Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Me Rosvolat

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kymmenvuotias Vilja Vainiosto joutuu vahingossa Rosvoloiden ryöstämäksi. Pahamaineinen maantierosvoperhe varastaa tavallisesti karkkia ja muuta syötävää, mutta nyt lähtee mukaan lapsi. Matkan jatkuessa perhe alkaa miettiä, mitä tehdä kymmenenvuotiaalle saaliille.

Alkaa Viljan hurjempi elämä! Maantierosvon elämä voi kesäkuumalla tuntua hauskalta vaihtelulta, mutta pian Vilja huomaa, ettei tämäkään perhe ole täysin ongelmaton. Välillä ajetaan lujaa ja ryöstetään, mutta välillä myös murjotetaan ja ollaan väsyneitä. Maatierosvot kokoontuvat myös jokavuotisille kesäjuhlille kuten mikä tahansa suomalainen perhe.

(Arjamaaria/Okariino)

- - -

”Me vietimme kesäpäivää ja riitelimme.
Juuri silloin rosvoauto iski.”

Siri Kolun tämän vuoden Finlandia Juniorilla palkittu lastenromaani Me Rosvolat iskee rosvolippu liehuen äkkirynnäköllä lukijaan, ryöstää mukaansa ja valloittaa. Iloista anarkiaa ja rosvoromantiikkaa, osuvaa dialogia, surumielisiä säikeitä sekä makuhermoja helliviä irtokarkkiyhdistelmiä ja lihapullilla lastattuja aamiaisnäkkäreitä viljelevä romaani ei jätä lukijaansa kylmäksi.

Kymmenvuotiaan Viljan ikävä kesälomamatka kohti mummolaa sujuu niin kuin aina: sisarukset riitelevät takapenkillä, isä komentaa etupenkiltä äidin säestyksellä ja kaikki laitetaan aina Viljan syyksi. Huonommin ei voisi olla – kunnes maantierosvopoppoo iskee ja Rosvolan perheen isä Hurja-Kaarlo toteuttaa pähkähullun päähänpistonsa ja ryöstää irtokarkkipussin ja nuortenlehden lisäksi myös Viljan. Mukaansa tyttö ehtii siepata vain vaaleanpunaisen muistikirjan.

Muistikirjasta on Viljalle paljon hyötyä. Sen sivuille hän kirjaa havaintojaan Rosvoloista ja näiden elämäntyylistä. Muhkea Hurja-Kaarlo, pakoautoa kaasutteleva Hilda-äiti, kaikenosaava Hele, toisenlaista elämää kaipaava Kalle sekä pomon uskollinen ystävä Kulta-Pete ovat Viljalle ehtymättömän hämmästelyn ja tarkkailun kohde. Muistikirjan sivuille tallentuvat myös rakkausromaaneja kirjoittava Kaija, ryöstöiskut, rosvojen kesäjuhlat sekä Viljan oma, nerokas merkkirikos.

Me Rosvoloissa on samanlaista anarkistisuutta sekä tarinan ja sydämen lämpöä kuin Peppi Pitkätossussa. Romaani ei tyydy vain rahasta eli ”hiirenpiaruista” piittaamattoman, irtokarkkeja, ruokatavaroita ja barbeja ryöstelevän perheen riehakkaan ja säännöistä vapaan elämän humoristiseen kuvaamiseen. Viljan omassa perheessään tuntemaa yksinäisyyttä kuvataan herkkävireisesti. Vähitellen myös Rosvoloiden perheen sisältä nousevat, eri suuntia tavoittelevat unelmat ajautuvat törmäyskurssille ja nostattavat kapinamieltä. Kesän aikana Vilja on kuitenkin kasvanut ja oppinut jotain tärkeää rohkeudesta ja välittämisestä. Uusien oppiensa ja pettämättömän listailukykynsä ansiosta hän ehkä osaa tarjota Rosvoloiden ongelmiin mullistavan ratkaisumallin.

Toivottavasti Me Rosvolat löytää tiensä kaikenikäisten lukijoiden luokse, sillä romaanista on moneksi: perheille iltasaduksi, kesäseikkailuista haaveileville, lapsuuden taianomaisia lukukokemuksia kaipaaville. Kyynikoille, optimisteille, lapsille, lapsenmielisille, näkkileipää rouskuttaville, irtokarkkeja himoitseville, Ford Transitin omistajille.

Tuija Lassila - Sanojen aika
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

222

Kieli

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

281

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä