10 kaunokirjallista teosta sukupuolista

Kirjahylly

10 kirjaa

Käyttäjän Tuomas Aitonurmi kuva
26.2.2016
|Kaikki kirjahyllyt

Sukupuoli-identiteetin moninaisista mysteereistä on kirjoitettu paljon kaunokirjallisuutta. Valitsin tähän listaan 10 teosta, jotka lähestyvät teemaa eri kulmista.

 

Marja Björk - Poika

Transsukupuolisen kasvaminen lapsesta nuoreksi aikuiseksi kuvataan Björkin Finlandia Junior -ehdokkaana olleessa romaanissa tarkasti, mutta ulkopuolisen silmin. Kertoja selkeästi haluaa ymmärtää, vaikka ei aina siihen ehkä täydellisesti pysty. Ymmärtämisen hankaluuden ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa, etteikö hyväksyisi.

David Ebershoff - Tanskalainen tyttö

Tositapahtumiin osittain pohjautuva romaani on juuri nyt ajankohtainen elokuvaversion pyöriessä teattereissa. Tarinan päähenkilö oli yksi maailman ensimmäisistä, jolle tehtiin sukupuolenkorjausleikkaus.

Jeffrey Eugenides - Middlesex

Pulitzer-palkittu romaani kertoo intersukupuolisesta henkilöstä ja se on kuulemieni kommenttien perusteella saanut kehujen lisäksi myös kritiikkiä asioiden esittämistavastaan. Herkistä asioista kirjoittaminen on haastava tehtävä.

Laura Gustafsson - Huorasatu

Muutaman vuoden takainen puhuttu kirja kertoo kustantajan esittelyn mukaan "totuuden naisen esihistoriasta, klitoriksen mysteeristä ja naisvankilan jännittävästä arjesta sekä siitä, mitä todella tapahtuu tyttöjen makuuhuoneissa."

Maija Haavisto - Sisimmäinen

Viime vuonna vinkkasin tätä romaania kesälukemiseksi ja kirjoitin: "Oli piristävää lukea taidolla kirjoitettuna aikuisesta, korjatussa sukupuolessaan jo jonkin aikaa eläneestä ihmisestä."

Radclyffe Hall - Yksinäisyyden kaivo

Klassikkoteos luo ajankuvan siitä, mitä on elää muista poikkeavana tyttönä 1900-luvun alun Britanniassa.

Antti Holma - Järjestäjä

Kiitetty parin vuoden takainen romaani kuvaa muiden teemojensa ohessa kamppailua miehisyyden kanssa: miten olla oikeanlainen mies? Päähenkilöllä on tästä hyvin tarkka kuva ja siihen pääsemättömyys on hänelle vaikea asia.

Ursula K. Le Guin - Pimeyden vasen käsi

Yksi suurimmista tieteiskirjasuosikeistani kuvaa maailmaa vieraalla planeetalla. Tuon planeetan asukkaat ovat nimittäin sukupuolisesti aivan erilaisia kuin mihin olemme tottuneet, ja heidän mielestään taas miehiin ja naisiin jakautuva sukupuolisuus on "perverssiä". Teos avaa ajatuksia sukupuolista hienosti.

Henri Tervapuro - Aave lasin takana

Taitavasti toteutetussa lyhyessä mutta sanomaltaan painavassa sarjakuvateoksessa kerrotaan transsukupuolisen nuoren elämästä ja tämän kokemasta masennuksesta, jonka aiheuttaa ulkopuolelta tuleva painostus.

Seita Vuorela - Karikko

Upean romaanin pääteemana kulkee kuoleman kohtaaminen, mutta minulle teos oli myös kaunis kertomus poikana elämisestä ja tarkkanäköinen kuvaus poikajoukkojen dynamiikasta. Sukupuolisen moninaisuuden hyväksymisen ei mielestäni tarvitse tarkoittaa, että ei osaisi arvostaa myös tyypillisenä pidettyyn sukupuoleen liittyvään käyttäytymiseen kuuluvia asioita.