Rönkkö, Markku

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Minna Rönkkö

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Miksi kirjailija kirjoittaa?
Miksi lintu laulaa?
Osoittaakseen reviirinsä.
Varoittaakseen muita.
Silkasta ilosta.
Siksi Rönkkö laulaa.Makuasioita:

Aki Kaurismäen elokuvat liikkuvat sielunmaisemassani, samoin Edward Hopperin taide. Georg Friedrich Händelin Harpsichord Suite 11:tä d-mollissa en pysty kuuntelemaan herkistymättä; Leonard Coheniin, Tuomari Nurmioon ja Juice Leskiseen en kyllästy. Beckett, Hemingway ja Kafka ratkaisivat sen että ryhdyn kirjallisuuteen sitten kun olen valmis. Kirjoitan kotona, se on paikoista parhain. Helsinki on kaupunkini, Pariisin tunnen kuin taskuni joita on viisi. Kirjallista henkilöistä samastun Thomas Hudsoniin ja Santiagoon, mutta en tahdo jakaa heidän kohtaloaan. Olen anakronisti, rakastan mennyttä ja kaunista ja vaistoan art decon vaikka se olisi lukkojen takana. Inhoan laiskuutta, hitautta ja jargonia ja tuskastun ihmisiin jotka eivät osaa kävellä kaduilla.

Elämäkertatietoa

Markku Rönkkö syntyi 7.6.1958. Yksivuotiaana hän sai päähänsä varsan potkun, mikä selittää jatkosta jotakin. Kaksivuotiaana hän sanoi tulevansa luonnontieteilijäpresidentiksi tai harjamieheksi. 1980-luvulla hän jätti opintonsa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja ryhtyi tekemään mainontaa: Olvin ”Ajattele positiivisesti”, Valio-maidon "Teemu Selänne", Pohjolan ”Easy Living”, dna:n ”Elämä on”. Kesäkuussa 2005 hän sai Amnestylle tekemästään työstä Cannesin Leijonan, mainosalan Oscarin. Elokuussa 2006 hän debytoi Talonmies-romaanilla. Syyskuussa 2007 ilmestynyt Roskakuski jatkaa duunarimiehen omintakeista kuvausta. Trilogian päätösosa ilmestyy syksyllä 2008.

Kerrotun ohella Markku Rönkkö on kirjoittanut Suomen Kansallisteatterille Talk, Sallinen, talk! -esityksen, tv-dokumentteja ja viihdettä. Novellit 2001 -antologiassa julkaistiin hänen novellinsa Neuropa. Tuotantoon kuuluu myös Lyhyt onni, joka kertoo kaiken oleellisen tv-mainonnan käsikirjoittamisesta.

Markku Rönkkö rakastaa poikaansa, vaimoaan, vanhempiaan, sisartaan, jalkapalloa ja vaeltamista ja yrittää olla vähintään niin hyvä kuin osaa.

(Sanojen aika)

Palkinnot ja ehdokkuudet:
Tiiliskivi-palkinto ehdokkuus 2006 (Talonmies)
Savonia-palkintoehdokkuus 2008 (Juoksupoika)
Savonia-palkintoehdokkuus 2011 (Lounge)

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Tietokirja:
Lyhyt onni : kaikki oleellinen kunniantuntoisen mainoselokuvan käsikirjoittamisesta ja ostamisesta (Mainostajien liitto 1997)

Novelli:
Neuropa antologiassa Novellit 2001 (Gummerus 2002)

Näytelmä:
Tuhansien lärvien maa
eli miten Suomi sai brändin (2009)