Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Putkinotko

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.
Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kesäinen päivä torpparin, pirtutrokarin, "Putkinotkon jumalan" Juutas Käkriäisen, hänen perhekuntansa ja elikoidensa elämässä. Helteinen päivä kuluu erilaisia askareita toimitettaessa, pääasiassa kuitenkin aikomisessa. Käkriäisen elämän perusristiriita syntyy siitä, että hänen asuttamansa Putkinotkon omistaa kirjakauppias Aapeli Muttinen, kaupunkilainen ja esteetikko. Tämä ristiriita näkyy kaikessa mihin Käkriäinen ryhtyy - tai jättää ryhtymättä - ja johtaa lopussa väkivaltaiseen yhteenottoon. Alun perin vuosina 1919-20 ilmestynyt romaani tarjoaa oman selityksensä vuoden 1918 tapahtumiin johtaneista syistä.

- - -

Putkinotko on Joel Lehtosen pääteos, laaja yhdenpäivän romaani. Lehtonen käytti Putkinotkossa varsin häikäilemättä hyväkseen monivuotisia kokemuksiaan rinnakkaiselosta velipuolensa perheen kanssa Inhalla.

Romaanin taustalla on Edvard Westermarckin kulttuuriantropologinen näkemys luonnonkansan rappiosta sivilisaation otteesta.Putkinotko on omalaatuinen naturalistinen idylli, jolle ei ole helppoa löytää vertauskohtaa maailmankirjallisuudesta.

(Karkama)
Lähde: LehtoNet: Joel Lehtonen

- - -

Joel Lehtosen Putkinotko on suomenkielisen sanataiteen sivuuttamaton klassikko. Alun perin Kariston kustantamana kahdessa osassa ilmestyneen teoksen tapahtumat käynnisti Putkinotkon metsäläiset (1919). Se esitteli Savon sydänmailla elävän ”laiskan viinarokarin ja hänen ahkeran akkansa”, eli omintakeisen vuokraviljelijän Juutas Käkriäisen, hänen vaimonsa Rosinan ja heidän monilapsisen metsäläisperheensä. Jatkona romaaniin ilmestyi 1920 Putkinotkon herrastelijat eli ”lisiä” Käkriäisten vuokraisännästä kirjakauppias Aapeli Muttisesta ja hänen rakkaistaan.
Kokonaisuudessaan Putkinotko on yhdenpäivänromaani, jonka kesäisessä hetkessä Juutaksen Rosina-vaimo lähtee kaupunkivierailulle Savonlinnaan. Juutas puolestaan suunnittelee viinanmyyntiä, jolla kohentaa vaatimattoman elämisen tasoa. Täyteläiseksi äityvään päivään sattuu myös Aapeli Muttisen tarkistuskäynti tiluksilleen. Putkinotko kasvaa elämää tulvivaksi kuvaukseksi suomalaisesta luonnosta, luonnonlapsista ja niistä jännitteistä, joita tässä maailmojen törmäyksessä syntyi.

Putkinotko nostettiin jo ilmestyessään merkittävimpien suomenkielisten romaanien joukkoon, vaikka sen vastaanotto olikin ristiriitaista. Teos täydensi Joel Lehtosen Putkinotko-trilogian, johon kuuluvat myös romaani Kerran kesällä (1917) ja novellikokoelma Kuolleet omenapuut (1918).

(Karisto, 2019)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

Savon eteläosassa, lähellä Karjalan heimon asuinseutujen rajaa, on kaunis ja karu paikkakunta. Saimaa, joskus muualla leveä ja vapaa, supistuu siellä ahtaiden maisemien väliin, niin että ainoastaan harvoin saattaa nähdä ulapalla sellaisen kohdan, jossa silmä ei tapaa missään toista rantaa: vedenkalvo yhtyy siintävään avaruuteen aivan kuin merellä.

---

Maan karuudesta ja vesien esteistä johtuneekin osaltaan, että tällaisella seudulla saattaa tavata kansaa, joka on, paitsi yleensä köyhää, joskus siinä määrin kehittymätöntä, saamatonta, itsepintaisen kulmikasta ja taikauskoistakin, että mieleen johtuu melkeinpä kaikkein alkeellisin metsäläisyys.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

416

Kustantaja

Kieli

Muu tekijä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

479

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Alanimeke

kuvaus laiskasta viinatrokarista ja tuhmasta herrasta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

466

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Julkaistu useita painoksia erilaisissa sarjoissa.
Putkinotko ilmestyi alun perin kahdessa osassa (Putkinotkon metsäläiset ja Putkinotkon herrastelijat) vuosina 1919–1920.

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Kieli

Sivumäärä

34

Kieli

Kääntäjä

Osana julkaisua

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi