Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Två timmar före mörkret

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är 1964. En brittisk atomdriven ubåt befinner sig på örlogsbesök i Stockholm, klar att lätta ankar för västmaktsövningar i Nordsjön. H M S Retaliate bör amerikanska Polarisraketer och är en stridsenhet i nyckelposition, om något skulle hända...
Befälhavare ombord är kommendörkapten Shadde, erfaren sjöbjörn men omgärdad av personliga trassligheter. Vid besöket i Stockholm finner han anledningar till missnöje med sina officerare och sin besättning - disciplinen tillfredsställer honom inte och han misstänker att det finns en sabotör ombord.
Under färden ner utmed svenska östkusten och under ett strandhugg i Köpenhamn på väg ut i Nordsjön inträffar händelser som ytterligare spänner befälhavarens nerver. H M S Retaliate stävar ut mot sin övningsposition med alltmer stridsladdade känslor ombord...

"Två timmar före mörkret" är en effektiv och oavbrutetspännande roman, ett marint äventyr som ger en autentisk bild av en atomdriven ubåt till sjöss. Den ställer också några viktiga nutida
frågor som rör oss olla. Vi är omgivna av terrorbalansens aktionsberedda stridsenheter. Kan en enda man av misstag eller av sjuklig illvilja starta ett atomkrig? Hur? Och vilka säkerhetsspärrar finns det?

Antony Trew är född i Transvaal 1906. Redan vid femtons års ålder gick hon till sjöss och har bakom sig en lång tjänstgöring i både den sydafrikanska och den brittiska flottan. "Två timmar före mörkret" är hans första bok men inte den sista. Den utkom i England för ett knappt halvår sedan.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

282

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

336

Språk

Översättare

Första publikation

ja