Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Putkinotko

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.
Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Kesäinen päivä torpparin, pirtutrokarin, "Putkinotkon jumalan" Juutas Käkriäisen, hänen perhekuntansa ja elikoidensa elämässä. Helteinen päivä kuluu erilaisia askareita toimitettaessa, pääasiassa kuitenkin aikomisessa. Käkriäisen elämän perusristiriita syntyy siitä, että hänen asuttamansa Putkinotkon omistaa kirjakauppias Aapeli Muttinen, kaupunkilainen ja esteetikko. Tämä ristiriita näkyy kaikessa mihin Käkriäinen ryhtyy - tai jättää ryhtymättä - ja johtaa lopussa väkivaltaiseen yhteenottoon. Alun perin vuosina 1919-20 ilmestynyt romaani tarjoaa oman selityksensä vuoden 1918 tapahtumiin johtaneista syistä.

- - -

Putkinotko on Joel Lehtosen pääteos, laaja yhdenpäivän romaani. Lehtonen käytti Putkinotkossa varsin häikäilemättä hyväkseen monivuotisia kokemuksiaan rinnakkaiselosta velipuolensa perheen kanssa Inhalla.

Romaanin taustalla on Edvard Westermarckin kulttuuriantropologinen näkemys luonnonkansan rappiosta sivilisaation otteesta.Putkinotko on omalaatuinen naturalistinen idylli, jolle ei ole helppoa löytää vertauskohtaa maailmankirjallisuudesta.

(Karkama)
Lähde: LehtoNet: Joel Lehtonen
Henkilöt, toimijat
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tapahtuma-aika
Tarkka aika
Alkukieli
Tekstinäyte
Savon eteläosassa, lähellä Karjalan heimon asuinseutujen rajaa, on kaunis ja karu paikkakunta. Saimaa, joskus muualla leveä ja vapaa, supistuu siellä ahtaiden maisemien väliin, niin että ainoastaan harvoin saattaa nähdä ulapalla sellaisen kohdan, jossa silmä ei tapaa missään toista rantaa: vedenkalvo yhtyy siintävään avaruuteen aivan kuin merellä.

---

Maan karuudesta ja vesien esteistä johtuneekin osaltaan, että tällaisella seudulla saattaa tavata kansaa, joka on, paitsi yleensä köyhää, joskus siinä määrin kehittymätöntä, saamatonta, itsepintaisen kulmikasta ja taikauskoistakin, että mieleen johtuu melkeinpä kaikkein alkeellisin metsäläisyys.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
416
Kustantaja
Kieli
Muu tekijä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
479
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Sarjamerkintä
Alanimeke
kuvaus laiskasta viinatrokarista ja tuhmasta herrasta
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
466
Kustantaja
Lisätietoja
Julkaistu useita painoksia erilaisissa sarjoissa.
Putkinotko ilmestyi alun perin kahdessa osassa (Putkinotkon metsäläiset ja Putkinotkon herrastelijat) vuosina 1919–1920.
Osana julkaisua
Sivumäärä
34
Kieli
Kääntäjä
Osana julkaisua
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi