Savonia-palkinto 2018 Asko Sahlbergille

Ajankohtaista
3.1.2018
Toimitukselta: Teos | Kirjailija | Teema

Kuopion kaupungin jakama Savonia-kirjallisuuspalkinto on myönnetty Asko Sahlbergille romaanista Amandan maailmat (Like 2017). 

Raati perusteli palkinnonjakoa: ”Sahlbergin Amandan maailmat on onnistuneesti tiivistetyllä kielellä kirjoitettu ajankohtainen teos. Se on taattua Sahlbergin tavaramerkiksi noussutta kuvausta rujosta ja melkeinpä luotaantyöntävästä maailmasta, jossa kuitenkin varjojen lomassa paikoin pilkistää valoakin. Kaikki nähdään elämän kolhimin silmin.

Teos on hyvin osuva kuvaus nykyajan ristiriitoja ja rasistisia ennakkoluuloja täynnä olevasta maailmasta. Sahlbergin näkökulma on kuitenkin elämän monipuolisuutta ymmärtävä, hänestä meissä kaikissa vuorottelevat sekä hyvä että paha, niin turvapaikanhakijoissa kuin kantaväestössäkin, niin auttajissa kuin autettavissakin. Kirja näyttää mallia, miten yksittäinen pieni ihminen voi omalta osaltaan antaa tilaa suvaitsevuudelle.”

Vuoden 2018 Savonia-palkinto on suuruudeltaan 12 000 euroa. Palkintoraati luki vuoden 2017 aikana 61 Savonia-palkinnon piiriin kuuluvaa kaunokirjallista teosta, joista se valitsi ehdolle kuusi.

Lisätietoja:
Kuopio: Vuoden 2018 Savonia-palkinto Asko Sahlbergille
Kirjasampo: Savonia-palkinnon ehdokkaat 2018

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
 

Asko Sahlberg Amandan maailmat
 

Toimitukselta