Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nisun jyvä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nisun jyvä on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt kenialaisen kirjailijan romaani. Se valittiin v. 1972 UNISOn kansainvälisen kirjavuoden nimikkokirjaksi.
James Ngugin Nisun jyvä on väkevä, afrikkalaisten omasta näkökulmasta käsin kirjoitettu kuvaus Kenian kikujujen vapaustaistelusta siirtomaavaltaa vastaan, mau-mau –liikkeestä, terrorista, vapauden rakkaudesta, kikujujen perinteistä ja elintavoista. Ngugi kuvaa itsenäistymisen ajan tapahtumia erään kylän horisontista. Ihmiset eivät enää tiedä, kuka kukin on: joukossa on kavaltajia, jotka luottavat valkoisiin. Mustien keskuudessa onkin heidän oman valtansa tuho. Sankarit ovat sankareita, kunnes totuus paljastuu.
Jopa kristillinen usko vedetään mukaan taisteluun ja sitä käytetään siirtomaavallan pönkittämiseksi. Toisaalta mustat vapaustaistelijat ovat keskitysleireillä ja metsissä valmiit uhraamaan itsensä ja perheensä vapauden saavuttamiseksi.
Kirjan päähenkilö on tasapainoton ja syvästi inhimillinen Mugo, joka kantaa raskasta salaisuutta vapauden saavuttamisen päivään asti. Hän jää lukijan mieleen nisun jyvänä, yhtenä monista, joiden elämä ja kuolema ovat merkinneet mustien maalle vapautta.
James Ngugi on halunnut näyttää mustan miehen mustan totuuden. Teos antaa tietoa asioista, joista sanomalehdet eivät ole kertoneet. Ehkä se opettaa myös ymmärtämään afrikkalaista elämänmuotoa ja ajattelutapaa.
(takakansiteksti WSOY 1981)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

247

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

321

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä