Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lev och minns

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är den sista krigsvintern, 1945. Familjen Guskovs enda kvarlevande barn, sonen Andrej, är ute i kriget ända sedan den dag beskedet om tyskarnas angrepp nådde Atmanovka, Andrejs avlägset belägna sibiriska hemby. Till byn når sällan några nyheter. Där vet man inte mycket om kriget men är ändå medveten om det: alla män är borta och det råder brist på allting. Andrej skadas i kriget och sänds svårt sårad till ett sjukhus i västra Sibirien. När han efter tillfrisknandet får veta att han måste tillbaka till fronten utan att få besöka sin familj avviker han från armén och beger sig till sin hemby där han gömmer sig i övergivna vintervisten. Saker börjar försvinna - en yxa, ett par skidor - och Nastiona, Andrejs hustru, förstår att maken i smyg återvänt. Hon inser också att han nu är desertör och att han, om han upptäcks, kommer att arkebuseras...

Valentin Rasputins porträtt av den självuppoffrande kvinnan och rymlingen på andra sidan floden - som finns men inte får nämnas - är medkännande och känsligt. I sin gripbara dramatik påminner Valentin Rasputins berättelse mycket om de klassiska ryska romanerna - ändå utspelar sig den här i sovjetisk tid. En roman, verkligen värd att minnas.

Valentin Rasputin tilldelades Leninpriset 1977 för "Lev och minns".

(text från bokomslaget)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Vintern 44-45, det sista krigsåret, hade varit mild i trakten, men i slutet på januari kom den verkliga kylan som den brukar, det blev under fyrtio grader. Rimfrost täckte trädstammarna en vecka, släppte sedan, och skogen blev alldeles stilla, snön knarrade mot marken och låg finfördelad och fast och det var svårt att andas om mornarna i den hårda, motvilliga luften. Sedan släppte kylan igen, ännu en gång, och skaren la sig hård på öppna ställen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

235

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

254

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk