Koski, Mervi

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kuvaaja: Studio Raatikuva / Heikki Löflund

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Lukemisesta ja kirjoittamisesta

Olen vakuuttunut siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen on tärkeätä niin aikuisille kuin lapsillekin. Fiktiivisten tarinoiden ja runojen kautta oppii tunnistamaan, hahmottamaan ja hallitsemaan tunteita. Kertomuksista voi löytää omia kokemuksiaan, samaistua henkilöihin ja oppia uusia tapoja toimia. Kirjallisuus osoittaa elämän lainalaisuuksia, kuvaa ihmissuhteita ja avaa tien ihmismielen sopukoihin.Lukeminen kehittää mielikuvitusta. Mielikuvien luomista puolestaan tarvitaan
niin työelämässä, tietokirjojen lukemisessa kuin taiteessakin. Sitä paitsi erilaisten mielikuvien luominen ja niistä kirjoittaminen on mielenkiintoista. Samalla tulee pohdittua tämän elämänmenon kummallisuutta.

Kirjoittaminen ei ole pelkästään yksi taiteenala muiden joukossa, vaan se kattaa kaikki elämänalueet. Kirjoittamalla voi harjoitella ilmaisemaan itseään persoonallisesti, mutta selkeästi. Ainakaan minulle ei ole ollenkaan sama, miten tulen ymmärretyksi. Itseilmaisu on osa minuutta. Kirjoittaminen on toisinaan tuskastuttavaa kamppailua pakoon pötkivien lauseiden kanssa, mutta parhaimmillaan se on rentouttavaa sanoilla ja ajatuksilla vehtaamista. Sanotaan, että lähes kaikesta on jo kirjoitettu. Luovuus onkin mielestäni usein sitä, että asioita yhdistetään epätavaonomaisesti. Elämä on niin vivahteikasta, että aina voi löytää erilaisia näkökulmia tuttuihinkin asioihin.

MAKUASIOITA:

Myyrä ja Mervi
Fiktiivinen henkilö, johon toivoisin voivani samaistua on ilman muuta tsekkiläisen Zdenek Milerin satukirjoista tuttu myyrä, joka on hyväntuulinen, puuhakas ja aina valmis kokeilemaan jotain uutta. Toisinaan oikeat myyräntyötkin ovat paikallaan. Riemukkain tarina kertoo, kuinka myyrä kyllästyy pakokaasuihin ja keksii torjua savupöllähdyksiä työntämällä nakkimakkaroita autojen pakoputkiin parkkipaikalla.Pieni kurittomuus on aina paikallaan, jos tarkoitus on hyvä. Siinä vasta arjen sankari.

Ärsyttävimpiä ovat mielestäni ihmiset, jotka tärkeilevät, korostavat kypsää aikuisuuttaan ja pitäytyvät tiukasti arvokkuudessaan. Sisimmässään turvattomia lapsia yhä ovat mielestäni juuri tyypit, jotka pitäytyvät hallitsemaan elämää sääntöjen orjallisella noudattamisella.

Leikkimielisyys ja uteliaisuus ovat osa elämää kehdosta hautaan. Arkipäivä voi olla seikkailua, se on omasta näkökulmasta kiinni. Nurkan takana voi odottaa vaikka mitä. Suuret elämykset eivät ole välttämättä kaukana: luminen hämärtyvä ilta ja rannan kaisloihin jäätyneet vesipisarat.
Leipälajini on huumori, synkän yksipuhelun kirjoittajaksi minusta ei ole. Turha siis tulla minulle sanomaan, että käyttäydy arvokkaasti, en tee niin edes vanhana mummona.

Elämäkertatietoa

toiminut lähes kolme vuosikymmentä lasten- ja nuortenkirjallisuuden parissa tavalla tai toisella, lasten- ja nuortenosaston johtaja 1993-, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Hämeen Sanomien kolumnisti vuosina 2002-2004, artikkeleita lastenkulttuurialan julkaisuihin, lasten ja nuorten luovan kirjoittamisen opettaja vuosina 1991-1997

opinnot: ylioppilas 1975 Tampere
kirjallisuustieteen, suomen kielen ja informatiikan opintoja Tampereen yliopistossa filosofian maisteri 1986 Tampereen yliopisto

palkinnot: Pro Arte Tawastica -tunnustus 1999

Kariston Säätiön tunnustuspalkinto 2005

harrastukset: lukeminen on sekä työ että harrastus, akkujen lataus koirien kanssa lenkkeilemällä ja mökkeilemällä

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

MUUTA TUOTANTOA:

Taskut täynnä tarinoita - lasten ja nuorten sanataiteen opetuksen opas (Cultura 1994).
Ulkomaisia satu- ja kuvakirjailijoita - eli kuka loi Lorinalätyn (BTJ Kirjastopalvelu 1998).
Ulkomaisia nuortenklassikoita - Aarresaaresta Pulskaan Mustaan (BTJ Kirjastopalvelu 2000).
Kuvakirjojen aihepiirit aakkosissa 1 (BTJ Kirjastopalvelu 2000).
Ulkomaisia nuortenkertojia 1 - Goosebumpsien kauhusta Tylypahkan taikaan (BTJ Kirjastopalvelu 2001).
Kuvakirjojen aihepiirit aakkosissa 2 (BTJ Kirjastopalvelu 2002).
Lastenrunojen hakemisto 1 - suomalaisia kansanrunoja, loruja ja hokemia (BTJ Kirjastopalvelu 2003).
Kotimaisia lastenlyyrikoita (BTJ Kirjastopalvelu 2003).
Västäräkki vääräsääri ja yli 600 muuta suomalaista lastenlorua, kansanrunoa ja hokemaa (Karisto 2004). Kuvittaja Mika Kolehmainen, toim. ja koonnut Mervi Koski, 2.p.2005.
Lastenrunojen hakemisto 2 - taidelyriikkaa Z. Topeliuksesta Kirsi Kunnakseen (BTJ Kirjastopalvelu 2004).
Kuvakirjojen aihepiirit aakkosissa 3 (BTJ Kirjastopalvelu 2005).
Ulkomaisia nuortenkertojia 2 - Rakkien rokista syvään velhouteen (BTJ Kirjastopalvelu 2006).
Kotieläinten kirja - pässinpäistä navetan kuningattariin (Karisto 2006). Piirroskuvitus Jukka Laukkanen.

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 6. Loivamaa, Ismo. BTJ, 2009.