Suomalaisia haltijoita ja taruolentoja

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Ennen kuin aloitat lukemisen, sinun kannattaa testata hermojesi hallinta, koska käsissäsi oleva teos kertoo suomalaisista taruolennoista ja haltijoista sen, mitä olet aina halunnut tietää, mutta myös sen, minkä kaikessa karmeudessaan olisit mieluummin halunnut peittyvän unohduksen armeliaaseen verhoon. Jos jo ajatus hyvistä ja pahoista taruolennoista nostattaa tukan pystyyn ja saa ihon kananlihalle, on varminta ryömiä sänkyyn peiton alle taskulampun kanssa ja aloittaa lukeminen vaikkapa tontuista.”

Suomalaisia haltijoita ja taruolentoja on todellinen haltijatietopaketti, jonka aikuinen tai lapsi voi ahmia itsekseen peiton alla tai kesämökin keinussa heinää pureskellen. Se sopii myös koko perheelle ääneen luettavaksi. Pienimmät kuulijat kannattaa tosin istuttaa tiukasti isän tai äidin kylkeen kiinni, niin pelottavia juttuja kirjan sivuilta löytyy.

Suomalaisia haltijoita ja taruolentoja edustaa uudenlaista tietokirjatyyppiä. Se on helppolukuinen ja hauska teos, jonka sisältämä tieto on istutettu sujuvasti etenevään kertomusmuotoon. Teosta voisi kutsua vaikkapa tietokertomuskokoelmaksi, se sopii niin fiktion ystäville kuin folkloresta kiinnostuneille hakuteokseksi. Kansanperinteen ja suomalaisen mytologian kanssa sulassa sovussa kulkevat kaupunkitarinat ja marginaaleihin lisätyt kuplakommentit, joissa kerrotaan muun muassa paikannimistä ja uusista peikkotulkinnoista: vuoren uumenista muinoin kaikunut kolke ei ollutkaan raudantakomista, vaan alkeellista rokkia – vuosi 2006 osoitti peikkorokin menestyksen.

Teos käsittelee laajasti erilaisia haltijoita ja taruolentoja. Luonnonhaltijoissa esitellään veden, ilman ja metsän väkeä, tonttuihin, aarteenvartijoihin ja haltijaeläimiin tutustutaan omassa osiossaan ja hurjiksi – vaikkakin asiapitoisiksi – kummitusjutuiksi teos muuttuu käsitellessään kuolleita ja kummituksia sekä kotopiruja ja muita pahanilkisiä. Lopun lähdeluettelo ohjaa alkuperäislähteille, joista tietojaan voi niin halutessaan täydentää. Sakari Tiikkajan moderni ja humoristinen kuvitus täydentää tekstejä mukavasti. Peikot ja monet muut kirjan sivuilta löytyvät olennot ovat lainanneet piirteitä lasten monsteriukkelileluista, joten yllättäviä tunnistamiskohteita näistä perisuomalaisista haltijoista ja tontuista löytynee.

Mitä ovat emuut, jatulit ja kapeet, keitä Tuheroinen, Holohonka, Kuikuli ja Unikakkiainen? Muun muassa niistä ja paljosta muusta kertoo Suomalaisia haltijoita ja taruolentoja.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kustantaja

Kieli