Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hjärtat

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

”Jag ville inte berätta om sjukdom, död och skräck om jag en gång skulle berätta något igen. Inte om förlossning, amning, spädbarn, moderskap. Jag ville inte associeras med ordet moderskap, det avstängda, omhändertagande, eviga. Den stora förvandlingen från människa till moder som antas ske så fort en har fött ett barn. Men det är inte biologi, det är anständighet. Att försöka hålla en värnlös varelse vid liv.”

Hjärtat är en roman om en kvinna vars son har ett medfött hjärtfel, och om vintern som följer. Läsaren får följa en röst som trevar sig mot det obeskrivbara, som befinner sig i en kropp och under omständigheter som hon inte har valt, inte kan kontrollera och absolut inte godkänna: hennes lilla barn är sjukt, och kan dö om han inte blir opererad.

Det handlar om att skriva mitt inne i orons öga. Kvinnan drar sig undan världen, för att bara vara där för det lilla barnet. Sinnesintrycken är fysiska och påtagliga: sjukhusets rutiner, ett påfallande vackert vinter-Helsingfors, kirurgen som är den enda det går att lita på. Familjen och vardagen drar sig bakåt som en våg.

Läsaren blir påmind: Det är det här som står på spel. Inget mindre.

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

157

Språk

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

149

Förlag

Språk