Kirjan taajuudella -podcast, jakso 5

Kirjahylly

15 kirjaa

29.5.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Kirjasammon ja Kirjastokaistan podcast-sarja Kirjan taajuudella tarttuu kirjallisuuden ilmiöihin keskusteluilla, jotka tarjoavat kuulijalle paljon lukuvinkkejä. Sarjaa toimittaa Tuomas Aitonurmi, joka keskustelee jaksojen teemoista vaihtuvien vierailijoiden kanssa.

 

Pienoisromaanin ominaisuuksia

 

 

Kirjan taajuudella -podcastin viidennessä jaksossa keskustellaan pienoisromaanista kirjallisuuden tyylinä kaikkine ominaispiirteineen. Vieraana on kirjailija Jyri Vartiainen, joka on kirjoittanut kaksi pienoisromaania, Aurinko (Poesia 2016) ja Ystävä (Poesia 2017). Pohditaan pienoisromaanin määritelmää ja mikä tekee lajista omanlaisensa "tavalliseen romaaniin" tai novelliin verrattuna, lisäksi jaetaan taas lukuvinkkejä.

Keskustelussa tulee esiin mielenkiintoisia näkemyksiä proosasta, sen olemuksesta ja siitä mitä tapahtuu, kun "proosaa tapahtuu". Jyri Vartiainen kuvaa näkemystään "proosan rihmastosta" ja kertoo, millaista esimerkiksi kustannustoimittamisen kannalta on olla prosaistina runouteen keskittyvässä kustantamossa. Hän kertoo myös tekeillä olevista teoksistaan. Kirjavinkeissä nousee sekä Suomesta että ulkomailta esiin teoksia, jotka eivät usein tule mainituksi.

Jyri Vartiaisen pienoisromaanivinkit:

Jyrki Pellinen: esim. Nikolain puistossa tapahtuu, Tuikkivat tähdet, Paperi liikahti, Afrikan vaaleat vuoret
Jane Bowles: Kaksi vakavaa naista
Jean Rhys: Huomenta, keskiyö ja Voyage in the Dark
Esko Raento: On päivä, on yö

Tuomas Aitonurmen pienoisromaanivinkit:

Don DeLillo: Esittäjä
Marguerite Duras: Rakastaja
Laura Gustafsson: Pohja
Joel Haahtela: Katoamispiste
Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Kirjan taajuudella -podcastia voi seurata sekä Kirjasampo.fi:n että Kirjastokaista.fi:n kautta. Jaksot ovat kuunneltavissa Soundcloudissa ja iTunesissa, josta niitä on mahdollisuus kuunnella myös podcast-sovellusten avulla.