Fantasiakirjallisuus

Genreen liittyviä linkkejä ja tietoja

Yliluonnollista, sadunomaista tai tuonpuoleista käsittelevä kirjallisuus, joka kertoo arkikokemuksen ylittävistä tapahtumista. Fantasiaelementti on aina ollut kirjallisuudessa keskeinen, mutta lajityyppinä fantasiakirjallisuuden on katsottu syntyneen valistuksen jälkeisessä eurooppalaisessa kirjallisuudessa. Ensimmäisenä varsinaisena fantasiaromaanina pidetään englantilaisen Horace Walpolen kauhuromaania The Castle of Otranto (1765). Saksan romantiikka ja Englannin goottilainen romaani vaikuttivat voimakkaasti fantasiakirjallisuuden kehittymiseen. Lajin varhaisia klassikkoja ovat mm. saksalaisen E.T.A Hoffmannin (1776–1822) ja amerikkalaisen Edgar Allan Poen (1809–1849) kertomukset, sekä science fictionia ennakoineet Jules Vernen (1828–1905) romaanit.

Fantasiakirjallisuuden maailmalle ominaisia ovat erilaiset myyttiset ja modernit hirviöt, aaveet, vampyyrit, muodonmuutokset, sekä vaihtoehtoiset todellisuudet. Lukija saatetaan usein epävarmaksi sen suhteen, miten kerrottuihin ihmeellisiin tapauksiin tulisi suhtautua.

Fantasiakirjallisuuden merkityksestä on olemassa lukuisia eri näkemyksiä. Mm. Rosemary Jackson toteaa teoksessaan Fantasy: The Literature of Subversion (1981), että mielikuvituksellisen avulla pyritään korvaamaan puute, joka aiheutuu yhteiskunnan ja kulttuurin asettamista rajoituksista. Fantasiakirjallisuus voi palvella henkireikänä ja tarjota mahdollisuuden paeta ahdistavaa todellisuutta mielikuvituksen vapauden maailmaan.

Fantasiakirjallisuuden nykyisen suosion katsotaan toden teolla alkaneen J. R. R. Tolkienin trilogiasta The Lord of the Rings (1954–1956, Taru sormusten herrasta). Uudempaa fantasiakirjallisuutta edustavat esim. J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjat. Myös suomalaisessa kirjallisuudessa fantasia on saavuttanut merkittävän aseman: ensimmäisiä näkyviä merkkejä tästä oli Finlandia-palkinnon jakaminen ensimmäistä kertaa fantasiateokselle vuonna 2000, kun palkinnon voitti Johanna Sinisalon romaani Ennen päivänlaskua ei voi (2000).

Lähde:
Tieteen termipankki 24.11.2014: Kirjallisuudentutkimus:fantasiakirjallisuus.
(Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:fantasiakir....)

Kirjahyllyt

Fantasia- ja scifidekkareita

Käyttäjän Tuomas Aitonurmi kuva
Tuomas Aitonurmi 19.6.2017

Tältä listalta löydät suosituksia dekkareista, jotka vievät sinut muihin maailmoihin, tai ainakin niiden kynnykselle.

Tutustu kirjahyllyyn

Fantasian klassikoita

Käyttäjän Tuomas Aitonurmi kuva
Tuomas Aitonurmi 19.6.2017

Ei ole lohikäärmettä kuitenkaan suomuihin katsominen, sillä fantasialla on vahvat juuret mytologioissa ja sitäkin suurempi merkitys nykykulttuurissamme. Lue tästä itsesi fantasian tuntijaksi.

Tutustu kirjahyllyyn

Miekkaa ja magiaa

Käyttäjän Tuomas Aitonurmi kuva
Tuomas Aitonurmi 26.11.2014

Hyllyssä on valikoima kirjallisuutta, joka kuuluu fantasiakirjallisuuden alalajiin, niin kutsuttuun miekka ja magia -kirjallisuuteen.

Tutustu kirjahyllyyn