Linna, Martti

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Veera Linna. Karisto

Kirjailijan muu nimi

Linna, Martti Olavi

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Makuasioita:

Miten Steinbeck ja Heller sen tekivät?

John Steinbeckin romaani Eedenistä itään jaksaa ihmetyttää minua jokaisella lukemiskerralla. Luen sen usein. Ihailen kerronnan monipolvisuutta. Kirja on paksu, mutta tarina etenee koko ajan. Halutessaan lukija voi asettautua kenen tahansa romaanin henkilön nahkoihin, ja ne kaikki tuntuvat jollakin tavalla omilta.

Toinen mieliromaanini on Joseph Hellerin Catch-22. Periaatteessa romaanin teema on yksinkertainen: ihmisen elämässä löytyy aina sääntö, joka kumoaa edellisen säännön. Mutta miten ihmeessä Heller sai osasi kertoa sen tarinan melkein kahdenkymmenen henkilön silmin? Ja pystyi pitämään teeman vielä elossa?

Elämäkertatietoa

Martti Linna on opiskellut Joensuun metsä- ja puutalousoppilaitoksessa vuosina 1987 - 1991.

Muut opinnot:
Pekkas-akatemian kirjoittajakoulutus 1997-1998
viestinnän AMK-tutkinto, Mikkelin ammattikorkeakoulu 1999
Metsätalousinsinööri AMK, Mikkelin ammattikorkeakoulu 1999
WSOY:n stipendiaattikurssi, Oriveden opisto 2002
E80-esikoiskirjailijaseminaari, Pentinkulman kirjallisuuspäivät 2006

Ammatti: freelancetoimittaja.

lempikirjailija: Joseph Heller.

harrastukset: metsänhoito, yhdistystoiminta

Palkinnot: Suomen maakuntakirjailijoiden Maakuntakirjailijat-mitali 2013
Martti Linna on prosaisti ja vapaa kirjoittaja. Hän kysyy romaaneissaan, mihin maailma on menossa. Inhimillisyys, vastuu ja terve järkikin ovat hakusessa, kun vallanpitäjät, byrokraatit ja muut napinpainajat päättävät asioista ihmisten puolesta. Demokratia on näennäistä, ja liiketalouden periaatteet ovat soluttautuneet kaikkialle yhteiskuntaan. Ihmissuhteet ja arki eivät suju, eivätkä välittäminen ja vastuu ole ihmisten päällimmäisiä arvoja.

Romaani Syysmarkkinat kertoo yksityisestä päiväkodista, jonka on määrä kasvattaa lapsista tulevaisuuden menestyjiä. He oppivatkin kilpailemaan ja ottamaan oman paikkansa. Teoksen kritiikit olivat erinomaisia.

Ahventen valtakunta aloittaa sarjan, jossa sama rikoskomisario tutkii rikoksia. Ahventen valtakunta on jännitysromaani, jossa ajan ja yhteiskunnan kuva rakentuu henkilöiden arjen yksityiskohdista. Päivät kuluvat mekaanisessa suorittamisessa, ja moni pettää itseään ja läheistään. Ihmisillä menee heikosti.

Tammikoti on rikosromaani, jonka polttopisteessä on suomalainen avioliitto. Ihmiset osallistuvat terapiaan, jossa he oppivat hyvän avioeron tekniikan, avioliiton hyväksi he eivät välitä työskennellä. Romaanissa tapahtuvat surmatyöt ovat itse asiassa seurausta siitä, että asenteet ja ajattelu ovat rikollisia. Kuolleita unelmia kuuluu samaan sarjaan kuin kaksi edellistä kirjaa. Romaanissa punnitaan ihmissuhteita, työtyytyväisyyttä ja elämänarvoja.

Linna kuvaa yhteiskuntaa ja koulutusta kriittisesti ja ironisesti. Kun hän esittää liioitellen näkemyksen opiskelusta tienä hyvinvointiin, ajatuksen valheellisuus paljastuu.

Romaanien lisäksi Linna on julkaissut antologioissa ja lehdissä novelleja, pakinoita ja kolumneja. Hänen foorumeihinsa kuuluvat Metsätalous, Suomalainen Maaseutu ja Kymen Sanomat. Linna on kirjoittanut historiikkeja, ja hänen kirjassaan Metsänhoitoa Suomen Karjalan Kannaksella tulee esille alueen metsien ja niiden hoidon erityisyys.

Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Antologiat, kokoelmat:

Palveluksessanne, kirjoitus teoksessa Työttömän tarina, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1993.

Herra Sirius pitää lapsista, Portti 1999 nro 3. Novelli saanut kunniamaininnan Tampereen Science Fiction Seura ry:n järjestämässä tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailussa 1998.

Suljetun auton arvoitus, jännitysnovelli antologiassa Rikos: 7 rikostarinaa. Karisto, 2014.

Tekstinäyte

Pojat olivat kehittäneet oman version ikivanhasta kivi-paperi-sakset-leikistä. Pahimmat lihansyöjät olivat isohampaisia mutta hitaita. Nopeat dinosaurukset olivat hyviä juoksemaan mutta aseistukseltaan heikkoja. Ja kasvinsyöjät hävisivät nopeille, mutta poikien leikissä stegosauruksen, edmontosauruksen ja diplodocuksen massiivinen koko riitti voittamaan isohampaiset pikkudinot.
[Syysmarkkinat, Otava 2005, s. 206-207]