Marikan kirjajuttuja: kolme tietokirjaa aloittelevalle sijoittajalle

Teosesittely
13.11.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Marika Helovuo.

 

Raha poikimaan! Kolme tietokirjaa aloittelevalle sijoittajalle

 

Japanilainen kodinraivausguru Marie Kondo sai opeillaan myös suomalaiset raahaamaan jätesäkeittäin turhaa tavaraa kirpputoreille ja jättämään jäljelle vain merkityksellisiä ja iloa tuottavia tavaroita. Moni vannoi siivousoperaationsa päätteeksi kiinnittävänsä tulevaisuudessa entistä enemmän huomiota siihen, mitä uutta kaappiensa täytteeksi hankkii, ja jotkut ahdistuivat tavarapaljoudestaan niin paljon, että päättivät olla ostamatta yhtään mitään vähään aikaan.

Ostoslakon seurauksena palkasta voi alkaa jäädä säästöön vähän ylimääräistä, mutta viisas ei makuuta rahojaan tuottamattomana tilillä, vaan opettelee sijoittamisen alkeet, panee rahan poikimaan ja neuvottelee itselleen lisää palkkaa sijoitettavaksi.

 

Pasi Havia, Ville Lappalainen ja Antti Rinta-Loppi: Erilainen ote omaan talouteen : vapaus, onni ja hyvä elämä (Talentum 2014)

Erilainen ote omaan talouteen -kirjan kansikuva

Ennen kuin lähtee suin päin availemaan arvo-osuus- tai indeksirahastotilejä, kannattaa pysähtyä hetkeksi paikoilleen ja lukea Havian, Lappalaisen ja Rinta-Lopin valtavirrasta poikkeava talouskirja. Se pakottaa lukijan miettimään aluksi raadollisen kriittisesti omaa rahankäyttöään ja koko elämäntyyliään, ja kaikkein viisain sijoittaja aloittaa näiden tekijöiden mukaan urakkansa tästä: Olenko säästäväinen luonne vai panenko heti kaiken haisemaan? Mitä haluan viestittää hankinnoillani ulospäin? Ostanko merkkilaukun parantaakseni itsetuntoani vai siksi, että vanha laukkuni ratkesi saumoista ja tarvitsen oikeasti uuden? Elänkö sellaista elämää kuin haluan elää? Mitä tekisin elämässäni toisin, jos minulla olisi siihen varaa?

Kirjan kirjoittajat korostavat, että vasta sen jälkeen kun on pohtinut kunnolla omia kulutustottumuksiaan, onnellisuuden tasoaan ja tulevaisuuden haaveitaan, on aika tehdä varallisuuskartoitus, laatia sijoitusstrategia ja ryhtyä konkreettisesti toimeen. He eivät kannusta monista muista sijoitusoppaista poiketen jokaista pyrkimään mahdollisimman suureen varallisuuteen, vaan painottavat sitä, että myös sijoittamisen tulisi olla yksilöllistä ja muodostua siten omannäköiseksi. Vain yksilölliset tarpeet huomioiva sijoitusstrategia tekee elämästä mielekkäämpää ja onnellisempaa, ja nimenomaan se on tekijöiden tähtäimessä päällimmäisenä, ei muhkea osakesalkku sinänsä.

Kirjassa opetetaan aloittelevaa sijoittajaa pääsemään eroon tavara- ja kulutuskeskeisyydestä, brändiuskollisuudesta, viekkaista markkinointiansoista, kauppojen moninaisista kiusauksista sekä liiallisesta velkaantumisesta. Siinä väännetään lukijalle rautalangasta yleisimmät taloustermit, opastetaan sukkuloimaan sijoitustuotteiden villissä viidakossa ja kehotetaan suhtautumaan sijoittamiseen nöyrästi sekä aloittamaan heti. Nyt. Heti. 

 

Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito : kirja sijoittamisesta, vaurastumisesta ja naiseudesta (Talentum 2014)

Nainen ja rikastumisen taito -kirjan kansikuva

Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan taloudenhallintaopas on suunnattu erityisesti naisille, sillä kirjoittajien mukaan juuri naisten omaa sijoituskirjaa tarvitaan, koska naisten ja miesten rahaongelmissa on tutkimusten mukaan isoja eroja. Naisten ongelmat liittyvät usein syvälle juurtuneisiin asenteisiin, tietämättömyyteen ja pelkoon sijoittamista kohtaan. Monet naiset myös asettavat läheistensä hyvinvoinnin omansa edelle, uskovat väitteeseen, ettei raha tee onnelliseksi, ja osalla naisista voi olla jopa vihamielinen asenne rahaa ja sen ansaitsemista kohtaan. Kullaksen ja Myllyojan mukaan jokaisen fiksun nykynaisen pitäisi ravistella itsensä näistä asenteista heti irti, jotta hekin voisivat nauttia varallisuuden tuomasta vapaudesta.

Kirjoittajat peräänkuuluttavat naisilta säästäväisyyttä, joka oli ennen hyve, mutta nykyistä menoa katsellessa niin ei enää näytä olevan. Naiset maksavat silmiä räpäyttämättä satoja euroja korkokengistä ja satsaavat tuhansia euroja kotiensa sisustukseen. Tilit kaavitaan pohjia myöten tyhjiksi, eikä huolta huomisesta ole. Tuhlailukulttuurin lisäksi naiset siirtyvät miehiä useammin osa-aikatöihin, jäävät vuorotteluvapaille ja hoitavat lapsia kotona pitempään. Kaikki nämä päätökset kostautuvat eläkeiässä, ja jos ei halua vanhana kituuttaa, on aika tehdä elämässään muutos, kirjoittajat patistavat.

Alun asenneosuuden jälkeen kirjassa siirrytään konkreettisiin neuvoihin. Ensin opetetaan löytämään juuri itselle sopiva sijoituskohde, sillä kaikki eivät innostu seuraamaan haukkana pörssikurssien kehitystä ja jotkut pystyvät sijoittamaan kuukaudessa kympin, toiset tonnin. Kun yksilöllinen kohde on valittu, kirjassa neuvotaan kädestä pitäen, mitä sitten pitää tehdä. Tärkeintä sijoittajalle on pitkäjännitteisyys ja sijoittamisen aloittaminen mahdollisimman nopeasti. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä aloittaa.

 

Sami Miettinen ja Juhana Torkki: Neuvotteluvalta : miten tulen huippuneuvottelijaksi? (WSOY 2008)

Neuvotteluvalta-kirjan kansikuva

Jotta kuukausittain jäisi enemmän rahaa sijoitettavaksi, olisi jokaisen aloittelevan sijoittajan opittava käymään parempia palkkaneuvotteluita. Sami Miettinen ja Juhana Torkki opastavat neuvotteluteoksessaan lukijaa siinä, miten suoriutua kaikissa elämän neuvottelupöydissä parhaalla mahdollisella tavalla, ja heidän ohjeensa ovat sovellettavissa myös niihin työelämän tilanteisiin, joissa joutuu perustelemaan ja neuvottelemaan itselleen parempaa palkkaa tai uutta korkeampaa asemaa.

Miettisen ja Torkin mukaan kymmenkertainen palkka ei läheskään aina kerro kymmenkertaisista kyvyistä vaan pikemminkin huippuunsa hiotuista neuvottelutaidoista. Kuka tahansa voi kehittyä loistavaksi neuvottelijaksi, jos osaa käyttää taitavasti valtaa sekä luoda ja tunnistaa otollisia tilanteita. Niiden lisäksi tarvitaan sosiaalista älykkyyttä ja tunnetaitoja, koska hyvän tyypin kanssa palkastakin päästään paremmin yhteisymmärrykseen. Kaikkein parhaimpiin tuloksiin neuvottelija pääsee silloin, kun hän rakentaa mainettaan pitkäjännitteisesti ja periaatteellisesti.

Vaikka Miettisen ja Torkin kirjassa palkkaneuvotteluja ei juuri edes mainita, voi heidän perusteellisista neuvotteluneuvoistaan hyvin ammentaa oppia niihin, sillä samat periaatteet toimivat niin palkkapöydissä kuin rauhanneuvottelutehtävissäkin. Tekijät höystävät ohjeitaan runsailla business-maailmasta poimituilla esimerkeillä, joista osa on jo vuosien takaa, mutta niiden keskeiset opetukset ovat edelleen päteviä. Teoksellaan Miettinen ja Torkki osoittavat toteen sen, ettei neuvottelutaidoissa ole mitään uutta auringon alla sitten antiikin aikojen.

 

Marika Helovuo