Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Apina ja Uusikuu

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Dystopolis. Kaupunki, jota saartavat myrkyllinen meri ja aivokuumeen riivaamien apinoiden asuttama Kaatopaikka. Irvileukainen yksityisetsivä Hanuman. Eesau, joka on palannut Kaatopaikalta kaupunkiin ja haluaa tappaa kaikki apinat. Trenssitakkinen kolmikko, jolle Eesau on uhka. Ja ihana Luna näkee unia, jotka toteutuvat.

Dystopoliissa korvan taakse upotettu siru määrittää asukkaiden kansalaisoikeudet, vastasyntyneitä vaihdetaan sairaalassa keskenään ja yhteyksiä ulkomaailmaan hoidetaan tarkoin säännellysti yhtä ainoaa rautatietä pitkin. Uskonnot, myytit ja kulttuurin korkeat ja populaarit kertomukset tuntuvat heränneen eloon; ne ovat sekoittuneet ja joskus vinksahtaneet. Kaupunkilaiset liikkuvat keskellä merkillisen tarinallisia lakeja. Mutta liian monen mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä ovat rajalliset ja unelmat uppoavat haisevaan satama-altaaseen. Jopa outojen kohtaloiden Kaupungissa Hanuman on evoluution oikku: ihmisapina, joka on koko ikänsä hakenut tasapainoa eläimellisyyden ja inhimillisyyden, vaistojen ja itsekurin välillä. Kolme toisiinsa kytkeytynyttä toimeksiantoa muuttavat kaiken. Happamien sateiden huuhtomilla katoilla ja kaduilla Hanuman etsii itseään, kohtaa menneisyytensä haamut, ystävystyy, rakastuu – ja pettyy. Syyllisiä jäljittäessään hän huomaa loikkivansa kilpaa väistämättömiltä vaikuttavia tapahtumia vastaan. Sillä kenen onkaan tarkoitus kuolla? Ja kuka lopulta kuolee? Onko totuuden löytäminen sen arvoista, että menettää kaiken, itsensäkin?

Apina ja Uusikuu on yhtä aikaa kyyninen ja runollinen, rujo ja ilkikurinen. Se on mustaa elokuvaa kunnioittava dekkari ja katkeransuloinen rakkaustarina. Se on tieteiskertomus tulevaisuudesta, jossa kokonaiset elämät ovat myytävissä. Samalla se tempaisee fantasian matkalle satujen, elokuvallisten ja kaunokirjallisten tarinoiden sekä kulttuuristen myyttien ja tarujen maailmaan. Romaani pohtii ihmisen sidettä omaan perimäänsä ja ympäristöönsä. Se myös keskustelee kertomusten ja elämän suhteesta. Jokainenhan ajattelee itsensä henkilöksi tarinassa, jonka toivoo olevan lukemisen tai edes elämisen arvoinen. Mutta missä määrin kirjailijalla on oikeus ryöstää todellisuutta? Apinan ja Uudenkuun tarinan keskeisin teema on kysymys aitoudesta. Jos ihminen ei olisikaan läpikotaisin omaehtoinen ja vapaa, tekisikö se hänestä vähemmän oman itsensä?

- Sini Turunen - Sanojen aika
Tervetuloa Dystopoliiseen, apinoiden asuttaman kaatopaikan ja aavan meren eristämään kaupunkiin, jossa pätevät omanlaisensa kirjoittamattomat mutta kirjallisuuteen kietoutuneet lait. Yksityisetsivä Hanuman rakastuu, pettyy ja joutuu kohtaamaan sekä menneisyytensä varjot että joukon trenssitakkisia muukalaisia etsiessään syyllisten ohella omaa identiteettiään. Tarvitaan vain yksi toimeksianto, joka muuttaa kaiken.

Apina ja Uusikuu on samaan aikaan surumielinen selonteko kaihoisasta rakkaudesta, savuun verhoutunut veijaridekkari ja fantastinen sukellus surrealistiseen tarinoiden todellisuuteen. Se on myös hienovireinen tieteiskertomus ihmisistä ja apinoista, joiden kohtalo ei ole heidän omissa käsissään.
(etulieve)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

449

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi