Fantasia- ja scifidekkareita

Kirjahylly

6 kirjaa

19.6.2017
|Kaikki kirjahyllyt

Vinkit ja vinkkitekstit: Sarianna Kankkunen

Haluaisitko kokeilla spekulatiivisen fiktion lukemista, muttet tiedä mistä aloittaa? Oletko lukenut jo kaiken kirjaston hyllystä helposti löytyvän fantasian? Tai ehkä oletkin intohimoinen dekkarinlukija, joka kaipaa uusia aluevalloituksia? Tältä listalta löydät suosituksia dekkareista, jotka vievät sinut muihin maailmoihin, tai ainakin niiden kynnykselle.

Viivi Hyvönen: Apina ja Uusikuu 

Tango- ja jazzjengien välisen valtataistelun repimässä kaupungissa elää yksityisetsivä Hanuman. Hän on syrjitty ihmisapina, mutta kysytty salapoliisi. Kun Hanuman saa suojeltavakseen yökerholaulajatar Lunan, alkavat eristettyä kaupunkia ja sen asukkaiden alkuperää koskevat arvoitukset purkautua. Viivi Hyvösen rikas tarinamysteeri tarjoilee suuria tunteita, viitteitä film noiriin ja unenomaista fantasian ja mytologioiden uudelleentulkintaa.

Philip K. Dick: Palkkionmetsästäjä

Blade Runner -elokuvaksikin sovitettu teos kertoo palkkionmetsästäjästä, joka saa poliisilta tehtäväkseen jäljittää joukon karanneita androideja eli ihmisenkaltaisia robotteja. Ajojahti johdattelee kysymyksiin ihmisyydestä ja sen liepeillä elävistä, eläimistä ja koneista.

China Miéville: Toiset

Beszelin ja Ul Qoman kaksoiskaupungit sijaitsevat samassa paikassa, limittäin ja lomittain, mutta raja niiden välillä on ylittämätön ja poliisivoimin valvottu. Poliisitarkastaja Borlú saa tutkittavakseen nuoren naisen murhan, jonka selvittely johtaa hänet pohtimaan kotikaupunkinsa luonnetta ja alkuperää. Miévillen romaania voi tulkita toisaalta säieteorian, toisaalta kylmän sodan jakaman Berliinin kuvaksi.

Jonathan Lethem: Musiikkiuutisia

Conrad Metcalfin arkipäivä on synkkä mutta hulvaton visio omasta tulevaisuudestamme: maailma, jossa geenimanipulointi on luonut älykkäiden eläinten alaluokan ja jossa oikeutta jaetaan karmapisteiden muodossa. Yksi on kuitenkin pysynyt samana: murha. 

Harry Harrison: Tilaa! Tilaa!

Liikakansoitus on tehnyt vuoden 1999 New Yorkista kuhisevan painajaisen. Omaa tilaa ei ole, huone on jaettava vähintäänkin yhden asuintoverin kanssa ja ruuasta on pula. Tässä noidankattilassa etsivä Andy Rusch yrittää selvittää rikollispomon murhaa. Romaani tunnetaan myös kulttielokuvana Soylent Green (1973), joka tosin otti suuria vapauksia alkuperäisjuonesta.

Douglas Adams: Dirk Gentlyn holistinen etsivätoimisto

Linnunradan käsikirja liftareille -sarjastaan muistettu Adams sekoittaa satiiriinsa vaihteeksi salapoliisiromaania. Etsivä Dirk Gently ei seuraa johtolankoja vaan solmii ne umpisolmuun; lopputuloksena on jumalia, kvanttimekaniikkaa ja toisia todellisuuksia sekoittava hullunmylly.