Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ingen du känner

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Fatmas familj är ursprungligen från Turkiet, men helt acklimatiserade i Sverige, en vanlig modern familj. Fatma älskar yoga och drömmer om att bli yogalärare. Då Fatma gått ut nian, reser familjen till Turkiet för att hälsa på släkten. Hennes kompis Aida varnar henne: Se till att du inte går och blir bortgift!
Vilket sedan händer. Helt utan förvarning är Fatma plötsligt bortgift med en gubbe och bor tillsammans med honom och hans barn från tidigare äktenskap och hans mamma och andra släktingar. Fatma lider, hennes man tvingar sig på henne och hon får ingen tröst och hjälp.
Hemma i Sverige försöker Aida göra vad hon kan. Hon kontaktar polisen och får nog hjälp, men det går långsamt, så långsamt... Hur ska det gå för Fatma, 16 år och bortgift mot sin vilja?
Christina Wahldén har jobbat som kriminalreporter och mest bevakat fall som gällt våld mot kvinnor och flickor, som t.ex. våldtäkt och tvångsäktenskap. Hon har också skrivit flera böcker som handlar om just dessa frågor.
Catharina / Sidospår


Alltihop hände på sommarlovet efter nian.
Vi skulle åka hem till Turkiet över sommaren som vanligt.
- Lova att du inte blir bortgift nu, sa Aida, min bästa vän.
Hon lät orolig, men jag skrattade bara åt henne. Mina föräldrar är inte såna. De skulle aldrig tvinga mig att göra något jag inte ville.
Vi skulle ju bara hem på lite semester.

Shevins mål i livet är att bli yogalärare. Hon vill kunna röra sig fritt. På alla sätt. Sommaren efter nian åker Shevin med sina föräldrar och syskon till familjen i Turkiet. Aida är livrädd att hon inte ska komma tillbaka, de har ju sett andra tjejer i skolan som åkt iväg över sommarlovet och inte kommit tillbaka. Men Shevin lovar Aida dyrt och heligt att inte bli bortgift. Fast det blir inte så. Hon tvingas förlova sig och gifta sig med en man hon aldrig tidigare träffat.

Regeringen håller på (2012) att utreda om man kan skärpa lagen, att kriminalisera barn- och tvångsäktenskap. Man vill också ta bort undantaget i lagen som tillåter barn under 18 år att gifta sig. Exakt hur många tvångsgifta svenskar det finns i dag vet ingen. Men Ungdomsstyrelsens kartläggning från 2009 visar att 8 500 ungdomar är oroliga för att de inte ska få välja sin partner.

Christina Wahldén har återigen skrivit en stark och väldigt gripande roman. På sitt raka, enkla sätt beskriver hon många flickors, och även pojkars, verklighet. Det är omöjligt att inte beröras.

(Rabén & Sjögren)

12-15 år.

Sommaren efter nian åker Fatma som vanligt till Turkiet med föräldrar och syskon. Hennes bästa vän Aida är rädd att hon inte ska komma tillbaka. Fatma lovar Aida att hon inte ska bli bortgift. Men det blir inte så. Hon tvingas förlova sig och gifta sig med en man hon aldrig tidigare har träffat. (BTJ)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

204

Språk