Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Karikko

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Suru on älyttömän huono sana kuvailemaan sitä mikä on meneillään. Onko sille olemassa parempaa sanaa. Sanaa ollenkaan. Miten kukaan viisitoistavuotias (tai minkä tahansa ikäinen ihminen) voi antaa nimen poissaololle. (s.341)

Seita Vuorelan (os. Parkkola) Karikko on yksi viime vuoden mielenkiintoisimmista kotimaisista uutuuksista. Kirjan päähenkilö on 14-vuotias levoton Mitja, joka harrastaa vanhojen rakennusten tutkimista parhaan ystävänsä kanssa. Yhdellä näistä retkistä sattuu kuolemaan johtava onnettomuus. Äiti, Mitja ja isoveli Vladimir pakenevat ahdistavan onnettomuuden jälkiseurauksia asuntoautollaan. Auto kuitenkin hajoaa leirintäalueelle, jota sanotaan enteellisesti viimeiseksi rannaksi. Rannalla Mitja kohtaa varastelevan poikajoukon, jotka kutsuvat itseään hylyiksi. Hylyillä on tiukka hierarkia ja lakinaan rantalaki, jota ei saa uhmata. Mitjasta tulee osa jengiä ja hänen läheisimmiksi ystävikseen osoittautuvat Nikolai ja pieni poika Joshua. Rannalla Mitja kohtaa myös salaperäisen tytön, joka sanoo tietävänsä kuka Mitja on. Käy ilmi, että poikajengi tuntuu jostain syystä pelkäävän tyttöä. Vihaa lietsoo etenkin Nikolain ystävän Caesarin katoaminen, johon tyttö liittyy. Kun Vladimir joutuu vanhaan aavehotelliin tytön pauloihin, on Mitjan yritettävä pelastaa veljensä. Teos kuvaa hienosti surun kokemista ja läheisen menettämisen tuskaa. Myös poikien ryhmädynamiikkaa on kuvattu taitavasti. Jani Ikosen unenomainen mustavalkokuvitus sopiikin kirjan ahdistavaan tunnelmaan erinomaisesti. Teos on voimakkaan intertekstuaalinen. Kirjassa on paljon kuolemaan liittyvää symboliikkaa lautturin, satujen ja vanhojen tarinoiden muodossa. Karikko on maagista realismia parhaimmillaan!

(sanna / Sivupiiri)

- - -

Kaksi 14-vuotiasta poikaa, uhkarohkeat leikit ja kylmäävä onnettomuus. Maaginen tarina nuoruudesta, elämän rajallisuudesta ja matkasta karikkoisen meren mystiselle rannalle.

”Oletetaan että toinen teistä nyt kuitenkin putoaa sen katon läpi ne kymmenen metriä alhaalla odottavalle asfaltille eikä häntä enää ole. Tähdet eivät silti sammu eivätkä kaupungit luhistu. Ihmiset jatkavat koneiston tavoin pyörimistä. Sen yön jälkeen, niin voidaan sanoa, et halua tulla ulos pimeästä. Sen yön jälkeen sinun täytyy päästäksesi pimeästä kertoa siitä tarina.”

Karikko on tarina perheestä, joka ajaa leirintäalueelle ja juuttuu sinne kuin karille. Se on kertomus nuoruudesta, elämän rajallisuudesta ja kaiken tukahduttavasta surusta. Tragedian keskelle joutunut nuori Mitja etsii äitinsä ja veljensä kanssa uusia maamerkkejä kaukaa kotoa. Päämäärättömästi vaeltava kolmikko luulee päätyneensä Lands End -leirintäalueelle sattumalta. Mutta kun Mitja törmää rannalla villien rantapoikien yhteisöön ja kiehtovimpaan tapaamaansa tyttöön, hänen roolinsa seikkailussa tuntuu valmiiksi käsikirjoitetulta. Monisäikeinen tarina punoo lukijan osaksi mysteeriä, joka avautuu mestarillisesti kerros kerrokselta.

(WSOY)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

357

Kustantaja

Kuvittaja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

349

Kustantaja

Kieli