Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Asuu yksin

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Iris Kähäri kertoo viidessä novellissaan ihmisistä, joita on maailmassa yhä enemmän: elämänsä viimeisiä vuosia elävistä, yhdessä tai yksin asuvista, joiden kello ei enää käy samaa aikaa kuin nuorempien. Herkästi ja oivaltavasti novellit näyttävät vanhusten maailman koko kuvan, avuttomuuden ja pelon, luopumisen tuskan, loppuaan lähestyvän elämän joskus järkyttävätkin ehdot.

Maailma muuttuu nopeasti eikä vanha jaksa aina vastata muuttumisen haasteisiin. Nuoremmalla polvella on hyötyvaatimuksia, joita esitetään suoraan ja peitetysti. Arvomaailmat törmäävät, ja usein vanha ihminen puhutaan kumoon, todistellaan tappiolle.
Keskenään asuvien iäkkäiden ihmisten suhteessa tunteet kärjistyvät, kun vähittäinen rappeutuminen korostaa riippuvuutta. Auttajan ja autetun roolit saattavat kääntyä vastakkaisiksi. Yksin asuva vanhus on oman itsensä varassa ja pelkää: avuttomuuttaan, ihmisten vaatimuksia.
Ja kaiken takan odottaa kuolema, joka unessa tuntuu kutsuvat. Luopuminen on vaikeaa, ja siihen pitäisi kasvaa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
novelleja
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
189
Kustantaja
Kieli