Pittsburgh

Typ

tecknade serier, album

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Pittsburgh är historien om en familj och om en stad. Frank Santoro konfronteras med ett enkelt men hjärtskärande faktum: Hans föräldrar, som varit ihop sedan gymnasiet, har vägrat tala med varandra — torts att de arbetar i samma byggnad. Han kommer i kläm och kämpar för att försöka förstå. Resultatet är den här boken. Med hjälp av färgpennor, sax, tejp, en uppsättning olika papper och med starka färger och en expressiv linjeföring så skapar Santoro en släktkrönika som spänner över sina föräldrars första möten, deras äktenskap, allt i ett sakta förslummande Pittsburgh är fyllda med såväl vardagliga som dramatiska scener —allt från egna minnen av missöden i barndoment till hans fars traumatiska krigsminnen från Vietnam — allt med familjens hund, Pretzel, som stumt vittne.

Frank Santoro, som givit ut två böcker tidigare i Frankrike och Förenta Staterna, har här skapat sitt mästerverk. Pittsburgh är en unik omdaning av serieformen som skildrar både minnets bedrägliga natur som hur en familj uppstår, rämnar, och försöker hantera den nya situationen, parallellt med att den omgivande staden gör ungefär likadant.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

216

Förlag

Språk

Översättare