Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Segrarens krans

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Segrarens krans är en roman med rykande aktualitet. Peter Abrahams behandlar här ett problem som för varje dag blir alltmer brännande - den fortgående frigörelse kampen inom de afrikanska kolonialområdena. Det väldiga temat rullas upp i hela sin vidd. Vi får följa de svarta revolutionärerna under deras bittra exil, vi får erfara rasmotsättningarna i deras hektiska kärleksförbindelser, vi får vara med om alla förberedelser på främmande mark, vi får bevittna de motsättningar och stridigheter som möter dem då de återvänder till sitt eget land, vi lär oss förstå det rättmätiga i deras krav men också de nästan oöverstigliga svårigheter de har att brottas med. För att kunna bygga upp sitt land måste de ha ekonomiskt stöd av sina forna vita herrar, men samtidigt löper de risk att komma i ny beroendeställning om de tar emot detta stöd och tillåter alltför stora vita investeringar. Detta är den stora konflikten på det yttre, det politiska planet. I händelsernas centrum står Udomo, som fått vissa drag av en känd afrikansk ledare, den starke mannen som snabbt marscherar fram till sitt folks ledning. Det är han som till sist blir segraren, men han blir det inte utan att göra eftergifter, skaffa sig fiender och begå skändligheter som hotar att bryta ner honom på det inre, det mänskliga planet. Och innan hans verk nått sin fullbordan har bokens titel fått en skakande och tragisk dubbelmening. Segrarens krans är en välkomponerad och starkt dramatisk roman som dels skänker spännande underhållning, dels sprider mer ljus över dagens afrikanska verklighet än dussintals politiska avhandlingar.

Peter Abrahams, som är född i Sydafrika och numera bosatt på Jamaica, räknas i dag som den främste afrikanske romanförfattaren.

(baksidestext, Wahlström & Widstrand 1963)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

313

Förlag

Språk

Översättare