Katti Matikaisen kirjamylly 1. Kirja on portti seikkailuun

Kirjahylly

15 kirjaa

Käyttäjän Katja kuva
18.12.2015
|Kaikki kirjahyllyt

"Katti Matikaisella on vaikeuksia mahtua kirjan sisälle, mutta onneksi Nakkirakki paljastaa, että portti seikkailuun aukeaa kirjaa lukemalla tai kuuntelemalla." 

 

Jaksossa esitellään kirjat:

Reittu, Ninka: Messi ja Mysteeri: Kaikki järjestyy! Otava 2013. 
Pienen Messi-kissan hurja seikkailu Mysteeri-kissan kanssa. Perheestään eroon joutunut Messi sattuu kuulemaan junassa roistohurttien supattavan sinisen kissan kidnappauksesta. Salaperäinen Mysteeri pelastaa Messin roistojen kynsistä ja alkaa hurja seikkailu läpi Helsingin, vieden Halli-harmaahylkeen kyytiin merelle, majakkaan ja takaisin. Löytyykö sininen kissa ja pääseekö Messi takaisin perheensä luo?  

Hirvonen, Hannu: Virtahepojen laulujuhlat. Kuvittaja Piia Sakki. Tammi 2013.
Krokotiilit lähtevät matkaan kuumailmapallolla. Matka vie ne monenlaisiin seikkailuihin, mm. Ouluun, Napapiirille, lohikäärmeen luolaan ja barbihoitolaan. Mikä se matkan päästä löytyykään?

Sivupiirin suositukset muista teemaan sopivista kuvakirjoista:

Hautala, Tiina: Kivikkosaaren kummitus. Kuvittaja Suvi Kari. Österbottens hantverk 2014.
Saaga ja Veikko lähtevät meriretkelle Merenkurkun saaristoon. Kohokohtana on Kivikkosaari, jossa on tarkoitus syödä eväät. Saaresta kerrotaan jänniä juttuja, sanotaanpa jopa että siellä on haaksirikkoutuneen miehistön hautapaikka. Matka saaristossa on haastava ja siellä liikkuvan täytyy olla taitava merenkävijä. Pääsevätkö retkeilijät perille ja mikä on saaren salaisuus? Kirjassa on mukana kivoja tehtäviä!

Junttila, Suvi-Tuuli: Minne matka, lapanen? Schildts & Söderströms 2014. 
Pieni lapanen joutuu eroon paristaan. Jäljet katoavat lumipyryyn ja lapanen jää yksin. Se lähtee etsimään pariaan ja törmää matkalla avuliaaseen tammenterhoon, hauskaan pullonkorkkiin ja jännittäviin seikkailuihin. 

Järnefelt, Kaisa: Taikapäivä. Kuvitus Riikka Jäntti. Tammi 2014.
”Jos käki kukkuu kahdeksan kertaa, päivästä tulee seikkailu!”
Ja niinhän se tekeekin, heti Maarian ensimmäisenä aamuna mummolassa! Maarian päivä on täynnä seikkailua ja päivä huipentuu vielä kesäyön taikaan.

Koivisto, Jari: Miina ja Manu - Seikkailu Suomessa. Satukustannus 2002. 
Nyt voit tutustua Suomeen Miinan ja Manun kanssa! Matka vie mm. Raumalle ihmettelemään murretta ja pitsiä sekä Lapin erämaihin. Mutta voi kauhistus, Miina ja Manu kohtaavat autovarkaan! Saadaanko varas kiinni ja millä kaikilla kulkuneuvoilla varasta ajetaan takaa?

Kettunen, Satu: Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu. Tammi 2014.
Oletko ei-ihminen vai kyllä-ihminen? Aikuiset on aina niin ei-ihmisiä, aina on väärä aika, kiire tai joku muu ja niinpä monet, hauskat seikkailut voivat jäädä kokematta. Otso Aarninen on aina ollut ei-ihminen, mutta nyt on aika muuttua kyllä-ihmiseksi! Voi miten paljon Otson elämä muuttuukaan kun ei:t muuttuvat kyllä-sanoiksi!

Känkänen, Juhani: Hyvää huomenta, Apo Apponen! Teos 2012.
Tavallinen aamu voi muuttua ihan erilaiseksi, kun sähköhammasharjan vaihtopää alkaa puhua pulpattamaan, paita on vihassa ja vieläpä kaurapuuroukkeli sotkee keittiön pöydän. Ei ole aamu harmaa ja ankea kun sen Apon kanssa viettää!

Laajarinne, Jukka: Isä vaihtaa vapaalle. Kuvitus Timo Mänttäri. WSOY 2013.
Puolukan vanhemmat ovat aina töissä ja tuntuu etteivät he ehdi koskaan olla rauhassa kotona. Isä päättääkin siltä istumalta sanoutua irti työstään ja olla vaan Puolukan kanssa ja lähteä hänen kanssaan lomamatkalle. Mutta voi millainen matka siitä tuleekaan!

Nopola, Sinikka ja Nopola, Tiina: Gekko ja Puupponen. Kuvitus Linda Bondestam. WSOY 2010.
Gekko on mielestään maailman paras kokki ja se asia pitäisi saada muunkin maailman tietoon. Postiluukusta tippuu lattialle uuden ravintolan mainos ja siitäkös Gekko närkästyy, eihän hän maailman paras kokki käy ravintoloissa! Millainen tarina alkaakaan, kun Gekko pyytää postinkantaja Puupposen luokseen syömään?

Parvela, Timo: Taro maan ytimessä. Kuvitus Jussi Kaakinen. WSOY 2010.
Taro alkaa kaivaa kuoppaa, sillä hän haluaa nähdä maapallon sisään. Mutta miten se onnistuu ja millainen kone sitä varten tarvitaan? Ainoa keino on rakentaa kone itse ja niin Tarokin päättää karhun avustuksella tehdä. 

Portin, Anja: Otso ja varpaansyöjät. Kuvitus Timo Mänttäri. WSOY 2015. 
Otso on mummolassa kylässä ja kalaa ruuaksi syödessään hän juttelee mummun kanssa siitä kuka syö ja kenet. Kun eläimet syövät toisiaan, kuka sitten syö ihmisen, vai syökö kukaan? Tämä asia alkaa vaivata Otsoa ja niinpä hän alkaa kuvitella mitä kummallisimpia ja karmeimpia ihmissyöjiä. Millainen on tuo ihmisiä ruuakseen popsiva otus, vai onko sellaista?

Reittu, Ninka: Messi ja Mysteeri - Käpälät kohti seikkailua. Otava 2014.
Messin isä on keksinyt uuden vempeleen, hienon kalastusrobotin! Robotin kalastaessa kissa-isä saa makoilla rauhassa lämpimässä uuninpankolla, tai niinhän sitä luulisi! Kalastusrobotti nimittäin katoaa kummallisesti. Messi tarvii kovasti apua ja sitä se saa, kun Mysteeri-kissa liitää paikalle. 

Rosenlund, Hanna: Eugen Ahven ja unohtumaton seikkailu. Kuvitus Sanna Mujunen. Kirjalito 2002.
Utelias Eugen lähtee eväsretkelle, josta tuleekin aivan unohtumaton seikkailu. Tutussa rantamatalikossa asusteleva pieni ahvenenpoikanen ajautuu oudoille ja vieraille vesille, eksyy ja tapaa retkellään kummallisia ja erikoisia otuksia. Vastaan tulee ainakin mustekala ja merihevonen! Löytääkö pikku-Eugen kotiin?

Suhonen, Paola ja Suhonen, Pirjo: Erikoiskoira Affe. Tammi 2015. 
Kaksosilla Artulla ja Kertulla on erikoinen koira, se nimittäin osaa puhua, mutta vain kaksoset kuulevat sen puheen. Erikoiskoira Affe pääsee kaksosten ja Pirkko-tädin mukaan Lappiin, leppoisalle hiihtoretkelle. No, leppoisuus onkin tästä hiihtomatkasta kaukana, kun Affe vainuaa porot ja ryntää niiden perässä kauas tuntureille. Lapset lyövät tätinsä kanssa pystyyn suuretsinnät löytääkseen rakkaan koiransa. 

Sivupiirin vinkit: Katja Kyllönen