Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Eleanor & Park

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning


Eleanor har fått flytta hem igen efter att ha blivit utslängd av sin styvfar för ett år sedan. Styvfadern Richie borde själv slängas dit pepparn växer, han är en verkligt obehaglig typ. Mamma och småsyskonen är helt nedbrutna av Richies skräckvälde, de smyger, håller tyst, försöker vara osynliga.

Första dagen hemma ska Eleanor ta skolbussen. Katastrof. Alla sätter sig på den yttre platsen, ingen ger plats åt Eleanor. ”Sätt dig!”, skriker chauffören. Panik. Men sen hasar sig Park ut till fönsterplatsen. Platsen bredvid Park blir Eleanors. Där sitter de sedan bredvid varandra, tysta, i flera dagar. Park märker att Eleanor tjuvläser hans serietidningar där hon sitter. En dag lånar Park en tidning åt Eleanor. Fortfarande utan att säga något. Han fortsätter att hämta tidningar åt henne, hon sätter dem tillbaka på sätet då hon läst dem. Till slut måste Park tala med henne, han måste säga att han inte har flera tidningar att låna ut. Då de börjar prata med varann kan de inte sluta. Två lite udda människor, hon med rufsigt rött hår och konstiga kläder, han som försöker vara vanlig och osynlig (trots att det naturligtvis syns att hans mamma kommer från Korea). Stor kärlek, men en kärlek som stöter på svårigheter. Eleanors hemförhållanden är miserabla. Fattigdom, alkoholism, misshandel. Hos Park är allting helt vanligt, så vanligt att Eleanor verkligen sticker ut.
Trots alla problem är Eleanors och Parks kärlek så fantastiskt fint beskriven.
”Att hålla i Eleanors hand var som att hålla i en fjäril. Eller ett bultande hjärta”. Så kan Park tänka.
Eller Eleanor: ”Alla hennes känslor för honom var heta och härliga i hjärtat men förvandlades till obegripligt babbel i munnen.”
Oh ja, just så där är det ju!
Men det är så mycket som talar emot Eleanor och Park. Man inser snart att det inte kommer att sluta med ”...och så levde de lyckliga...”.
Ladda med lite pappersnäsdukar.
PS. Eleanors kompisar, med de härliga namnen DeNice och Beebi, är bäst 
Catharina / Sidospår


En oförglömlig berättelse om den första kärleken mot alla odds! Även om Eleanor och Park förstår att den första kärleken sällan varar för evigt är de modiga och desperata nog att våga försöka. Mycket kan hända på bara ett skolår.

"Eleanor & Park påminner mig inte bara om hur det är att vara ung och kär, utan också om hur det är att vara ung och kär i en bok." John Green i New York Times.

Unga vuxna.
Pocket.

Två ovanliga människor. En oemotståndlig kärlek.
En oförglömlig berättelse om den första kärleken mot alla odds!

Året är 1986 och Parks tråkiga tillvaro förändras när Eleanor, den nya tjejen, hamnar bredvid honom på skolbussen. Rödhårig, storvuxen och konstigt klädd passar hon inte in. Men de funkar tillsammans. De möts i musiken, i serierna och en längtan bort. Även om Eleanor och Park förstår att den första kärleken sällan varar för evigt är de modiga och desperata nog att våga försöka. Mycket kan hända på bara ett skolår. Eleanor och Park är en nostalgisk tripp för alla som aldrig har glömt sin första kärlek.

"Rainbow Rowell är en hejare på karaktärer. Ett helgjutet persongalleri! Och en hejare på att beskriva hur det känns att bli kär." bokhora

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

384

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

329

Förlag

Språk

Översättare