Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

He

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Veljekset Henrik ja Erik ovat kasvaneet isossa talossa heikon miehen poikina ja molempia vaivaa levottomuus. Henrik, pitkävihainen ja kiihkeämielinen, on lähtenyt maailmalle ja jättänyt tilan uhkapelejä harrastavalle Erikille. Käenpoikana talossa asuu Mauri-serkku, lähes palkolliseksi alennettu. Huoneissa kulkee myös Emäntä, poikien äiti, joka hukuttaa elämänsä tyhjyyttä paloviinaan. Lisäksi on vanha Muonamies, joka näkee mökistään kaiken.

He-romaanin tarina alkaa kyteä, kun Henrik palaa Pietarista. Kotitalolla kohtaavat Suomen sodassa eri puolilla taistelleet miehet, mutta heidän todellinen vihollisensa on serkkupoika, joka odottaa mustasydämisenä hetkeään. Shakespearelaisiin mittoihin nouseva petoksen ja koston näytelmä leimahtaa lopussa täyteen roihuunsa, ja vuosikymmenten ajan ääneen lausumattomat totuudet repeytyvät esiin.

He-teoksessa Sahlberg suitsii, pidättelee ja antaa korskua mestarillisen oikea-aikaisesti. Ja hänen sanansa - se on jälleen silkkiä, samettia, pistelevää villaa ja raastavaa jouhikangasta.
(WSOY)

”Miehen kohtaloksi ei riitä että syntyy väärään aikaan, pitää vielä syntyä väärässä paikassa ja jotta kaikki olisi kohdallaan, edes siihen paikkaan ei saa valtuuksia.”

Suomen sodan (1808-09) jälkeiseen aikaan sijoittuva moniääninen romaani kuvaa lyhyitä talvipäiviä, joiden aikana yhden perheen sisäiset suhteet kärjistyvät ja kääntyvät uudenlaiseksi kuvioksi. Veljekset Henrik ja Erik ovat sodan aikana sotineet vastakkaisilla puolilla. Sodan jälkeen nuorempi veli Erik palaa jatkamaan kotitalon hoitoa Vaasan lähettyville. Pietarista saapuvaa Henrikiä sen sijaan ei toivoteta tervetulleeksi. Levottoman miehen silmien edessä häälyvät hevonen ja nainen, jotka molemmat on häneltä petoksella viety.

Romaani pureutuu intensiivisesti latautuneella kielellä monien puhujiensa ajatuksiin ja muistoihin, joissa päällimmäisiksi nousevat petoksen monet muodot. Henrikin ja Erikin ympärillä liikkuvat Erikin vaimo Anna, veljesten äiti, elättinä talossa asuva Mauri-serkku sekä sivurakennuksessa asuva, kaikennäkevä Muonamies. Kaikki tarkkailevat toisiaan ja kaikilla on omat kokemuksensa petoksista ja niiden seurauksista. Mutta kuka voi viedä koston pisimmälle?
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Aiheet ja teemat
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Asiasanayhdistelmät
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Nimi
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
120
Kustantaja
Ilmestymisaika
Sivumäärä
122
Kustantaja
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi