Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Byn

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Trettioåriga Una arbetar som lärare i Reykjavik när hon får syn på en jobbannons: En lärare sökes till två unga flickor i den lilla byn Skálar, belägen vid den yttersta toppen av Islands nordöstra halvö.

Una dricker för att undly sitt förflutna och sina demoner. Hennes pappa tog livet av sig när hon var i tonåren och hon är orolig för att hon själv ska gå samma öde till mötes.

Flytten till Skálargör inte Unas tillvaro mindre orosfylld. Byborna får henne att känna sig ovälkommen och tycks dölja en mörk hemlighet ur det förflutna. Samtidigt som Una får kännedom om en ung flickas mystiska död femtio år tidigare besöks byn av en mystisk man som försvinner lika snabbt som han dykt upp, och en av hennes elever faller plötsligt ihop död i byns kyrka.

Una är fast besluten om att ta reda på sanningen trots bybornas motstånd. Men gränsen mellan fantasi och verklighet börjar suddas ut, och hon börjar frukta både för sitt liv och sin mentala hälsa.

Ragnar Jonásson (f. 1976) är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya "Nordic noir"-författarna. Serien om Hulda Hermannsdóttir har gjort succé i Sverige både bland läsare och kritiker.

Byn [Þorpið] är hans första helt fristående spänningsroman. En psykologisk thriller som förenar en kriminalgåta med övernaturliga undertoner med det mest berömda olösta kriminalfallet i Islands historia.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

312

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja