnits. Men man måste i alla fall varje kväll påminna Gud om Kriget, så att han inte glömmer bort det - kanske hittar han till sist på något sätt att göra slut på det. Åtminstone tror Mormor och de andra Stora så.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

198

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

223

Förlag

Språk