Fantasiakirjallisuus

Genreen liittyviä linkkejä ja tietoja

Yliluonnollista, sadunomaista tai tuonpuoleista käsittelevä kirjallisuus, joka kertoo arkikokemuksen ylittävistä tapahtumista. Fantasiaelementti on aina ollut kirjallisuudessa keskeinen, mutta lajityyppinä fantasiakirjallisuuden on katsottu syntyneen valistuksen jälkeisessä eurooppalaisessa kirjallisuudessa. Ensimmäisenä varsinaisena fantasiaromaanina pidetään englantilaisen Horace Walpolen kauhuromaania The Castle of Otranto (1765). Saksan romantiikka ja Englannin goottilainen romaani vaikuttivat voimakkaasti fantasiakirjallisuuden kehittymiseen. Lajin varhaisia klassikkoja ovat mm. saksalaisen E.T.A Hoffmannin (1776–1822) ja amerikkalaisen Edgar Allan Poen (1809–1849) kertomukset, sekä science fictionia ennakoineet Jules Vernen (1828–1905) romaanit.

Fantasiakirjallisuuden maailmalle ominaisia ovat erilaiset myyttiset ja modernit hirviöt, aaveet, vampyyrit, muodonmuutokset, sekä vaihtoehtoiset todellisuudet. Lukija saatetaan usein epävarmaksi sen suhteen, miten kerrottuihin ihmeellisiin tapauksiin tulisi suhtautua.

Fantasiakirjallisuuden merkityksestä on olemassa lukuisia eri näkemyksiä. Mm. Rosemary Jackson toteaa teoksessaan Fantasy: The Literature of Subversion (1981), että mielikuvituksellisen avulla pyritään korvaamaan puute, joka aiheutuu yhteiskunnan ja kulttuurin asettamista rajoituksista. Fantasiakirjallisuus voi palvella henkireikänä ja tarjota mahdollisuuden paeta ahdistavaa todellisuutta mielikuvituksen vapauden maailmaan.

Fantasiakirjallisuuden nykyisen suosion katsotaan toden teolla alkaneen J. R. R. Tolkienin trilogiasta The Lord of the Rings (1954–1956, Taru sormusten herrasta). Uudempaa fantasiakirjallisuutta edustavat esim. J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjat. Myös suomalaisessa kirjallisuudessa fantasia on saavuttanut merkittävän aseman: ensimmäisiä näkyviä merkkejä tästä oli Finlandia-palkinnon jakaminen ensimmäistä kertaa fantasiateokselle vuonna 2000, kun palkinnon voitti Johanna Sinisalon romaani Ennen päivänlaskua ei voi (2000).

Lähde:
Tieteen termipankki 24.11.2014: Kirjallisuudentutkimus:fantasiakirjallisuus.
(Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:fantasiakir....)

 
Kysy kirjastonhoitajalta -kokoelma: Fantasiaa

Genreen liittyvät kirjahyllyt

Tähtifantasia-ehdokkaat 2021

Jukka Uotila
7.5.2021
Helsingin Science Fiction Seura ry:n jakaman Tähtifantasia-palkinnon ehdokaslista on julkistettu. Palkinto annetaan edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle fantasiakirjalle.

Hyllyssä 5 kirjaa

Tutustu hyllyyn Tähtifantasia-ehdokkaat 2021

Loikka - helppoa fantasiaa

Katja
22.2.2019
LOIKKA - helppolukuisia- & selkokirjavinkkejä Espoosta. Helppoa fantasiaa.

Hyllyssä 11 kirjaa

Tutustu hyllyyn Loikka - helppoa fantasiaa

Fantasia- ja scifidekkareita

Tuomas Aitonurmi
19.6.2017
Tältä listalta löydät suosituksia dekkareista, jotka vievät sinut muihin maailmoihin, tai ainakin niiden kynnykselle.

Hyllyssä 6 kirjaa

Tutustu hyllyyn Fantasia- ja scifidekkareita

Fantasian klassikoita

Tuomas Aitonurmi
19.6.2017
Ei ole lohikäärmettä kuitenkaan suomuihin katsominen, sillä fantasialla on vahvat juuret mytologioissa ja sitäkin suurempi merkitys nykykulttuurissamme. Lue tästä itsesi fantasian tuntijaksi.

Hyllyssä 8 kirjaa

Tutustu hyllyyn Fantasian klassikoita

Miekkaa ja magiaa

Tuomas Aitonurmi
26.11.2014
Hyllyssä on valikoima kirjallisuutta, joka kuuluu fantasiakirjallisuuden alalajiin, niin kutsuttuun miekka ja magia -kirjallisuuteen.

Hyllyssä 20 kirjaa

Tutustu hyllyyn Miekkaa ja magiaa