Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2020

Sivupiiri
4.11.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2020 on julkistettu. Valitsijalautakunnan muodostivat Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen (puheenjohtaja), Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä ja yleisen kirjallisuustieteen opiskelija Johanna Valjakka.
 

Ehdokkaat ja raadin perustelut:

Enoranta, Siiri: Kesämyrsky (WSOY)

"Kipua, kaipausta ja kilpailua käsittelevä romaani hurmaa lukijan loisteliaalla ja notkealla kielellään. Sen nostalgiaa ja futurismia yhdistelevä maailma vie lukijan mukanaan pohtimaan kulisseja, petollisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Synkät ja valoisat sävyt muodostavat kokonaisuuden, joka muistuttaa kesäistä myrskyä." 

Havukainen, Aino ja Toivonen Sami: Tatu ja Patu - kovaa menoa kiskoilla (Otava)

"Riemastuttava kuvakirja osoittaa, kuinka näennäisesti arkiset asiat voivat tosiasiassa olla jännittäviä seikkailuja. Teoksen kertomus on täynnä huumoria, joka tarjoaa iloa ja uusia näkökulmia maailman tarkasteluun kaikenikäisille lukijoille. Rikkaan kuvituksen yksityiskohdat ovat lahja, jonka lukija saa jokaisella lukukerralla uudestaan."

Kirkkopelto, Katri: Molli ja maan ääri (Lasten Keskus) 

"Hellyttävä matkakertomus seikkailusta, joka ei vie liian kauas. Onneksi viisaat jalat osaavat aina tuoda takaisin kotiin. Upea kuvakirja matkakuumeesta, koti-ikävästä, itsensä voittamisesta ja tärkeistä ystävistä kietoo kuulijansa sadun usvaan."

Luttinen, Meri: Myrskynsilmä (WSOY)

"Esikoiskirjailijan muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuvan seikkailun taidokas kerronta imee mukaansa ensi riveiltä alkaen. Päähenkilö Kainu oppii näkemään erityisyytensä ja ottaa paikkansa mahtavimpana tietiänä viiteensataan vuoteen. Kirjan kieli on vivahteikasta. Tarina on eheä ja vetävä kokonaisuus, joka pitää lukijan otteessaan"

Portin, Anja: Radio Popov (S&S)

"Lämmin seikkailutarina kertoo yksinäisistä lapsista, joiden huolet joku kuitenkin kuulee. Kirjassa on klassisen saturomaanin aineksia ja sympaattinen kertojanääni. Keksijä Popovin radio luo toimivan kehyksen tarinalle, jossa hylätyt lapset ryhtyvät auttamaan toisiaan."

Ruohonen, Laura. Kuvitus: Kallasmaa, Erika. Musiikki: Kumela, Petri: Otus opus (Otava)

"Oivaltavat, yllättävät ja rytmikkäät riimit havainnollistavat erilaisten otusten ominaisuuksia taidokkaasti. Raikas ja ilmeikäs kuvitus esittää lorujen otukset erilaisina yksilöinä ja hyödyntää suuret aukeamat kokonaisuudessaan. Otuksista kerrotut faktat ovat kiinnostavia poimintoja eläinmaailmasta ja muodostavat runojen kanssa tasapainoisen kokonaisuuden.

Bokens påhittiga, överraskande och rytmiska rim beskriver skickligt egenskaper hos olika smådjur och kryp. De uttrycksfulla och fräscha iIllustrationerna gestaltar varelserna som personliga karaktärer och använder sig av de stora uppslagen i sin helhet. Djurens faktabaserade beskrivningar är intressanta och skapar med dikterna en balanserad helhet."

Palkinnon arvo on 30 000 euroa ja sitä on jaettu vuodesta 1997. Tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan valitsee näyttelijä Christoffer Strandberg.

Lukijat voivat äänestää suosikkiaan 5.11. alkaen.

Lisätietoja:
Kirjasäätiö: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto

Henriika Tulivirta / Sivupiiri